2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Kodak Z981: ultrazoom gép olcsón

A Kodak EasyShare sorozatának egyik, tavaly megjelent, bridge kategóriás gépét próbálom meg bemutatni.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Kodak... Ha valaki meghallja ezt a márkanevet, egyből a régi analóg fényképezőgépekre és a filmtekercsekre gondol. Nem hiába, hiszen az idén 130. születésnapját ünneplő fotográfiai cég régen hatalmas márka volt.
Mára, 2011-re kicsit leültek, a Canon és a Nikon eléggé elhúzott mellettük a kereskedelmi versenyben. De mintha újra kezdenének éledni, ezt bizonyítja az elmúlt kb. 2 év technikai fejlődése, amikor az alsó kategóriás digitális gépek után kihozták a Z azaz az ultrazoom sorozatot.

Ebbe a folyamatba természetesen beletartozik a Z981-es prototípus 2010-es megjelenése és piacra dobása. 1 év elteltével 50.000FT-ba kerül újonnan, ha az ember olvassa a technikai specifikációt, szinte alig hiszi el, hiszen 26x-os optikai zoom-al, 14MP-el rendelkezik és RAW (tömörítetlen) formátumban is képes fotózni.
A legközelebbi társa, ami ezekben a tulajdonságokban hasonlít rá, ámde kisebb zoomátfogással és kevesebb MP-el (egész pontosan 12-vel) rendelkezik, a Samsung WB5000, ami 90ezer forintba kerül. Nagy az árkülönbség, az ember ebből rögtön arra következtet, hogy a Z981-ben valahol van egy buktató ami ezt a - 40 ezret okozza. Na de vizsgáljuk meg, hogy van-e és ha igen akkor hol.

A csomag

Egy fekete-sárga dobozban kapjuk a bőséges pakkot, ha kibontottuk, természetesen magán a fényképezőgépen kívül megtaláljuk benne az USB kábelt, 4db Kodak akkumulátort, ezekhez egy töltőt, objektívsapkát, vállszíjt, CD-ROM-ot és portré fotózáshoz használható, az állvány helyére rögzíthető markolatot. Persze van még benne legalább 4féle leírás (ha az Extreme Digitalnál vásároljuk találunk benne egy részletes magyar nyelvű útmutatót is).

Kívülről

A fényképezőgép műanyagból készült, egyes vélemények szerint 'recseg-ropog'. Ezt meg kell, hogy cáfoljam, ugyanis teljesen jól össze van rakva, a kéznek elöl van egy gumírozott borítás is, hogy fényképezés közben ne csússzon ki a kezünkből. A vaku egyedül ami néha nem akar előugrani, mert valamiféle 'szorulása' van, tehát ha az anyaghasználatot kritizálja valaki, ennek a szemszögéből jogos.

A gombok kényelmesen vannak elhelyezve, egy kézzel elérhetőek. Az akkumulátor fedő kinyitása kicsit nehézkes, de inkább legyen ilyen, mint hogy magától kinyíljon és guruljanak szét pl. az erdőben az aksik/elemek.

A portré markolatot nem csak portré fotózásakor jó használni, masszívabbá teszi a gépet, ezáltal jobb lesz a fogása. A kijelző kontrasztja egy kicsit mintha gyenge lenne, erős napsütés közben nem jól látható, de ilyen körülmények között ott a kereső, amire nincs befolyással a fény. Annyira nem éles mint az LCD, de ez egyáltalán nem probléma, mert a célnak teljes mértékben megfelel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.