2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gépfejlesztés AMD FM2+ vonalon

Gigabyte GA-F2A88X-D3H alaplapba AMD Athlon X4 740 processzor és egy HD 4670 került - megérte?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Sziasztok!

Lassacskán 5 éve annak, hogy utoljára fejlesztettem a gépemet (na jó VGA csere azért volt közben..) és mivel most megkaptam az év végi jutalmat, ezért úgy döntöttem ideje lecserélni a régi vasat, amiről ezt kell tudni:
AMD Athlon 64 X2 5600+ CPU (65 W TDP), Asus M2N-E SLI alaplapban 2 GB DDR2 memóriával,
Sapphire HD 4670 (512 MB GDDR3 128-bit) passzív hűtéses videokártyával, FSP Blue Storm II 350 W táppal, és 2 darab SATA-s vinyóval.

2 dolgot tartottam szem előtt:
1. - AMD-t veszek, mint mindig
2. - Nem költekezek ész nélkül, hiszen abszolút nincs szükségem a legújabb erőműre

Miért AMD? Szubjektív: az Intel sosem volt szimpatikus, hiszen sokszor törvénytelen eszközökkel szerzett előnyt.
Pl.: [Kartellvizsgálat az Intel ellen]
Lehet, hogy jobb procikat gyárt jelenleg az Intel, de nekem a mai napig gyanús, hogy bemegyek akármelyik boltba és a polcon nincs is AMD, csak Intel proci. Pedig van a boltnak, csak nem teszik ki polcra, nehogy szem előtt legyen. A laptopoknál is ugyan ez a helyzet, van kb 20 féle Intel procis és 3-4 féle AMD procis laptop, pedig a gyártóknak azért ennél több AMD procival szerelt termékük van...

Tehát alap volt, hogy AMD-t veszek, már csak az volt a kérdés, hogy milyet?
Ezen sokat gondolkodtam. Nézegettem a sima X4-es procikat az A8-xxxx APU-kat és az FX procikat is.
Nem akartam egy áramzabáló CPU-t venni, így az FX procik kiestek, illetve az X4 750k és 760k is a maguk kis 100 W-os TDP értékükkel. Mivel nemsokára jön az új Kaveri proci az AMD-től, ezért úgy döntöttem, hogy FM2+ lapot veszek, és egy olcsóbb CPU-t, így majd jövőre ha kaphatóak lesznek az új processzorok és normalizálódik az áruk, akkor majd váltok arra.
Az A8-as processzorok, viszont 20 ezer Ft és afelett kaphatóak, illetve közülük is soknak 95-100 W TDP-je van, így végül az Athlon X4 740 (3,2 - 3,7 GHz) mellett döntöttem a maga kis szerény 65 W-os TDP értékével: [X4 740 CPU info]
Ez azért lesz majd érdekes, mert a régi kétmagos Athlon 64-nek is 65 W TDP van megadva és bizony van nekem egy gyönyörűséges fogyasztásmérőm, amivel majd megmérem a rendszert ilyen szempontból is :)

Már csak egy rendes FM2+ alaplapot kellett vadászni, mert ugye a későbbiekben egy Kaveri CPU-t akarok belepakolni, és az FM2+ tokozással jön majd. Ez a Gigabyte lap lett a befutó, mert az ára sem vészes, van rajta sok SATA, USB2 és 3, PCI, stb. csatlakozók, és a VRM-en (Voltage Regulator Module - ez szabályozza, adagolja a procinak a feszültségét) is van hűtés: [GA-F2A88X-D3H rev. 3]
VRM hűtés nem minden lapon van, érdemes odafigyelni, mert egy erősebb proci aminek nagyobb a TDP-je, az állítólag a VRM-et is megizzaszthatja rendesen, és ha nincs hűtőborda rajta, akkor...

Ebből a típusú Gigabyte lapból egyébként van 2 féle verzió: egy sima és egy rev.3-as, amilyet én is vettem.
Sajnos a boltban nem tudták megmondani, hogy konkrétan mi a különbség a 2 között, vagyis mit javítottak a lapon, ami miatt újabb revíziót adtak ki.

Viszont én vehettem meg az utolsó ilyen rev.3 alaplapot, mert másnap már nem lehetett kapni sehol csak a simát:) A Gigabyte oldalán azonban már csak a rev.3 verzió található meg, azt hiszem a kezdeti modelleket már nem is gyártják.

Ezek az FM2+ alaplapok még egészen újak, kb. csak 4 hónapja lehet kapni őket, gondolom még nem érkeznek nagy mennyiségű szállítmányok belőlük.

Továbbá úgy döntöttem, hogy most nem cserélek VGA-t, sem tápot, házat, stb... szóval már csak RAM-ra van szükségem, hogy működőképes legyen az új rendszer. Nem bonyolítottam túl, vettem 2 x 2 GB CSX RAM-ot, sima mezei 1333 MHz modulokat, 10 év garival.

Tehát az alaplap 21500 Ft., CPU 17100 Ft., a RAM-ok pedig (2x5100 Ft.) 10200 Ft.-ba kerültek.
Ez összesen 48800 Ft. Nem egy nagy összeg (de igazából az... van a kinek fél havi fizetése) annak a tükrében, hogy egy Intel Core i5 proci kerül ennyibe vagy még többe, és akkor még a hozzá való alaplapról, stb.. nem beszéltünk.
Jó persze gyorsabb is az i5, futotta volna arra is a prémiumból, de megér annyit? Van akinek igen, de egy átlagembernek szerintem bőven elég az a teljesítmény is, amit az általam vásárolt 4 magos procim tud. Az a vicces hogy a régi 2 magos Athlonommal is eljátszogattam egész tűrhetően, pedig az fele olyan lassú, mint az X4 740. Tehát nekem ez bőven elég lesz teljesítményre, ár/érték arányban nagyon megfelel.

Szóval kiválasztottam az alkatrészeket, aludtam rá egyet, majd másnap megrendeltem és elmentem megvenni őket a bóóótba :) Nagy izgatottan mentem hazafelé a cuccokkal a táskámban, és amint hazaértem neki is álltam összeszerelni őket. Biztosan sokaknak ismerős az az érzés, izgatottság, mikor a boltban odanyomják végre a kezedbe a dobozokat, és alig várod hogy kibontsd, megnézd, összeszereld :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

  • AMD HD7660D (A10-5800k) mélyinterjú

    Kezeim közé került egy A10-5800k - jó alaposan ki is faggattam, hogy mit tud a 3D-s játékokban.

  • Játék PC-n, olcsóbban - IGP-vel

    A belépő kategóriás játékos VGA-k után van még egy lépés árban lefelé - az IGP-k. Lássuk, mire képesek!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.