Izland 2013 - fel a hegyekbe! (2.)

Szállások, időjárás

Szállások

Hirdetés

A fő és kedvenc és legjobb szálláshelyünk Hellában volt, a Guethouse Nonni, azaz Nonni bácsi vendégháza, itt 5 éjszakát töltöttünk. Nonni bácsi egy (saccra) 70 év körüli úriember, aki egyedül él a házban, illetve annak egy szeparált részében, és 5 szobát kiad. A ház igényes, kulturált, de a fő vonzerő mégiscsak Nonni. Egyrészt a személyisége; kedves, segítőkész, barátságos, de nem tolakodó, harsány. Igazi élmény volt vele a vacsorák közben beszélgetni, főleg, amikor ő főzött ránk. Sokat mesélt az országról, az emberekről, amin keresztül sokat megtudtunk a mentalitásukról. És persze a reggelije, az mindennap isteni volt. Frissen sütött kenyér, palacsinta, ahhoz húsok, halak, lekvárok stb-stb-stb. Kora délutánig nem is voltunk éhesek.

A másik szállásunk egy "bungalótanya" volt az 1-es út mentén. Arrafelé már nagyon nincsenek városok, 50-100 km-en belül a legnagyobb település a 123 fős Kirkjubaejarklaustur, de van bolt, posta stb. A szállás maga kicsit kaotikus volt, eredetileg nem egy bungalóban, hanem a főépületben egy "családi szobát" foglaltunk le, ehhez képest első éjszaka 3 szobába szórtak szét minket (semmi baj ezzel persze), a 2-3. ott töltött éjszakára viszont egy bungalót kaptunk, egy faházikót, saját konyhával, fürdőszobával, szóval igazából teljesen OK volt, ahogy a reggeli is.

Időjárás

Felejtsünk el mindent, amit eddig gondoltunk a jó időről. Izlandon akkor van jó idő, amikor nem esik az eső és nincs köd. Ha látjuk az ég kékjét, akkor szerencsések vagyunk. Ha még a nap is süt, akkor nagyon. Felhők mindig lesznek az égen, de ez abszolút hozzátartozik az ország varázsához. Ha szerencsénk van, egy nyári nap így néz ki: reggel felhős, permetszerű eső elképzelhető. 11 körül kisüt a nap, néha némi felhő eltakarja, de alapvetően napos marad az idő. Gyenge szél fújdogál, a hőmérő higanyszála felkúszik akár 15 fok fölé. Késő délután felhősebbre fordul az idő, de nem esik. Este 8-10 között megint napos idő.

Amúgy meg teljesen kiszámíthatatlan az időjárás, csak annyi biztos, hogy fél óra múlva, 20 km-rel odébb más, mint az adott helyen az adott pillanatban. A tengerparton jellemzően még több a felhő, amik szépen megrekednek a part közeli hegyeknél. Aztán, hogy a hegyeken túl, az ország belseje felé haladva milyen az időjárás, teljesen lutri. Hogy a reggeli felhős-ködös idő késő délelőttre kitisztul-e, ismét csak szerencse kérdése.

Úgy gondolom, nekünk összességében nagy szerencsénk volt az időjárással, mert bár a második nap délutánjára kaptunk esőt, akkor már javarészt a szállás felé tartottunk, így csak a harmadik nap délelőtti programot vágta kicsit haza a szemerkélés + köd, a hetedik napon ügyes átszervezéssel némi időveszteség árán alkalmazkodtunk a helyi időjárási viszonyokhoz. Akárhogy is, a sapka az kötelező, mert 10 fok alatt, szeles időben nagyon tudna hiányozni. Pólóra pedig csak napos időben, hegymászás közben érdemes vetkőzni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények