2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus 8800GT miniteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bevezetés Mivel nemrég sikerült szert tennem egy ilyen kártyára, és itt a Logout-on...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Mivel nemrég sikerült szert tennem egy ilyen kártyára, és itt a Logout-on még nincs felhasználói teszt a kártyáról, így gondoltam, hogy akkor írok én egyet. Tudom, hogy a 8800GT még nagyon új termék, és ráadásul az Nvidiának szállítási nehézségei is vannak, de ezzel a tesztel hátha sikerül segíteni azoknak akik mostanában állnak vásárlás előtt, bár én mindenképpen azt javasolnám mindenkinek, hogy azért várják meg az Ati 3850/3870 kártyáit is mielőtt döntenének.
Akkor következzék a teszt..

A kártya

A kártya egy nagy, tipikusan Asus dobozban érkezett, melynek egyik felében van a kártya, a másikban pedig a kiegészítők, így a doboz a fülénél megfogva, az egyik oldalra húz. Tartozékokból is tipikusan az Asusos felhozatalt kapjuk: üzembe helyezési útmutató, tápkábel, komponens kábel, egy DVI átalakító, driver cd, kézikönyv cd, Company of Heroes teljes játék, és az elmaradhatatlan Asus cd tartó.

Maga a kártya mindenben referencia, csakúgy mint a többi jelenleg piacon lévő 8800GT, zöld nyák, egy tápcsatlakozó(Pci-e 2.0 lapnál lehet, hogy majd nem is kell használni), referencia hűtő, amit kicsit feldob az Asus matricája. Maga a hűtés vékony egy slotos, kicsi, és első ránézésre is hangos ventilátorral szerelték.

A hűtést eltávolítva a szemünk elé tárulnak a Quimonda által készített, és 1ns-ra hitelesített ramok, melyek összesen 512mb öszkapacitással rendelkeznek.

Láthatjuk továbbá , hogy a feszültség szabályozó résznél van néhány alkatrész melyek nem kerültek rá a kártyára, talán később majd jön egy erősebb változat, ami már igényelni fogja őket.

Hűtés

Essen néhány szó a gyári hűtésről, és a Thermalright HR-03-ról. A gyári hűtés kellően hatékony, és kimondottan hangosnak sem lehetne nevezni. Akkor mi a baj vele? Hát csak az, hogy terhelés hatására magas sivító hangot ad ki, ami már rövid távon is zavaró, hosszútávon meg egyenesen idegesítő. Ezért arra gondoltam, hogy az x1950xt-ről megmaradt HR-03-at szépen rászereljük, az halk is meg hűvösre is teszi a kártyát.
A hűtő felszerelésével nem volt semmi gond, probléma nélkül ment, ahogy az meg van írva. A kész mű elég toboztusra sikeredet, és nagy reményeket fűztem hozzá. Az alábbi táblázat tartalmazta a gyári hűtéssel illetve a HR-03-mal elért eredményeket:

Üresjáratban

Terhelve

A gyári hűtővel mért eredményekben nem vagyok biztos, mivel fórumonban a kártya túlmelegedéséről panaszkodnak.

Sajnos a memória túlmelegedése továbbra is megmaradt, sőt fokozódott is, ami a tuning hatására elért maximális órajelekben mutatkozik meg, holott a hőmérő szenzor szerint minden rendben volt velük, de kézrátétellel megalapítottam, hogy az értékeket meg kell szorozni legalább kettővel, hogy a valósághoz közelibb értéket kapjunk.

