2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Jó is a multi-platform...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egyszer régen GSM modemeket programoztam, beleértve SMS-ek küldését PDU formában. Nagyon...

[ ÚJ TESZT ]

Egyszer régen GSM modemeket programoztam, beleértve SMS-ek küldését PDU formában. Nagyon szépen működött az összes modemen, kivéve az iTegno WM-1030A-t, amit egy időben a Pannon osztogatott pl. MobiOffice-hoz.

Hát ez a modem ''Érvénytelen PDU paraméter'' hibát (+CME ERROR: 304) dobott elküldés helyett. Byte-ra ugyanez a PDU és ugyanez a program simán ment a többi modemen. Az iTegno szoftvermérnökei (igen, a supportnak írt levelemre már másnap egy mérnök válaszolt) is megerősítették, hogy a PDU-val nincsen semmi baj. Én viszont még HyperTerminalon begépelve is reprodukálni tudtam a hibát.

Véletlenül jöttem rá a hiba okára. Mivel Windows-on fejlesztettem, CR+LF sortörést használok, és a modemet is ennek megfelelően állítottam be. Amikor küldeni próbáltam az SMS-t, beírtam, hogy ''AT+CMGS=34[CR][LF]'', megkaptam a promptot (''>''), majd beírtam a PDU-t, egy Ctrl+Z-vel lezárva. Bár a sortörés CR+LF-re volt állítva, az iTegno modem a promptot már a CR fogadása után elküldte, és az LF karaktert a PDU első byte-jának hitte.

Hülye egy firmware bug, nem? Az iTegnos mérnökök nagyon örültek, hogy megtaláltam.

Ha már GSM modemek: Nokia N30-assal is voltak gondjaim. Sebaj, a fél évfolyamunk a Nokiánál dolgozik, hát írtam egynek. Azt válaszolta, hogy ő nem tudja, mi az a GSM modem (az N30-ról nem is beszélve). Nokiás, és nem tudja, mi az a GSM? Számítástechnikával foglalkozik, és nem tudja, mi az a modem?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.