2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FX-8350

FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

[ ÚJ TESZT ]

Tuning - buktatók, elmélet

Az FX tuning alap szinten nem túlságosan bonyolult. Pár szabályt betartva könnyedén elérhető a 4-4,5 GHz közötti tuning.

Hűtés

Az FX topic és saját tapasztalataim is azt mutatják, hogy a gyári hűtőt felszerelni szinte fölösleges, maximum pár hét után az emberek nagy többsége lecseréli valami normális megoldásra. A normális megoldás alatt nem pár ezer forintos hűtőt kell érteni 3 hőcsővel. Egy TX3 például egy FX-6300-al még elbánik, de komolyabb tuningra nem alkalmas, kb. 4-4,2 GHz-ig felel meg, ha nem akarjuk, hogy nyáron a hővédelem visszavegye a sebességet.

Érdemesebb valami komolyabb darabot nézni, mondjuk egy Brockent. A Thermalright HR-01 nem mai darab a 4 hőcsővel, és bár vannak sokkal jobb darabok, a Noctua ventilátorral simán elboldogul alapjáraton az FX-szel. Tuningolva már kezd kevés lenni, és van egy pont, ahol ugyan még stabil a processzor, de szimplán túlmelegszik egy húzósabb teszt alatt.

A hűtésnél nem csak a processzorra érdemes figyelni. Az FX-ek fogyasztása és a gyorsabban változó energiatakarékosság elég nagy terhet ró az alaplapon lévő áramellátó részekre. A felhasználó csak annyit vesz észre, hogy ugyan a procinak semmi baja, mégis elkezd rángatni az addig simán futó játék, leesik az FPS, vagy mikrolag jelenik meg.

A processzor frekvenciáját monitorozva azt látni, hogy a frekvenciát teljes terhelésnél is visszaveszi a CPU. Ezt a jelenséget hívják throttlingnak. Ilyenkor segít az alaplapi FET-ek hűtése, de nem igazi megoldás, mert általában csak kitolni lehet a jelenséget. Én is külön ventilátorral hűtöttem az alaplapot. Az a tanulság, hogy FX mellé kell egy normálisan szellőző ház.

Alaplap

Az alaplaphűtéssel elértük a második kritikus pontot. Ugyan az FX-ek olcsóbbak, mint az inteles megfelelőik, de alaplap oldalon nem szabad spórolni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a húszezres kategória alatt lévő lapokkal gondok vannak. Az Asrock 970-es szériája egy 8350-el alap beállításokkal is képes throttlingolni. Érdemes rászánni a pénzt legalább egy Asus M5A97 EVO R2.0 vagy Gigabyte 970A UD3P lapra. Sajnos a felhozatal hiányos, ITX vagy mATX lapot nem igazán lehet ajánlani FX mellé.


4+1 fázis hűtőborda nélkül

A tesztben szereplő 890GM Pro3 R2.0 is problémás volt, de erről majd a gyakorlati részen írok részletesen. Azon viszont többször vitatkoztunk már, hogy kinek a hibája, hogy megjelenhetnek alapon is elégtelen lapok. Én tartom azt az álláspontom, hogy az AMD-nek meg kellene tiltania a gyártóknak az AM3+ feltüntetését, ha alapjáraton sem viszik el a processzorokat.

Egyéb hardver

Van még pár apróság, ami nem specifikus, de érdemes megemlíteni:

- Ha két memória modult használunk, akkor azokat a távolabbi foglalatokba rakjuk.
- Két memóriamodullal stabilabb a gép, mint néggyel.
- Fontos a normális hűtőpaszta és a ház szellőztetése. Levegő elöl/alul be, hátul/felül ki.
- Az alaplapra mind a két 4 pines tápra csatlakozzunk. A táp legyen elég erős 12 V-on, ne Vörös Mgtsz minőséget használjunk.

Gyári beállítások

Nem tudni miért, de az AMD nagyon magas feszültségeket állít be a processzornak. Jellemző, hogy az alap feszültségen elfut könnyedén a turbó órajelen a processzor. Ezzel szemben a turbóhoz tartozó feszültség akár 0,1 V-tal is magasabb lehet. Ennek "köszönhetően" az APM hamarabb veszi vissza az órajelet és sokkal jobban melegszik a processzor.

Alap beállítások, tesztelés

A nyitott szorzóállítással könnyen lehet tuningolni. Ha nem akarunk extrém eredményeket elérni, akkor nem kell túl sok dolgot tenni. Tömören a következő dolgokat érdemes megtenni, részletesen a következő oldalon láthattok rá példát:

- AMD Application Power Management (APM) kikapcsolása: A CPU-ra gyárilag beállított TDP limiter kiiktatása
- AMD Turbo Core (TC) kikapcsolása: A TC plusz feszültség és szorzó nem zavarhat be. Jó esetben az APM kiiktatásával a TC-től is megszabadultunk.
- Memóriabeállítás: Érdemes betölteni egy értelmes értéket mondjuk az XMP-ből, később ezt is lehet állítgatni.
- Szorzóemelés: Először plusz feszültség nélkül, majd stabilitási hibánál feszültséget is emelve.
- Energiatakarékosság átfésülése (C6 és C1E kikapcsolása).
- Feszültségoptimalizálás: Van, amikor a kevesebb több, azaz kevesebb feszültséggel nem melegszik és throttlingol a rendszer. Az LLC-vel is érdemes játszani, de erről is írok még.
- Tesztelés: Minden lépés után érdemes tesztelni. Van aki több órát futtat LinX-et vagy Prime95-öt. Más IBT-re esküszik. Én 15-20 perc IBT után két kernelfordítással, 10 perc Apache benchmarkkal és HD film átkódolással teszteltem. Ha eközben nem hibázott, vagy melegedett túl, akkor nagy gond már nem lehetett. Érdekes, hogy volt olyan beállítás, ami egyik tesztben jó volt, a másikban melegedett és kis változtatás után mindez fordítva volt (LLC-vel, feszültségekkel és turbóval is játszottam közben.)


APM - TDP limiter


LLC - Feszültség ingadozás kompenzálása

Fontos, hogy egyszerre egy paraméter változzon, különben nem lehet tudni, hogy mi okozza a hibát. Esetleg azt is lehet csinálni, hogy több dolgot változtat az ember még az elején, amikor szinte tuti, hogy nem jön be hiba, de ilyenkor hibánál ismét szét kell bontani több lépésre a változtatást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MSI Z87 XPOWER & GTX 770 Gaming

    Lehetőségem volt kipróbálni az MSI csúcskategóriás alaplapját, a Z87 XPOWER-t és az Nvidia GTX 770-t.

  • AMD A6-5400K

    A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

  • FX-6100 teszt

    Közép teljesítményű FX 3 modullal, vagy akinek úgy tetszik 6 maggal. Mire elég?

  • FX-4100: a legkisebb Bulldozer

    Gyors teszten a legkisebb Bulldozer: tuning, szorzólock, TDP fal, alulfesz, turbo core, játék, minden!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.