Thermalright HR-03

A kártyára egyébként a következő hűtőket lehet biztosan felszerelni:
Thermalright HR-03, HR-03GT
Zalman VF700/900 széria és Fatal1ty változatai, VF1000

Teljesítmény

A tesztben az x1950xt a Catalyst 7.9-es verziójával, a 8800gt pedig a 169.02-es Worceware-rel lett tesztelve, a driverekben mindent alapon hagytam, a játékokban pedig mindig a legjobb beállításokat alkalmaztam, és AA, AF is a maximumon volt, ahol ettől eltérő beállatásokat alkalmaztam, ott ezt külön jelezni fogom. A tesztekhez Windows Xp-t használtam, tehát minden teszt DX9 alatt készült, ha lesz rá igény, akkor később lesz egy külön teszt, ahol csak a DX10 lesz tesztelve. Igyekeztem a tesztekhez modern játékokat használni, hogy a kártyák teljesítményét reálisan összehasonlíthassuk. Ellenfélnek pedig az egyik legjobb DX9-es kártyát, az Ati x1950xt-jét választottam, szintén az összehasonlíthatóság végett, mivel ennek a kártyának a teljesítményével már tisztában vagyunk.

A tesztkonfiguráció a következő:

Gigabyte GA-MA69G-S3H
Amd Athlon X2 4000+ Brisbane(65nm), 2100@2940MHz 1.38V
2x1Gb Kingmax 1066@980MHz
Samsung 160Gb Sata
FSB 400W BlueStormII táp
FujitsuSiemens 17” monitor
Microsoft Windows XP SP2

Sapphire X1950XT 256Mb (621/1800MHz)
Asus 8800GT 512Mb (600/1500/1800MHz)

8800GT vs. X1950XT 1024*768

Call of Duty 4 Demo

Crysis Demo

Minden high, fizika közepes, árnyékok közepes, 0AA.

Hellgate London Demo

Ebben a játékban a maximális elárhető fps limitálva van, a képfissítés értékére, így a 8800GT tuningja sem dobott az eredményeken, ezért nem is szerepel a diagrammon.

Jericho Demo

Dark Messiah of Might and Magic

Unreal Tournament 3 Demo

Itt valami frame limit lehet a játékban, ezért lehet a két kártya teljesítménye közel azonos, és 1280*1024-es felbontásban is kb ugyanezt produkálta a 8800GT, ezért azt nem tüntettem fel.

8800GT 1024 vs. 1280

Call of Duty 4 Demo

Crysis Demo

Minden high, fizika közepes, árnyékok közepes, 0AA.

Jericho Demo

Dark Messiah of Might and Magic

8800GT Anti-Aliasing teljesítmény

Crysis, minden high, fizika közepes, árnyékok közepes.

Tunning

Itt egy kicsit nehéz helyzetben vagyok, mivel a legtöbb tuningprogram még nem támogatja a kártyát, így húzásnál csak az Asus gyárilag mellékelt programja állt rendelkezésre, ami a Smartdoctor névre hallgat. A kártya a gyári hűtővel a 700/1700/1950-as órajeleket bírta, HR-03-mal sajnos a memória már 1900MHz-en sem volt stabil, és itt el is jutottunk a kártya legnagyobb hibájáig, ami nem más, mint az iszonyatosan melegedő ramok. Ahhoz képest, hogy a referencia értékek alatt dolgoznak ezek a ramok, olyannyira fel tudnak melegedni, hogy 1-2 másodpercig lehet csak őket megfogni, úgy , hogy ne veszélyeztessük az égési sérüléseket. Ez azért is furcsa, mivel a beépített hőmérő szenzor szerint a ramoknak hűvösnek kéne lenniük, a smartdoctor 43, az everest szerint pedig csak 40°c fokosak.

Végszó

A kártya tényleg félelmetes teljesítményűre sikeredett, pláne ha a kb. 60000 forint körüli árát is figyelembe vesszük. Két komolyabb negatívumot tudok csak felróni a kártyának, az első és jelentéktelenebb, a gyári hűtés, hiszen azon tudunk segíteni. A második, immár komolyabb, a memóriák, amik hiába 1ns-osak, egyszerűen nem sikerült őket 1000MHz-en stabil működésre bírni, ami valószínűleg a túlmelegedésüknek köszönhető. Talán hűtőbordákkal lehetne segíteni rajtuk, de félek, hogy csak vízzel lehetne őket kielégítően lehűteni.

Galéria

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.