2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP DC7100 számítógépház bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez az első Logoutos írásom, remélem elég hasznos lesz ez a kis bemutató!

[ ÚJ TESZT ]

Lassan már több mint egy éve használom a címben szereplő HP házamat, meg vagyok vele elégedve, már csak azért is mert olcsón jutottam hozzá, másrészt minőségi anyagokból van összerakva (súlyán is érezhető). Ezt a házikót külön nem lehet megvásárolni, mivel komplett gépként árusítják. Nekem úgy sikeredett hozzájutnom, hogy ezek a házak szállításhibások, ezért gondolom leselejtezték. Az enyémen például a tetején van egy kis horpadás,de ez nem vehető nagyon észre és nem befolyásol semmit!

Ahhoz, hogy normál ATX vagy micro ATX alaplapot tudjunk belerakni, egy kisebb átalakítást kell végezni a házban. A lapot fogadó tálcán vannak lyukak amik szabványnak megfelelőek, csak nincs menet bennük, ezt egyszerűen meglehet oldani: én fogtam egy csavart, meg egy csavarhúzót és azzal vágtam menetet, utána már könnyedén belelehetett csavarni az alaplaphoz való távtartót. Körülbelül ennyi amit meg kell csinálni és kész a normál ház. Ez a HP cucc nagyon könnyen szerelhető, csak a winchesterhez és az optikai meghajtóhoz kell csavart használni ami a házban meg is található. A többi alkatrészt, például videokártya csak be kell helyezni majd rápattintani egy fület.

A házhoz tápegység is jár. Két teljesítményű közül lehet választani: 240W-os vagy 340W-os, én a nagyobbat választottam. A tápot Delta Electronics gyártja, van benne aktív PFC ,szerintem nem kell bemutatnom ezt a gyártót. Megbízható, csendes. A hűtésről egy 9cm-es ADDA venti gondoskodik, ami nagyon jól teszi a dolgát. Az alaplapnak egy 24tűs és egy p4-es csatlakozó van, ezen kívül 4 db sata csatlakozó, 3 molex és egy floppy kábel van a hardverekhez. Én egy AMD 5000+ X2-es procit, MSI 3850OC videókarit használok vele 4 GB ram társaságában. Sokan azt hiszik, hogy nem elég egy ilyen konfignak egy ekkora táp, pedig igen. Másoknál olvastam hogy sokkal energiaéhesebb konfigot is elvisz. Azt elfelejtettem írni hogy nem szabványos kialakítású a tápegység, más házba nem való. Az adatlapot megtekinthetitek az alábbi képen!

A házban még van egy 9cm-es légkavaró, ez is ADDA gyártmányú,ráadásul pwm-es! Én ezt egy kisebb moddal átraktam a ház elejébe, hogy onnan szívjon be egy kis levegőt az alkatrészeknek. Azért is csináltam így mert az alaplapom alján van a ventinek egy pwm-s csatlakozó, a többi csak 3 tűs csati. Először kipróbáltam a simával de ilyenkor maximum fordulaton pörgött, a hangja elviselhetetlen volt, de miután a fordulat-szabályozott csatira dugtam, változott a helyzet,idle-n 700 RPM-en pörgött, játék közben is csak 1000-re emelkedett, hangot nem igazán adva magáról.

Az előlapot simán lelehet pattintani két kis fül segítségével,amin az ábra is van. Itt is végrehajottam egy kis változtatást: egy vékony szivacsréteget raktam be az előlap aljába a szellőzőnyíláshoz azért hogy minél kevesebb por jusson be a házba.

Van még egy nagyon hasznos tulajdonsága a háznak, könnyedén át lehet alakítani fekvő házzá, csupán annyit kell tenni hogy az optikai meghajtót kivesszük majd 90 fokkal elfordítva betoljuk, és az előlapon kivehető takarólemezek keretjét is elforgatjuk 90 fokkal és behelyezzük, a ház jobb oldalán pedig 4 gumitalp is van pont ezért. Ezek után kész is a fekvő ház.

Végeztem az Everestel egy kis tesztet,hogy milyen hatékony a rendszer hűtése, a képeken láthatóak az eredmények. Először terheletlen aztán pedig játék közbeni eredményeket láthattok. (NFS:Shiftel játszottam). Azt azért hozzátenném,hogy elég érdekesen mért az everest a cpu-nál, korábbi verzióval teljesen más eredmények jöttek létre.

Összességében mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a házat, mert nagyon jó minőségű, tápegysége kiszolgál még viszonylag erősebb gépeket is, és szerintem a kinézete is jó! Ha valamit elírtam nyugodtan jelezzétek hozzászólásban, remélem hasznos lett ez a kis cikk! Végezetül pár kép:

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.