2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Lineage OS használat közben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Korábbi írásban történt általános bevezetés után eljött az ideje, hogy jobban megnézzük mi is ez a LineageOS és milyen a használat során.

[ ÚJ TESZT ]

Gapps nélkül

Google nélküli világ

Miután átnéztük milyen a rendszer Gapps használatával, most kicsit nézzük meg mi vár ránk nélküle. Elsőre az fog feltűnni, hogy az adataink nem szinkronizálódnak, nem lesz biztonsági mentés ezekről. Nem tudunk új alkalmazásokat telepíteni, mivel nem tartalmaz a ROM erre semmilyen alkalmazást. Ha valamilyen módon felrakjuk a Google térképet, akkor épületen belül nem találja meg a műholdakat és nem tudja megmutatni a pozíciónkat a nagyvilágban. Szerintem ez a kevés is elegendő ahhoz, hogy a legtöbb felhasználó megrémüljön és azt mondja, ilyet nem szeretnék.

Akkor most kicsit finomítok ezen, hogy látható legyen Google alkalmazások nélkül is van élet. Az első, amit meg kell oldani, hogy tudjunk telepíteni. Sok olyan Play áruház alternatíva van, amit használhatunk. Ilyen az Aurora Store, Aptoide, APKPure és az F-Droid. Ezek mellett még arra is van lehetőség, hogy apk fájlokat telepítsünk. Az APKMirror erre egy jó beszerzési lehetőség, nem csak az aktuális verziók érhetők el az alkalmazásokból, hanem korábbi verziók is.

Telepítsünk kényelmesen

Most csak két alternatívát szeretnék bemutatni, mivel ezekben bízok a legjobban.
Az Aurora Store egy open source szoftver, elérhetővé teszi, ami a Play áruházban is elérhető. Be lehet jelentkezni Google fiókkal, de van lehetőség anonim bejelentkezésre is. Felhasználói felület hasonló a Play áruházhoz, az alkalmazásoknál látszanak a vélemények és minden adat (alkalmazás mérete, letöltések száma, stb.).

A frissítések nem települnek automatikusan, viszont kapunk egy hasznos funkciót. A feketelista segítségével meg tudjuk oldani, hogy csak bizonyos alkalmazások ne frissüljenek. Nem egyszer volt olyan, hogy egy alkalmazás régebbi verzióját szerettem volna használni, de ha figyelmetlen voltam, akkor lefrissült. Ez a lehetőség ebben nagy segítség.

Az F-Droid jelentősen szerényebb kínálatot hoz számunkra az elérhető alkalmazásokból. Ennek egyszerű a magyarázata, itt csak az ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazások jelennek meg. Számunkra ez amiatt fontos, mert ezek közt megtalálható a DAVx5, mellyel a naptár és a névjegy szinkronizálható egy "DAV" szerverre (pontosabban calDAV és cardDAV). Természetesen ez sokak számára idegen, de talán az ownCloud vagy a Nextcloud már nem az. Ezek a felhőszolgáltatások tudják tárolni az adatainkat.

Aki úgy dönt, hogy cardDAV és calDAV használatával oldják meg a névjegyek és naptárbejegyzések szinkronizálását, az remélhetőleg tudja mi ez és kis utána olvasással meg is tudja oldani. (Esetleg egy következő írásban ezt részletesen bemutatom.)

Nehezebb út

Bár, lehet telepíteni apk fájlokat, de ez garantáltan a nehezebb út. Sok oldal található, melyen elérhetők az apk fájlok, de ezek közül az APKMirror a legmegbízhatóbb. (Mindenki legyen nagyon óvatos, nagyon sok vírusos apk fájl van a világhálón!) Letöltésnél figyelni kell arra milyen verziót szeretnénk letölteni és arra is milyen készüléken fogjuk használni. Nagyon régi telefonok esetén csak a 32 bites verziók telepíthetők, így az architektúra oszlopra figyelni kell. Az armeabi-v7a a 32 bites ARM verzió, az arm64-v8a a 64 bites ARM verzió, az x86 a 32 bites x86 alapú verzió és az x86_64 pedig a 64 bites x86 alapú verzió. Szerintem itt már látszik, miért is nevezem ezt a nehezebb útnak. Aki ezt választja, annak nagy valószínűséggel nem is kell ezt bővebben leírnom. Esetleg még annyit megjegyeznék, hogy vannak olyan alkalmazások, melyek képesek a feltelepített alkalmazásokat frissíteni. Ilyen az APKUpdater.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.