2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hálózati bootolás "PXE nélkül" - iPXE

TFTP szerverről, SAN-ról, iSCSI-ról, NFS megosztásról, és sok egyébről is tudunk vele rendszert indítani.

[ ÚJ TESZT ]

Fedora/Centos boot

Egy kicsit több mindenre jó, ha pl. egy Linux telepítőt indítunk el, pl. :

#!ipxe
kernel http://ftp-stud.hs-esslingen.de/pub/fedora-secondary/releases/29/Workstation/i386/os/images/pxeboot/vmlinuz ip=dhcp method=http://ftp-stud.hs-esslingen.de/pub/fedora-secondary/releases/29/Workstation/i386/os/
initrd http://ftp-stud.hs-esslingen.de/pub/fedora-secondary/releases/29/Workstation/i386/os/images/pxeboot/initrd.img
boot

Ez egy Fedora 29 telepítője akar lenni. Nem kell megijedni, sokat vár, de elindul. Soknak tűnik az útvonal is, pedig igazából csak a könyvtárstruktúra hosszú, a lényegi adat:

kernel http://szerver/telepítőkönyvtára/vmlinuz ip=dhcp method=http://szerver/telepítőkönyvtára
initrd http://szerver/telepítőkönyvtára/initrd.img
boot

Ennyi. Mondjuk ez akkor ilyen egyszerű, ha van DHCP a hálózaton, különben az ip kernelparaméternek valami olyat kell mondani dhcp helyett, hogy ip=gépipcíme::gatewayipcíme:netmask:gépneve:hálókártyaneve:off nameserver=dnsszerveripcíme

(Itt a hálókártyaneve annak az ethX vagy enoX cuccnak a neve, amire a telepítő be fogja állítani az IP címet. Van, hogy nem találod el elsőre, akkor igazából a dracut kernel timeoutja után is meg lehet nézni egy ip a s paranccsal a dracut shellben, hogy szerinte mi a hálózati eszköz neve.)


Bebootolt a Fedora telepítő, látszik, hogy a forrás a http alapú repo valahol Németországban

A Fedora, és hasonló (CentOS) disztribúciók esetén ugyanilyen kényelmesen megadható http-ről Kickstart file is, a ks=http://szerver/kickstartfile.ks -sel, amivel automatizálható a telepítés. Nem kicsit kényelmes. (Persze hasonló akad SuSE-re, és Debian alapú disztrókra is.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • DIY x86 gateway v2

    Két évvel ezelőtt íródott bejegyzésem folytatása, melyben lényegében ugyanazt a felépítést (router, tűzfal, gateway, VPN-szerver stb.) próbálom bemutatni egy más absztrakciós szintről.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.