2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Miből, mennyit? Magok, memória

A kérdés: Egy átlagos felhasználónak hány magos processzorra és mennyi memóriára van szüksége?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Joggal tehetitek fel a kérdést: Minek még egy AMD processzor teszt? A válasz a kicsit módosított tesztekben rejlik. Már többször mértem különböző processzorok teljesítményét. Általában minden esetben frissen installált rendszeren futottak a tesztek, mondhatni steril körülmények között. Csak az adott benchmark futott, miközben a valóságban ez ritkán fordul elő. Ez alkalommal megpróbáltam kicsit a valósághoz jobban hasonlító környezetet kialakítani. A rendszerre vírusirtót telepítettem, egyszerre 8-10 különböző programot tartottam megnyitva és zenét hallgattam. A játékok is teljesen háttérbe szorultak, inkább az ismerősi körben - informatikai analfabéták és kockák vegyesen - használt egyéb programok teljesítményét mértem.

Hardver

A tesztekhez egy AMD rendszert fogtam be, két különböző processzorral. Az Athlon a belépő, míg a Phenom az alsó-közép szintet jelenti. Szívesen lefuttattam volna az egészet egy Intel platformon is, de Xeonon kívül nem akadt egy sem a kezembe. Nagyon kíváncsi lennék egy 1156-os rendszerre Pentium, i3, i5, i7 CPU-kal.

A CPU-k órajele megegyezik, ezért könnyen össze lehet vetni a teljesítményüket. Kis butítással sikerült az X4-ből 3, 2 és 1 magos verziót is előállítani, az Athlonból pedig Sempront. A maximális szorzót változtatva 25, illetve 50%-al lassítottam le a CPU-kat, majd az alap órajelet 200-ról 250MHz-re húzva 25% tuningot kellett elszenvedniük. A memória modulok variálásával megnéztem, hogy mennyit számít a memória mérete és a két csatornás memória vezérlő. Érdekes lett volna egy DDR2 vs. DDR3 meccs is, de nem lehet minden tökéletes.

Szoftverek

Ahogy említettem igyekeztem olyan szoftvereket összeválogatni, amik általában minden gépen előfordulnak. A programok nagy része nem szorul bemutatásra, gyakorlatilag mindenki ismeri őket.

Talán a WinFF és a Serious Sam lehet kicsit ismeretlen. A WinFF egy ffmpeg frontend. Az ingyenes ffmpeg alapja a libavcodec, amit több codec pack, illetve média lejátszó-konvertáló program használ. A WinFF szinte minden formátumot kezel, csak a kimenetet nem volt hajlandó mkv konténerbe rakni, de a hangsúly a h264-es HD kódoláson volt. A Serious Sam talán az egyik leg... (Kicsit bajban vagyok, mert sok megoldás jutott eszembe.) Talán a legjobb, ha a három leginkább jellemzőt írom le: legagyatlanabb, véresebb és kreténebb FPS. Gondolkozni nem kell. Az ellenfelek hullnak, mint az őszi legyek, miközben fáradhatatlanul támadnak tucatjával század szinten.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mérési hiba?

    Néhány teszt megírása után elkezdtem törni a fejem, hogy miként lehetne jobban ábrázolni az eredményeket.

  • AMD Zacate E-350 teszt

    Egy régi és egy új Athlonnal vetettem össze az AMD APU-ját. Up- vagy downgrade, ez itt a kérdés!

  • Midimax: gép 30.000-ért

    Komplett gépet raktam össze 30 darab ezresért. Vajon ez mire jó a múltkori tízezres után?

  • Bonus - komplett gép 60-ért

    Többen kérdezték, hogy mit lehet összeszedni hatvanezerből. A midimax verziót tupíroztam fel kicsit.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.