2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Furcsa órák támadása :D

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szokatlan kinézetű Arduino alapú órákat raktam össze többféle célzattal karácsonyi ajándék gyanánt.

[ ÚJ TESZT ]

4.

Ez egy hirtelen jött ötlet volt. Tulajdonképpen egy kuka mellett talált kis kerti lámpából indult, amin volt egy jó napelem, meg egy vezérlés, az akku kuka volt.
Na de mit lehetne belőle csinálni? Volt törött házas kínai műanyag falióra, új korában is ronda volt, azóta sem lett jobb... Az óraszerkezetet kikapni nem volt macera (mondjuk valaki úgy találta ki, hogy a másodpercmutatóról van meghajtva minden, annak a tengelye meg keresztülmegy az egész szerkezeten, és a mutatóval együtt lehet kirántani...). Vagy 20 éve egy iskolai feladatban már volt CD-lemezből készített óra összerakása (csak ott a fém alkatrészek legyártása volt a lényeg), adta magát, hogy ugyanazt kell összerakni, napelemet neki, meg egy nagyobb nikkelakkut. 0 Ft-os projekt!

Aha. Ez az elmélet. Tesztelve szépen működött, mert nem volt számlap, csak leraktam az óraszerkezetet, bele egy kis akkut, a kislámpa elektronikájáról ment a töltés az akkura, az elektronikán meg lógott a napelem. Ment is ahogy kellett — kora ősszel volt elég napsütés.
PC-ház kitörhető 5,25" -os takarólemezéből lehajlítottam egy talpat, egy lyuk kellett az óraszerkezet rögzítéséhez, felfogattam rá egy döglött CD-t, arra került egy nyomtatott számlap, napelem ragasztva az aljára.
Minden rendben is volt az első pár napban, aztán jött némi felhő, és elkezdett késni. WTF.
Felsorolásszerűen a következő néhány hét:
- gyenge az akku, keresni kell olyat, ami még nem használódott el annyira, hogy magától széjjelmerüljön :D,
- gyenge a napelem, csere (szerencsére a fehérvári topicban volt sok embernél ilyen kerti lámpa, amit amúgy kidobtak volna, mert tönkrement, így lett olyan napelem, ami áramot is tud leadni :D),
- biztos rossz az elektronika (ez maradt, semmi baja),
- biztos rossz az óraszerkezet (nem, tényleg ilyen gagyi, hogy 1,4-1,5 V körül kb. pontos, de 1,2 -n már lassul...),
- mikor süt már ki a nap?

Végül lett hozzá elég combos napelem, és egy normálisabb (persze bontott) nikkelakku, így már szépen ketyegett napokig, amíg eljött a következő napsütéses időszak, és fel tudta tölteni magát. Az óraszerkezet 100-300 uA körüli áramot használhat (nincs róla egy normális adatlap, amin megadják), ami meglepően kevésnek hangzik, de még másodpercenként egy ilyen impulzussal is elég hamar leszív egy 300 mAh-s akkut, tehát combosabb kellett.
Kapott még egy kapcsolót, amivel le lehet választani az óráról a napelemet és az akkutöltő elektronikát, így sima elemet is lehet bele tenni, azzal is elvan.

A felhasznált anyagok listája itt elég egyszerű, mert minden újrahasznosított az egész cuccban :D.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.