2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Miből, mennyit? Magok, memória

A kérdés: Egy átlagos felhasználónak hány magos processzorra és mennyi memóriára van szüksége?

[ ÚJ TESZT ]

Memória tesztek

Még a teszteket futtatása előtt felmerült, hogy nem csak a magok száma, de a memória mérete is befolyásolja a teljesítményt. Szerencsére sikerült 4 darab 2GiB, 2 darab 1GiB, sőt 2 darab 512MiB azonos időzítésű 800-as DDR2 modult szereznem. Öt összeállítást próbáltam végül ki, amiből egy single channel volt:

- 4 x 2GiB = 8GiB
- 2 x 2GiB = 4GiB
- 2 x 1GiB = 2GiB
- 1 x 2GiB = 2GiB (single channel)
- 2 x 512MiB = 1GiB

Nagyon jó lenne, ha DDR3-mal is sikerült volna tesztelni. Komolyan érdekelne, hogy mennyit jelenthet ha 1333 vagy 1600MHz-es memória van a gépben.

MS programok és Winrar

A Windows 7 betöltését láthatóan befolyásolja a rendelkezésre álló memória mennyisége. A fele memória sávszélesség (single channel) durván 10%-al csökkenti a teljesítményt.

A Wordnek úgy tűnik elég 1GiB memória is. Sokkal jobban visszafogja az egy csatornás memória, ami nagyjából 25%-al csökkenti a teljesítményt. Érdekes, hogy a 8GiB konfiguráció is lassabb a 4GiB-nél. A késleltetés elvileg azonos, mégis ha minimálisan is, de gyengébb eredmény született.

Az Excel, hasonlóan a Word-höz, beéri kevés memóriával. Valószínűleg a sokkal több matematikai művelet miatt kicsit kevésbé, de igényli a sávszélességet. A 8GiB itt sem hozott a konyhára gyakorlatilag semmit. Office-hoz inkább 2x1GiB illik, mint 1 darab 2Gigás modul.

A Winrarnál érdekes eredmény született. 1 GiB mellett 6% kisebb teljesítménnyel számolhatunk, ami még nem volt meglepő. Annál inkább az volt, hogy 8GiB esetén lassult a rendszer. Gyorsulásra nem számítottam, de arra főként nem, hogy lassulni fog a gép tőle.

Kép és hang konvertálás

Az IrfanView elsősorban az FPU-ra támaszkodik. A grafikonon ez jól tükröződik, az eredmények hibahatáron belüliek. Még 1GiB és single channel esetén sem volt teljesítmény különbség.

A WinFF, hasonlóan az Irfanhoz, kevéssé érzékeny a memóriára. A single channel csak 3.5% veszteséggel jár. Azt gondoltam, hogy a memória mennyisége sokkal jobban számítani fog, elvégre nagyobb mennyiségű adatot dolgoz fel, de tévedtem. Persze ha egy nem lineáris editor programot használtam volna, más lenne a leányzó fekvése.

Web böngészés

Az oldalak egyenkénti megnyitása újra érdekes eredményeket hozott. A böngésző intenzíven használja a memóriát, amit tovább súlyosbít a flash-java duó, ezért a single channel gyenge eredményére számítottam. A két 2GiB config közötti eltérés 17.5%. A 8GiB-es eredménybe itt kezdtem beletörődni. Ekkor már harmadjára ellenőriztem, de a CPU-Z szerint azonos késleltetéseket állított be az alaplap.

Ha több oldalt nyitunk meg egyszerre az eredmény nagyon hasonló. A 2x2GiB vezeti a sort, hátul pedig az egy modulos konfiguráció verzió kullog. A kettő között eltérés minden, csak nem elhanyagolható.

Játékok

A Serious Sam átlagai nagyon jól tükrözik a memória mennyiségét. Számomra mégis sokkal izgalmasabb a minimum fps értéke. 1GiB RAM esetén nem egyszer szaggatott be a játék közben, ami nem egészséges, ha éppen 15 csontváz ront az emberre. A single channelen is szépen látszik a kisebb sávszélesség.

A Far Cry grafikonján is jól látható a kevés memória miatti belassulás, illetve a single channel hátránya. A 8GiB ebben az esetben is teljesítmény csökkenéssel járt együtt. Több embernek is említettem ezt az eredményt és mindig arra jutottunk, hogy a CPU-ban lévő memória vezérlő lehet a ludas.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mérési hiba?

    Néhány teszt megírása után elkezdtem törni a fejem, hogy miként lehetne jobban ábrázolni az eredményeket.

  • AMD Zacate E-350 teszt

    Egy régi és egy új Athlonnal vetettem össze az AMD APU-ját. Up- vagy downgrade, ez itt a kérdés!

  • Midimax: gép 30.000-ért

    Komplett gépet raktam össze 30 darab ezresért. Vajon ez mire jó a múltkori tízezres után?

  • Bonus - komplett gép 60-ért

    Többen kérdezték, hogy mit lehet összeszedni hatvanezerből. A midimax verziót tupíroztam fel kicsit.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.