Hirdetés

2021. december 1., szerda

Gyorskeresés

Elektroncsöves erősítő: EL84 SE I.

Egy egyszerű, saját tervezésű és készítésű csöves erősítőm elkészítésének a bemutatása, I. rész.

[ ÚJ TESZT ]

Hirdetés

Építés

Ezzel a cikk nem fog véget érni. Sajnos időhiány miatt a dobozolás mindig elhúzódik, így általában építményeim eleinte szó szerint deszkamodellként élik napjaikat. Ez az építményem is egy darabig doboz nélkül lesz, de már működik, és hallgatható.

Pár alkatrész összegyűjtve az építéshez. Mikor így összeszedtem az alkatrészeket, akkor jöttem rá, hogy nincs itthon EZ81 egyenirányító csövem. Majd a dobozolással együtt, addig meg kicsit kiherélten, de el fog döcögni egy EZ80-nal is. Ez az erősítőre nézve annyit jelent, hogy a tervezettnél kisebb nyugalmi árammal, és kisebb anód feszültséggel tud üzemelni.

A vasalásos módszerrel elkészített nyák. Sikerült már szebben is, de célnak megfelel. Kimaratás után jöttem rá, hogy az UL kivezetés feliratait le kell kaparnom, mert átütés veszély áll fenn mindkét helyen.

Festve és kifúrva

Nyák másik oldalára kerültek fel a csövek, így a csövek által termelt hő nem melegíti annyira a környező alkatrészeket, és szépen ki lehet őket lógatni a doboz tetején.

Ideiglenes dobozolás, még használt csövekkel. Az erősítő elsőre gond nélkül indult. Sajnos egyencső hiányában 250 V 45 mA helyett 200 V 30 mA-ről megy a végfok ( Pa=6 W Pki(elméleti)~2,4 W Pmért=2,3 W ).
Hangja így is nagyon szép, dinamikus, a hangtér pontos. Szimmetrikus felépítés miatt a két csatorna jelútjai közel azonosak.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.