2024. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Izland 2013 - fel a hegyekbe! (2.)

Terepjáróval a tűz és jég szigetén: nem azt mondom, hogy minden pillanata öröm, de óriási élmény és kihívás volt.

[ ÚJ TESZT ]

Július 25.

Július 25. Laki-hegy és kész

Utolsó nap, a végkimerülés állapotában lavírozva még egy felföldi gyöngyszem várt ránk, a Laki krátersor környéke. Bő 200 évvel ezelőtt itt történt Európa legnagyobb vulkánkitörése, ami közvetett hatásainak köszönhetően a világtörténelem leggyilkosabb természeti katasztrófája volt. Mostanra egész barátságos lett a környék… persze el is kellett jutni oda, az F206-os felföldi úton, nem nehéz terep, pár meglehetősen széles folyón átkeléssel, de mentünk mi már sokkal nehezebb utakon, illetve érződött, hogy itt a forgalom is nagyobb, több a turista.

A parkolótól olyan fél óra sétával megmásztuk a Laki-hegyet, innen nyílt a legszebb kilátás a két irányban hosszasan végignyúló krátersorra. Folytattuk utunkat az F207-en (ami később visszacsatlakozik az F206-ba) Tjarnagigar felé, ami egy élénk kék vizű krátertó, az úttól pár perc sétával elérhető. Nagyon szép volt, és ezen a napon is nagy szerencsénk volt a tökéletes időjárással. Szóval továbbhaladtunk az F207 „hurkon”, majd az F206-ról, visszafelé haladva, letértünk a kétágú Fagrifoss vízesésnél; egy újabb felföldi szépség.

Aztán, már majdnem visszatérve az 1-es úthoz egy újabb kötelező stop a Fjadrargljufur kanyon. Innen már célirányosan a repülőtér felé haladtunk, de megálltunk a Dyrholaey sziklánál, most már valamelyest tiszta időben, lundát viszont én egy darabot nem láttam (ellenben a két évvel ezelőtti úttal), de hát ez van.

Sietősre vettük a figurát, így is este 8-ra értünk a Kék Lagúna fürdőhöz, ami egy számomra atipikus izlandi élmény volt, a sok turistával, a kiépített facilitásokkal, de azért szép volt és érdekes, a sűrű világoskék vízben pancsolni, vulkáni iszappal kenegetni magunkat. Fő a változatosság, este 10-re megint rossz idő lett, keretbe foglalva az utunkat. Sötétben és sűrű ködben kellett még egy benzinkutat találni, hogy teli tankkal adjuk vissza az autót, aztán már csak a kötelező reptéri procedúrákon és egy berlini átszálláson kellett végigszenvedni magunkat, hogy hazaérjünk.

Az utolsó nap képei slideshow-ban (jobbra-balra nyilakkal lehet lépkedni): [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.