2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Arduino alapú akkuteszter építés

Nem tudtam akkutesztert venni. Az ötödik sikertelen rendelés után elhatároztam, hogy építek egyet...

[ ÚJ TESZT ]

Kell egy akkuteszter

Felgyűlt egy csomó 18650 cellám, bontott akkukból, amiknek nem ismertem az állapotát. Szükségem lett hát egy akkuteszterre. Normális ember ilyenkor vesz egyet, de nekem valahogy nem sikerült. Egy megérkezett, de a második mérésnél már nem működött. A pótlásként küldött ugyanezt művelte.
Egy másik fajta nem érkezett meg. A pótlása sem. Az sem, amit utána rendeltem.

Valamiért nem vehettem saját tesztert. :D Más megoldást kellett keresnem, ami azt jelenti, hogy építhetek magamnak, ha akkukapacitást akarok mérni. A végül elkészült eszköz pontosságára sajnos garancia nincs, de ha valaki arra kíváncsi, hogy kuka, vagy használható egy cella, annak jól jöhet.


Ezek sok mindent tudnak, de 1-2 mérés után meghaltak :(

Mit is mérünk?

Az elmélet egyszerű. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy akku milyen kapacitású. Ez lehet mérni coulombban, de a gyakorlatban inkább az amperóra (milliamperóra) használatos. Egyszerűen annyiról van szó, hogy egy órán keresztül hány milliampert lehet kihúzni az akkuból. Ha x milliamper erősségű áram egy óráig folyik, az x milliamperóra. Ha kettőig, akkor 2x mAh.

Alapvetően annyit kell tenni, hogy megfigyeljük, mennyi ideig folyik egy adott erősségű áram egy, az akkura kapcsolt terhelésen, amíg az akku annyira ki nem merül, hogy egy bizonyos érték alá nem csökken a feszültsége. (Az áram-idő függvény integrálja. :) )

Terhelés céljára lehet használni egyszerű ellenállást, de az ezzel való merítés során az akku feszültsége és árama is változik, ami a mérés pontosságát befolyásolja. Sokkal jobb állandó áramú terhelést használni, amit szintén nem nehéz elkészíteni.

Az Arduinoval történő árammérés pont úgy történik, mint ahogyan egy egyszerű műszerrel mérünk áramot : egy kis ellenállású vezetőn kell feszültségkülönbséget mérni, nagy pontosan. Kis keresés után megtaláltam a MAX471 IC-t, és a rá épülő modulokat. Így már nem kellett azon elmélkedni, hogy hogyan kellene LM386-tal erősítőt építeni, és miből lesz söntellenállás, amin azzal mérhetek.

A MAX471 pont azt csinálja, amit kell, a rajta átfolyó áram függvényében feszültséget ad ki, azaz amperenként 1V -ot. Ezt könnyen lehet mérni az Arduinoval. Ugyan az IC a mért eszközről szívja a tápot, de ez szerencsére minimális, az Arduino pedig külön USB táplálásról megy.

Szerencsére (azt hittem, szerencsére) létezik olyan modul, ami a feszültségmérést is megoldja. Na persze ez csak egy feszültségosztó, ami 1:5 arányban osztja az 1-25V közti bemenő feszültséget. (És az egyik modulomon fordítva rakta össze a kínai, egy Arduino, egy 328P, és a modul bánta a 12V feszt...) Amíg a pótlásként rendelt MAX471 modulokra vártam, szereztem kölcsön egy akkutesztert, aminek az eredményeihez (gondoltam én) hasonlíthatom majd a saját méréseimet. Na, az a hasonlítás meglepő lett. :D

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Ventilátorvezérlő Arduinoból

    Szerettem volna a számítógépházam ventilátorait a CPU és GPU hőmérsékletek függvényében dinamikusan vezérelni.

  • Furcsa órák támadása :D

    Szokatlan kinézetű Arduino alapú órákat raktam össze többféle célzattal karácsonyi ajándék gyanánt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.