2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hálózati bootolás "PXE nélkül" - iPXE

TFTP szerverről, SAN-ról, iSCSI-ról, NFS megosztásról, és sok egyébről is tudunk vele rendszert indítani.

[ ÚJ TESZT ]

Bootoljunk hálózatról

Belefutottam munkahelyen egy olyan problémába, hogy néha kell fizikai szervereket (tudom, középkor, gőzgép, ám nálunk van még sok a cég telephelyein) telepíteni - de ahol a szerver van, ott nincs senki, aki a telepítő adathordozót betenné a gépbe, vagy akár értené, amit írnak neki :D A gépekben található Supervisor Adapterek pedig nem alkalmasak nagyobb ISO-k betöltésére. Ezek az esetek jelentős csúszásokat is okozhatnak, szóval kellett valami alternatív megoldás, ha tényleg nem lehet dűlőre jutni.


Forrás : ipxe.org

A PXE bootolás nem új, magam is csináltam ilyet régebben, de ahhoz nem árt pár dolog. A PXE a Preboot Execution Environment ("indítás előtti végrehajtási környezet") rövidítése, fő eleme a gépek hálózati kártyáján levő kis program, ami mindösszesen annyit csinál, hogy a gép indulásakor megkérdezi a környéken található DHCP szervereket, hogy van-e valahol PXE bootolási lehetőség? Ha van, akkor a kapott címen található TFTP szerverről megpróbál boot image-et leszedni, és azt elindítani.

Na most az embernek nem feltétlenül van kedve egy TFTP szervert összerakni, bekonfigolni, stb. otthon sem (nekem sem volt jó ideig, most megint van, mert Openwrt-n nem ügy). Nagyobb cégek hálózatán lehetőség sincs megoldani, hogy legyen. Viszont néha még otthon is jól tud jönni, ha nem kell mindenféle telepítőket pendrive-ra írogatni, stb., elég egyféle (és kisméretű) boot média, és arról bootolva lehet válogatni a hálózati telepítők közül. Pont erre lesznek jók a PXE-re épülő további szoftverek, amiknek még akkor is van előnyük, ha van már egy működő bootszerver a környéken (pl. iPXE indítása PXE boottal, átugorva így a PXE korlátait, megspórolva a PXE konfigolás maceráját, stb...).


Fedora 29 bootolása kézzel megadva az iPXE parancssorában. Nyugi, nem kell majd ennyit gépelni :)

Az iPXE, gPXE a PXE környezet "kiterjesztései" (van még pár ilyen). Mind a kettő többet tud az alap PXE-nél, mindjárt annyiban, hogy jobban scriptelhetőek, kevesebb korlátozásuk van (pl. nincsenek TFTP-hez kötve, így annak fileméret-korlátaihoz sem), és többféle boot metódust kínálnak. A gPXE fejlődését nem követem, de már az is tud PXE szerver nélkül http-ről indulni, és scripteket kezelni. Az iPXE jelenleg sokoldalúbbnak tűnik, így erről lesz szó, bár korántsem fogom minden lehetőségét taglalni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • DIY x86 gateway v2

    Két évvel ezelőtt íródott bejegyzésem folytatása, melyben lényegében ugyanazt a felépítést (router, tűzfal, gateway, VPN-szerver stb.) próbálom bemutatni egy más absztrakciós szintről.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.