2020. február 28., péntek

Gyorskeresés

Parakábel

Írta: | Kulcsszavak: egér . gamer . gaming . játékos . kábel . vezeték . modding

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mi ez?

Gyakran felmerül a probléma, hogy a vezetékes egerek kábele túl merev, és sok egérbe valóban kellemetlen kábelt szerelnek gyárilag. Elég változó, bizonyos egerekben kifejezetten hajlékony, másokban csapnivalóan rossz. Ez gyakorlatilag csak egereknél zavaró, a többi perifériánál nem mozgatjuk a kábelt üzemszerűen. A parakábel ezt a problémát hivatott megoldani.

Az inspirációt az overclock.net fórumról, CeeSA kollégától kaptam. A megoldás lényege, hogy a kábel gumiburkolatát sokkal puhább szövetre cseréljük, ezzel a hajlékonyságot egyedül az amúgy is szükséges erek limitálják. Árnyékolásra sincs szükség, 2 m hosszban enélkül is tökéletesen működik az egér.

A szövetet a moddingnál szokványos harisnya helyett ún. paracord adja, mert jóval hajlékonyabb, innen kapta a nevét a megoldás..

Készülhet egy donor egérkábelből, vagy nyers alkatrészekből is. Előbbi valamivel egyszerűbb, utóbbi picit hajlékonyabb, köszönhetően a gyári kábelben használatosnál jobb ereknek. A cikk mindkét megoldást be fogja mutatni, ha egyszer lesz rá időm. :D

Az egerek túlnyomó többségben NXG-05 csatlakozóban végződik, a nyákon ehhez tartozó foglalatot találunk. Bizonyos egerekben nem szabványos csatlakozó van, míg ritkán forrasztva van a nyákra. Ha custom csatlakozóval szívat minket a gyártó, csak az átalakítós megoldás működik, míg utóbbi esetben zömmel az NXG-05-tel megegyező távolságra vannak egymástól a furatok, így forrasztható a helyére megfelelő aljzat. Jó néhány ismert egérről már tudjuk, mi van a belsejében, szintén CeeSA kezdeményezésére vezetjük ebben a threadben (az NXG-05-öt JST 2.0 néven találod).

Íme két szemléltető videó, CeeSA-tól és Vanirtól.

Hogyan kell beszerelni?

Miután meggyőződtünk a csatlakozó típusáról, elméletileg elég egyszerű a beszerelés. Az egeret szétszedve lehúzzuk a régi kábelt, helyére toljuk az újat. A szétszedésről itt találsz némi plusz infót. Általában elég hozzá egy-két megfelelő méretű csavarhúzó.

A dolgok a legritkább esetben alakulnak úgy, ahogy az ember elképzeli.

- Csumpi, Papírkutyák

A parakábel kisebb hiányossága, hogy az egerek kábelére gyárilag húzott gumiharangot egyszerűen nem lehet ráhúzni. Így vagy egy luk éktelenkedik a kábel körül, vagy zsugorcsővel pótoljuk a gumiharangot. Előbbi esetben a szövetet kidörzsölheti a műanyag, és a kelleténél hamarabb elhasználódhat. Utóbbi esetben a beszerelés némileg macerásabb.

A gumiharang pótlása szintén egyszerű feladat, ha az ember tudja, hogyan csinálja. Ezt csak a beszerelésnél lehet megtenni, amikor már pontosan látszik, hova kell kerülnie a zsugorcsőnek. Mindössze egy öngyújtó szükséges hozzá.

Tegyük fel, hogy van egy szétszedett egerünk, és egy beszerelésre kész kábelünk, aminek a csatlakozója mellett ott fityeg két darab zsugorcső. Azért kell kettő, mert a paracord-ra csak 4 mm-es megy rá, ami nem tapad hozzá az erekhez. Ezért kell alá egy másik, jellemzően 3 mm-es, ami összefogja az ereket és tapadási felületet biztosít a másiknak. Elvileg 4 mm-es, 1/3-os zsugorodási arányú cső jó lenne önmagában is.

Először nézzük meg az egér orrát, ahol kifut belőle a kábel. A zsugorcsövek rámelegítése után lesz egy vastagabb pont a kábelen, ami pont alkalmas arra, hogy megvédje a kábelt a kirángatástól. Valahogy így kell elképzelni.

Az új kábelen jelöld meg alkoholos filccel a kitüremkedés elvárt helyét. Ehhez segít, ha a helyére tesszük, vagy mellé rakjuk a régit. Inkább hagyjunk rá 5-10 mm-t, minthogy az egér belsejében túl rövid rész maradjon.

A jel csatlakozó felőli felére melegítsd rá a vékonyabb zsugorcsövet. Óvatosan, nehogy megégesd, közben forgasd körbe-körbe a kábelt, hogy egyenletesen zsugorodjon. Utána másik zsugorcsövet húzd át a szövetre, és a szövet végét illeszd a jelhez.

Szorítsd rá a szövetet az erekre, és a zsugorcsövet félig húzd le a szövetről, kb. 15 mm lógjon le. Lehet, hogy többször kell próbálkoznod, mire elcsúszás nélkül meg tudod csinálni. Utána melegítsd rá a második zsugorcsövet is, szintén óvatosan, ezúttal arra is figyelned kell, nehogy a szövetet megolvaszd.

Ezután csatlakoztathatod a nyákra a kábelt, és összeszerelheted az egeret.

Átalakítással készült parakábel

Alább láthattok néhány képet annak folyamatáról, hogyan lehet parakábelt készíteni eglévő kábel felhasználásával. Később magyarázó szöveg is lesz hozzá.

Hozzászólások

(#1) ribizly


ribizly
(veterán)

Zseniális ötlet. :C
Mondjuk ma már talán egyre kevesebb komoly egeret érint a probléma, de hasznos tud lenni egy ilyen workaround.
Van arról bármi tapasztalat, hogy élettartamban (esetleg újrahasználhatóságban) milyen időtávra kellhet számítani ezeknél a "handmade" kábeleknél?

|•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|

(#2) Steeve84


Steeve84
(csendes tag)

Nem rég csináltam magamnak a fenti leírás alapján egyet.
Felmásztam e-bay-re bevásároltam csatlakozókból és paracord kanócból. Vékony kábelem hozzá volt itthon.
Az egér eredeti kábelét elraktam, mivel még garanciás. Az egész legnehezebb része a kábel belefűzése a paracord belsejébe volt. Az meg hogy melyik lábhoz milyen színű kábelt kell forrasztani kimértem szakadásmérővel az eredetiről, így gyerekjáték volt megcsinálni. A végeredmény a vártnál is jobb lett.
Az bosszantott, hogy vettem egy Redragon Perdition MMO Gaming egeret ami tényleg nagyon szuper darab, és gyárilag olyan rohadt kemény kábelt adtak hozzá hogy az kriminális. :W
Nagyon szépen köszönöm a leírást az ötletet mindent!
Ha a kábel tönkremegy csinálok másikat, úgyis tízesével árulták a csatikat kanócot meg vettem cirka 15 métert. :DDD
:R

May the Schwartz be with you! :-)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.