2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gigabyte 8800GT Softmod tuning

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Némi garanciális huzavona után, a Galaxy 8800gt helyett egy Gigabyte GV-NX88T512HP videókártyát...

[ ÚJ TESZT ]

Némi garanciális huzavona után, a Galaxy 8800gt helyett egy Gigabyte GV-NX88T512HP videókártyát kaptam, és mivel a nemrég megjelent PH teszt szerintem nem volt elég kielégítő a kártyát illetően, így úgy gondoltam, hogy egy kis kiegészítéssel szolgálok erről a minden bizonnyal kifutó termékről.

A kártya

A kártya teljes egészében egyedi tervezésű, a legrövidebb 8800GT a piacon, pontosan 19,5cm a hossza. A kártya nyákja gigabyte kék színű, és szépen katonás rendben sorakoznak a végén a feszültség szabályozó alkatrészek, melyekre nem került borda. A Kártya hűtéséért egy a Zalman gyártotta, és VF830-AlCu névre keresztelt hűtő felel-melyet a gyártó csak az OEM piacon hoz forgalomba. A Samsung 1ns-os memóriákra sajnos nem kerültek sünik, viszont a hűtő keltette légáramlatból jut nekik valamicske. A kártyán egy Pci-e tápcsatlakozó és egy Sli található, kimenetekből pedig két Dvi és egy tv kimenet van a hátlapon, semmi rendkívüli. A kártya egy tipikus Gigabyte-os dobozban érkezik, mellé pedig a következőket mellékeli a gyártó: üzembe helyezési útmutató, kézikönyv, driver cd(gamer hud tuning programmal), Newerwinter Nights 2 játék(lemez+kézikönyv), gigabyte s-video doboz, Dvi átalakító(két darab), hat tűs tápkábel.

Gamer HUD

A Gamer HUD a Gigabyte saját fejlesztésű videókártya tuning és monitorozó programja, mely a TurboForce szériájú kártyákkal használható. A program különlegessége, hogy 8800GT és 9600GT videokártyáknál ezzel lehet a magfeszültséget szoftveresen állítani(88GT max 1.2V, 96GT 1.3V). Maga a szoftver elég buta, és még csak nem is szép, egyetlen előnye, a feszültség szoftveres állításának lehetősége.

A hűtő

A hűtőt a Zalman szállítja a kártyához, felépítését tekintve egy kb felére csonkított AlCu VF1000-re emlékeztet, látszólag megfelezték a hőcsövek számát(valójában szerintem csak egy darab ívesen meghajlított van), a bordák hőleadó felülete is jelentősen csökkent, és anyaguk is alumíniumra módosult. A naftát egy két eres kábelről kapja, így sajnos nincs sem Pwm szabályozás, sem fordulatszám visszajelzés, de ami ennél rosszabb, az az, hogy a ventilátor fordulatszámának szabályozására nincs semmilyen mód, így 2d-ben állandóan indokolatlanul hangos. Maga a hűtő ígéretesnek tűnik, már ami a teljesítményét illeti, de hogy tényleg az-e, az mindjárt kiderül. Sajnos a gyári pasztázás kritikán aluli volt, egy vastag megkeményedett, szürke réteg volt hivatott a hőt a Gpu-ról a hűtőre továbbítani.

A kártya izzasztásához a GPU Caps Viewer v1.4.2 programot használtam.

Üresjáratban:

Terhelve:

Összehasonlításul álljanak itt a Leadtek saját mérésének eredményei, referencia 88GT (650/1625/1800MHz)és VF830 házasságáról.

Tuning

A kártya túlhajtásával kapcsolatban, nagy elvárásokat támasztottam, elvégre a referencia 1,05V helyett akár 1.2V is megadható a G92-es magnak. A gyári hűtővel csak az 1.05V ill. a maximális 1.2V mellett elért eredményeket néztem meg. Az igazi tuninghoz egy Zalman VF1000 segítségét is igénybe vettem, ott minden lehetséges lépcsőt igyekeztem kitesztelni. Nézzük, hogy is muzsikál a kártya.

A túlhajtáshoz a Gamer HUD, RivaTuner 2.09, a teszteléshez GPU Caps Viewer v1.4.2, AtiTool 0.27, és Crysis, Jericho, Stalker programokat használtam.

Tuning gyári hűtővel:

1.2V mellett a Gpu 108 fokig melegedett, így nem is erőltettem annyira a gyári hűtős tuningot. Nézzük mire mentem a VF1000-rel.

Tuning Zalman VF1000-rel:

Katt a képre!

Ezzel a hűtővel már barátibb eredményeket kaptam, 5V-on 87, 11V-on pedig 73 fokig melegedett a grafikus mag, a maximális 1.2V feszültség mellett.
Ez mind szép, de vajon mit jelen ez a többlet játékokban? Az alábbi grafikonokból kiderül:

Stalker:

Jericho:

Mint a fentiekből is látszik, a legnagyobb gyorsulás minden esetben a minimum fps-eknél mérhető ki, míg a legkisebb a maximumnál. Általánosságban elmondható, hogy ha összeségében nézzük, akkor a minimum 20%-os gyorsulás borítékolt(ne feledjük, hogy a tesztekhez az ősöreg 169.21-es driver-t használtam).

Végszó

A kártya felemás érzelmeket kelt bennem, adott egyrészről a kiváló tuning, teljes játék, elméletileg jó hűtő, 3év garancia, másrészről, a hűtés nélküli melegedő fesz szabályozó áramkör, nem szabályozható, 2d-ben hangos hűtő, süni nélküli ramok. Egyáltalán nem rossz termék a Gigabyte GV-NX88T512HP, de egy kis odafigyeléssel sokkal jobb is lehetne, Tekintve, hogy a legolcsóbb megoldás a piacon jelenleg, így mindenkinek ajánlott, pláne ha valaki szeret tuningolni(különösen ha van otthon egy komolyabb vga hűtése is).
A hűtőről: Alapvetően a VF830 egy jó konstrukció, igényes kialakítású és anyaghasználatú hűtő, fordulatszám szabályozással tökéletes társa lehetne egy 3850/3870, vagy 9600GT-nek. Így-fix fordulatszámon-a hangra allergiás emberkéknek nem a legjobb választás, de ha valakit nem zavar a kb 26db, akkor tökéletesen elégedett lesz vele.

Kép galéria:

Azóta történt

Előzmények

  • 3800 vs. 8800GT

    Nemrég volt alkalmam a kezeim közé kaparintani az Ati új, 3800 szériájának három darabját...

  • Asus 8800GT miniteszt

    Bevezetés Mivel nemrég sikerült szert tennem egy ilyen kártyára, és itt a Logout-on...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.