2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Elektroncsöves erősítő: EL84 SE I.

Egy egyszerű, saját tervezésű és készítésű csöves erősítőm elkészítésének a bemutatása, I. rész.

[ ÚJ TESZT ]

Anód tápegység

EZ81 egyenirányító csövön 90mA terhelés hatására kb. 60V feszültség fog esni. Egyenirányító csőre katalógus alapján közvetlenül max. 50uF szűrő kondenzátort köthetünk (C9). 47 uF magában kevés lenne szűréshez. A nagyobb kondenzátor elé be kell kötni valamilyen áramkorlátozó elemet, ami lehet ellenállás (R17, R18) vagy fojtó tekercs. A kapcsolási rajzon ellenállás van, de megépítéshez sikerült szereznem 2 darab 5H-s fojtótekercset.

A fűtő feszültséget sokan egyenirányítják és stabilizálják, de itt erre nincs szükség. Közvetett fűtésű csöveknél a katódnak van akkora hőtehetetlensége, hogy a pillanatnyi feszültségingásokat kikompenzálja. Az elektroncsövön belül lévő fűtőszálat sodorva helyezik el a katódban, ezzel megszüntetik a szórt mágneses teret (különböző irányú fluxusok kioltják egymást).

Jól méretezett fűtő trafó (vagy szekunder tekercs) esetében a hálózati feszültség megengedett változása sem fog problémát okozni, mert a fűtőfeszültség a névleges érték (6,3 V) +-10%-n belül marad.

Egyenirányító cső fűtését külön szekunder tekercsről biztosítjuk. A csövek fűtése és katódja között van egy megengedett (általában 200 V körüli) maximális feszültség, ami fölött a cső már átüthet. Az egyenirányító cső katódja pozitív tápfeszültséghez közeli (~250 V), a többi cső katódja testponthoz közeli (0 V).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.