2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Lineage OS használat közben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Korábbi írásban történt általános bevezetés után eljött az ideje, hogy jobban megnézzük mi is ez a LineageOS és milyen a használat során.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Előzmények nagyon röviden

Bár a LineageOS 2016 év végén jelent meg, mégsem a semmiből érkezett. 2013-ban alapították meg a Cyanogen Inc.-t, mely a CyanogenMod ROM fejlesztője. Sikere annyira nagy volt, hogy a Oneplus One és a Lenovo ZUK Z1 ezzel a ROM-mal jelent meg. Sajnos a cég rendszeresen került gondba (szerződésszegés miatt), így 2016 végén leállította szervereit, mely miatt új build-ek már nem jelentek meg. Mivel nyílt forráskódról van szó, így a CyanogenMod fejlesztői közössége bejelentette, hogy nem fejezik be eddigi munkájukat, tovább zajlik a fejlesztés LineageOS néven.

Verziószámozás

Mint minden szoftvernél, a LineageOS-nél is van verziószámozás. Az elején még nem követte az Android főverzió számozást, így a LineageOS 12-től kezdve lehet könnyen kiszámolni melyik Android főverziót tartalmazza. A számítás nagyon egyszerű, a LineageOS verziójából hetet levonva kapjuk meg az Android főverziószámát. Például a LineageOS 19.1 esetén az Android 12.1 adja az alapot.

Némi hiányérzet

A gyári ROM általában nagyon sok olyan szoftvert tartalmaz, ami az adott hardver tudását próbálja a legjobban kihozni. Sajnos ezt a ROM csere után érezni is lehet, mivel előfordulhatnak olyan területek, ahol nem lesz olyan a felhasználói élmény, mint a gyári ROM esetén. Erre két példát tudok hozni, melyet a saját készülékemnél tapasztaltam.

A Motorola Moto X4 gyári állapotában tartalmaz egy Moto műveletek szoftvert, mely segít a felhasználónak a működést személyre szabni. Beállítható, hogy legyintéskor a képernyő kapcsoljon be és jelenítse meg az értesítéseket. Ez a szoftver nagyon sok opciót kínál, viszont a LineageOS-ben csak egy egyszerűsített koppintása található meg, ezzel nagyon sok beállítási lehetőséget elvesztve. Természetesen lehet ezzel együtt élni, csak némi hiányérzetet okoz majd.
Ennél nagyobb gond az előlapi kamerám alacsonyabb felbontása. Gyári ROM esetén a Quadbayer szűrőnek köszönhetően 16 MP-es képeket lehet készíteni, míg LineageOS alatt csak 4 MP-es képek készíthetők. Ez elég nagy eltérés, de talán még ezzel is együtt lehet élni.

Természetesen ennél nagyobb gondokat nem találtam. A Moto X4 esetén sikerült az öreg hardver ellenére úgy összeállítani a rendszert, hogy a legfrissebb benchmark alkalmazások is lefutnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.