2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FX-8350

FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

[ ÚJ TESZT ]

Tuning a gyakorlatban - alapok

Nem volt célom extrém órajel elérése, inkább az FX-ek nagy többségével elérhető órajel tartományt kerestem. A HT frekvenciával sem játszottam, nem volt célom az utolsó pár százalék kisajtolása a rendszerből. Persze ebben az is szerepet játszott, hogy az alaplapot nem akartam elfüstölni. Kis kitartással a beállított frekvenciákat meg lehet ütni az FX-ek többségével.

Persze játszani kell a beállításokkal és érdemes pár 100 MHz-cel alacsonyabb frekvenciát is kipróbálni, hogy a nagy feszültség ugrás alatt maradjon a processzor. Az FX-re, mint általában minden másik CPU-ra is igaz az, hogy van egy pont, ahonnan hirtelen egyre több feszültség kell a processzornak. Én ezt a pontot szoktam megkeresni és 1-2 szorzót beállítani, így nem száll el a fogyasztás. Fontos folyamatosan monitorozni a hőmérsékletet terhelés (IBT, Prime95...) alatt, mert az FX hajlamos a hőmegfutásra.

Alapbeállítások - 4 GHz

A gyári alapbeállítások olyanok, amilyenek, ezért egy referenciának tekinthető 4 GHz-et állítottam be. Ehhez nem kellett túl sok dolgot tennem, csak a már felsorolt listán mentem végig. A beállításokat a UEFI-ből kimentett képek alapján mutatom be:

Az energiatakarékos funkciók közül kilőttem a C6-ot és C1E-t. A CnQ és a virtualizációhoz szükséges beállítás maradt csak bekapcsolva.

A 4 GHz-hez ugyan elég lett volna csak a turbo core-tól megszabadulni, mégis már ennél a lépesnél kikapcsoltam az APM-et és így is maradt a 3,5 és 4,5 GHz-es beállításoknál is. Esetleg a Spread spectrumot is ki lehetett volna lőni, de nem volt rá szükség. A Szorzók (CPU én NB) nem szorulnak magyarázatra.

A CPU feszültséget apránként csökkentve megkerestem azt a pontot, ahol még stabil volt a gép. Fogyasztás szempontjából ez elvileg jót tesz, de az APM limit kilövése ez ellen hat. A tesztek között szerepel fogyasztásmérés is, ott majd meglátjátok, hogy mire jutottam.

A memóriát gyárilag 1333 MHz-re állította be az EFI, amit 1600-ra emeltem, szimplán betöltve a modulból gyári profilt. Az LLC-vel viszont kicsit játszottam, hogy ne essen le a feszültség. A korrekt módszer az lett volna, ha műszerrel (oszcilloszkóppal) mérem a CPU tápfeszültségét, de a CPU-Z is elég szépen megmutatta, hogy terhelve mennyire leesik a feszültség. Az LLC-nél elvileg a 1/2 lenne a befutó, de nekem az 1/4 vált be.

Eddig a pontig pár perc alatt eljutottam, és ahogy számítottam, teljesen stabil lett a rendszer. Kis gyakorlati útmutatás az LLC-hez úgy érzem, nem árt. Gyakorlottabbak nem nem új információ, de kezdőknek hasznos lehet. Az alábbi két képet még gyári 1,325 V-os feszültség mellett készítettem. Az elsőn jól látható, hogy a gyárihoz képest 50 mV-ot esett a feszültség miközben IBT-vel terheltem a processzort.

A második CPU-Z már normális értéket mutat. Ehhez az LLC-t 1/4-re állítottam, ami pont nem klappol az ajánlással, de ez nem nagyon hatott meg. Ahogy már írtam, a korrekt méréshez külső műszeres mérésre lenne szükség, de alapnak ez is megteszi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MSI Z87 XPOWER & GTX 770 Gaming

    Lehetőségem volt kipróbálni az MSI csúcskategóriás alaplapját, a Z87 XPOWER-t és az Nvidia GTX 770-t.

  • AMD A6-5400K

    A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

  • FX-6100 teszt

    Közép teljesítményű FX 3 modullal, vagy akinek úgy tetszik 6 maggal. Mire elég?

  • FX-4100: a legkisebb Bulldozer

    Gyors teszten a legkisebb Bulldozer: tuning, szorzólock, TDP fal, alulfesz, turbo core, játék, minden!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.