2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

GiiKER i3s, a bluetooth-os Rubik-kocka

A világ első, telefonos alkalmazással rendelkező Rubik-kockája, ami a Xiaomi égisze alatt jött létre.

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazás, smart funkciók

Mint azt már korábban említettem, a GiiKER-féle Rubik-kocka egyedülálló tulajdonsága, hogy bluetooth-on a hozzátartozó alkalmazáson keresztül kommunikálni képes telefonunkkal, táblagépünkkel Androidon és iOS-on egyaránt.

Az alkalmazás főoldala

A következőkben az alkalmazás különböző funkcióit mutatnám be.
A jobb felső sarokban a fejhallgatós kocka ikonra kattintva tudjuk testre szabni a virtuális kockánkat, illetve a profilunkat, valamint láthatjuk az összes megtett forgatást. Lehetőségünk van két színséma közül választani, profilképet, felhasználónevet változtatni. Itt tudjuk resetelni a kockát is, amit akkor szükséges megtenni, ha a telefonon lévő virtuális kocka nem tükrözi a valós állapotokat, tehát valamiért nem érzékelt egy forgatást az applikáció, így pedig borult az egész. Ezt a nálam töltött idő alatt egyszer már meg kellett tenni.

A "Learn" menüpontban tanulhatjuk meg a kocka kirakásának alapvető lépéseit. Összesen nyolc részre osztott tananyagot tartalmaz az alkalmazás, amit egymás után végrehajtva végül kirakjuk a kockát. A következő leckére csak akkor ugorhatunk, ha elsajátítottuk az előzőt, amit időre kell végrehajtani és háromcsillagos rendszerben pontoz az applikáció. Ez a "tananyag" elég alap, sorról sorra haladva rakatja ki velünk a kockát, sajnos komolyabb algoritmusokra nem tanít meg, bár az alkalmazás folyamatosan frissül és remélhetőleg ezt mihamarabb pótolják.

A "Game" menüpontban jelenleg négyféle játékot tudunk kipróbálni, amelyek mind valamilyen formában a kezünket szoktatják a kockához, az elemek térbeli mozgásának megértését segítik elő.

Az első a "Color Memory", ahol az a feladatunk, hogy a képernyőn felvillanó színeknek megfelelő sorrendben a Rubik-kocka adott oldalait forgassuk el tetszőleges irányba, meghatározott másodpercen belül. A feladat egyre nehezebb, ahogy egyre több szín villan fel és fontos, hogy a felvillanás sorrendjében történjen az elforgatás.

A "Pixel Puzzle"-ben az alkalmazásban meghatározott alakzatokat kell reprodukálnunk a saját kockánkon. Kezdetben csak egy oldalt vár el tőlünk az applikáció, de ahogy nehezedik, úgy már több oldalt is le kell másolnunk, így jöhet létre a Jin-jang szimbólum, vagy akár Amerika Kapitány logója a Rubik-kockánkon.

A "Cube Crash"-t talán legjobban a Guitar Hero játékokhoz tudnám hasonlítani, a megfelelő időpontban kell elforgatni a Rubik-kocka adott színű oldalát. A húrokon egyre sűrűbben kúsznak lefele a színek, így egyre gyorsabban kell forgatni az oldalakat, ha pontokat akarunk szerezni a játékban.

Az utolsó játék a "Cube Miner", ahol egyfajta virtuális labirintusban kell helytállnunk, a karakterünket kell eljuttatni a kocka forgatásával A-ból B-be úgy, hogy közben felszedjük az érméket és kikerüljük a bombákat.

Az alkalmazás főoldalán az alsó sorban három ikont találunk. A bal oldali "rakéta" ikon alatt két menüpont található. A "Quick Solve" részben van lehetőségünk az alkalmazás algoritmusára hagyatkozni és ha pontosan követjük az animált lépéseket, akkor körülbelül 30 forgatásból a Rubik-kockát ki tudjuk rakni, legyen az akármennyire is összekeverve.
A másik a "Fancy Solve", ami szintén egyfajta Rubik-kocka kirakás, azonban itt nem az a célja az algoritmusnak, hogy minden oldal egyszínű legyen, hanem hogy valamiféle jellegzetes mintázottsággal záródjon a kirakás.

A Quick solve és a Fancy solve felülete

Az alsó sor középső gombja az online ranglista, ahol a játékokban elért pontszámainkat tudjuk összemérni a világ minden tájáról származó játékosokkal. A jobb oldali gomb pedig egy intelligens stopperóra, ahol önmagunkkal versenyzünk. A kockát összekeverjük és az első forgatással indul a stopper. Miután kiraktuk a Rubik-kockát, részletes statisztikákat jeleníthetünk meg. Láthatjuk az időnket, a kirakáshoz vezető forgatásaink számát, a sebességünket (másodpercenkénti forgatás [TPS]), az összekevert kocka kiterített palástját, valamint a megtett forgatásokat részletesen, sőt, vissza is játszhatjuk azt animáció formájában.

Részletes statisztika

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.