2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Kodak Z981: ultrazoom gép olcsón

A Kodak EasyShare sorozatának egyik, tavaly megjelent, bridge kategóriás gépét próbálom meg bemutatni.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztképek

A képek igazi milyensége a számítógépen derül ki. Nekem már közel fél éve meg van a gép, így itt van a legjobban a gép tulajdonságát bemutató képek közül egy kis válogatás:

A két utolsó kép az optikai zoom bemutatására szolgál, a 'három fás' körülbelül légvonalban 1,5km-re tőlem készült, a repülősről fogalmam sincs sajnos milyen messze van, de szabad szemmel a repcsi nehezen volt látható, de így 'közelítéssel' jól kivehető a 4 hajtómű és a gép hasán lévő piros minta.

A stabilizátor prezentálására is megfelelőek a képek, ugyanis egyik se állványról készült. Ilyen felbontásban tökéletesek a képek, igazából ez a 6-7 a mint már említettem 'best of' tehát ezeknél nem jelentkezik az a probléma/hiba, amely jó pár többinél.

Ha gépen kitesszük háttérképnek, ráközelítünk 100%-an, vagyis valódi felbontásban nézzük a képeket csúnyák. Kicsit elmosódott, zajos, 'zavaros', a tárgyak körvonalai elmosódnak. Először kételkedtem benne és magamban kerestem a hibát, de kipróbáltam: kétféle géppel fényképeztem egy képet.

Az egyik természetesen a Z981 volt, a másik pedig a Sony DSC-H20. Rátetettem mindkettőt a gépre és megnéztem, mindkettőre ugyanolyan mértékben közelítettem rá. Az eredmény számomra egy részről megnyugtató volt, mert nem bennem volt a hiba. De más részről meg kicsit szomorú, mert bizony a Sony még így is, hogy gyengébb, jobb képet csinált.

A RAW fotók nagyon szépek, számítógépen is jól mutatnak, csak ennek egy hátránya van, hogy a Google Picasa-n és Adobe Lightroom-on kívül ne is próbáljuk meg ezeket a KDC-ket mással megnyitni. Illetve így azért macerás fotózni, mert ha nincs a gépünkön elég hely, konvertálhatjuk át JPG-be mindegyiket. Ami nem egy hosszú folyamat, de egy bizonyos idő után keményen meg lehet unni és úgy van vele az ember, hogy hagyja a francba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.