2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Lineage OS használat közben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Korábbi írásban történt általános bevezetés után eljött az ideje, hogy jobban megnézzük mi is ez a LineageOS és milyen a használat során.

[ ÚJ TESZT ]

MicroG-vel

Egy jobb élmény a MicroG segítségével

Teljesen Google nélküli világ sokak számára nem járható út, szükség van gyakran olyan szolgáltatásokra, melyek nélkül nem működnek kedvenc alkalmazásaink. Erre nyújt megoldást a MicroG, mely telepíthető a hivatalos LineageOS-re apk fájlból, vagy letölthető a LineageOS MicroG-s változata.

Működéshez sajnos Signature Spoofing (aláírás hamisítás) szükséges. Mivel ezt a hivatalos LineageOS nem támogatja, így csak részben lesz működőképes a MicroG, ha apk-ból telepítjük. Teljeskörű használathoz a LineageOS MicroG-s változata az ajánlott. Bár, ennél sem támogatott a Signature Spoofing, a ROM-ba úgy van beágyazva, hogy minden funkció működőképes legyen.
A bemutatáshoz sajnos a LineageOS 18.1-es verziót kell használnom, mivel a 19.1-es verzióban jelenleg egy bug miatt rendszeresen leáll az egyik szolgáltatás. Mivel még csak két hónapja jelent meg a 19.1-es verzió, így remélhetőleg nemsokára a bug javítva lesz.

Telepítés után az alkalmazások közt találni fogunk egy microG Settings alkalmazást. Az alkalmazásban, az első menüpontban lehet ellenőrizni, hogy megfelelően települt-e az alkalmazás. Ha minden sor mögött egy pipa látható, akkor minden rendben. Néha előfordul, hogy egyes soroknál nem látszik pipa. Jó esetben ilyenkor csak rá kell bökni, hogy bekerüljön.

Az Account alatt lehet felvenni egy Google fiókot. Fontos, hogy nem egy Google alkalmazásban kell ezt megtenni, mert csak abban az egy alkalmazásban fog működni a fiókunk. Mindig a microG Settings Account menüjében kell felvenni a fiókot, ha szeretnénk egyáltalán Google fiókot használni.

Kevés alkalmazás lesz, amit így használatba tudunk venni, viszont ezek mindenki számára fontosak.
Amik gond nélkül működnek: Drive, Fotók, Gmail, Térkép, Youtube.

Más alkalmazások is használhatók, mint a naptár, de kis küzdelemmel jár, mire működőképes lesz.

Ne feledkezzünk el arról, hogy nagyon sok alkalmazás van, ami Google Play Service nélkül nem működik. Vannak, amik az eszköz azonosítóját szeretnék lekérdezni, vannak, amik a Cloud Messaging szolgáltatást használják, és vannak, amik a Google Maps API-t használják. Szerencsére ezek benne vannak a microG-ben, így működik a Teams, Messenger, BudapestGO és sok más alkalmazás. Ehhez engedélyezzük a Google device registration-t, a Cloud Messanging-et, és állítsuk be a Location modules-ban egy szolgáltatást.

Navigáció terén nem leszünk elkényeztetve, hiába van WiFi alapú és cellainformáció alapú helymeghatározás, sajnos nem működnek tökéletesen. Pár hónapja a WiFi alapú helymeghatározást nyújtó szolgáltatások gond nélkül működtek, most a bemutató írásakor egyik sem működik. Egyedül a cellainformációk alapján működő megoldást tudtam életre kelteni, így az olyan alkalmazások, amik erre támaszkodnak, hellyel közel megmutatják a helyzetünket. Ehhez telepíteni kell az F-Droid segítségével a Local GSM Location nevű alkalmazást, majd legalább a magyarországi adatbázist le kell tölteni.

Ezt követően már a Lidl alkalmazásban és a Google Térképen meg tud jelenni a pozíciónk. Szerencsére nem minden alkalmazás igényli a támogatást, és beépítve tartalmazza a WiFi alapú helymeghatározást. Használat alapján ilyennek tippelem a HereWeGO béta változatát és a Waze alkalmazást.

Ami számomra egy nagy meglepetés volt, hogy a BudapestGO szépen működik és a térkép sokkal jobban kezeli az érintéseket, mint egy gyári ROM esetén, mikor a Google Térkép jelenik meg

.

Végére maradt még egy fontos információ. Azok az alkalmazások, melyek beszélni szeretnének hozzánk (például bármelyik navigációs alkalmazás), azoknak szüksége lesz a Speech Services-re.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.