2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Fogkefe: elektromos vagy manuális?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vajon jobb az elektromos fogkefe a manuálisnál? Vagy pont fordítva? Lehet hátránya valamelyik típus használatának? Hogyan érdemes fogat mosni?

[ ÚJ TESZT ]

Helyes fogmosás

Általam javasolt legmegfelelőbb módszer
Egy ideje figyelem, hogyan mosok fogat tudatosan vagy tudat alatt, illetve milyen hiányosságok képesek autonóm módon kialakulni a folyamatban. Tapasztalat, ha az ember fogmosás közben ténykedik, feleolyan hatékonnyá válik, kihagyhat fogakat. Ha pedig elbambulunk, elgondolkodunk közben, akkor az időérzékünk mondhat csődöt, a megfelelő szögtartást is elveszíthetjük.
Feltűnt az is, hogy kezdetben az elektromos fogkefe után gyakran érzékenyekké váltak a fogaim, de úgy sejtem, nem a készüléknek, sokkal inkább az alkalmazott fogkrémnek volt köszönhető a dolog. Az elektromos fogkefe sokkal több mozgást végez a fogfelszínen, jobban políroz egységnyi idő alatt, így egy durvább fogkrém is nagyobb kárt tud okozni általa. Elektromos fogkeféhez nincs szükség mikroszemcsékre! Keressük a legpuhább fogkrémet.
Arra már rég odafigyelek, hogy evés/ivás után közvetlenül ne mossak fogat, vagy mihamarabb öblítsem ki a számat, ez is sokat segített.

A fogak abszolút kímélése szempontjából az tűnik logikusnak, ha az elektromos fogkefét csak este használjuk, reggelente pedig maradunk a manuálisnál. Elektromos fogkeféhez nem használunk mikroszemcsés fogkrémet, és nem mosunk vele 2 percnél lényegesen tovább fogat, de azt odafigyelve tesszük. A reggeli fogmosást manuális módszerrel végezzük (ami egyébként lehet az elektromos fogkefe is, nem bekapcsolt állapotban), és legalább 5 percig tart. Igaz, már akkor átlag felett teljesítünk, ha 2 percet kibírunk, de ez már tényleg legyen a meghatározott minimum.

Mivel?
Alább megemlítem az általam használt eszközöket, de mindenképpen azt javaslom, hogy ezt senki se vegye komolyan figyelembe. Úgy vélem, egyéni preferenciák és ízlés kérdése a megfelelő eszköz kiválasztása, ebben nem érdemes konkrét termékre irányuló tanácsot adni. Tipp szempontjából azonban mindenképpen megemlíteném őket, illetve mellette az általam előnyösnek tartott szempontjaikat is.

➢ Bár rengeteg típust kipróbáltam a nagyon olcsóktól a nagyon drágákig, nekem a személyes kedvencem manuális fogkefében az Aquafresh 3-way head medium típusa, melyet mikor először használtam, olyan tisztító hatást tapasztaltam általa a többi típushoz képest, mint később a manuális-elektromos váltás esetén.
Kimondottan jól tisztít, bírja a strapát, kényelmesen puha. Nem pici ugyan a feje, de egyrészt felváltva használom az elektromossal, másrészt van a végén egy kerek rész, ahol kicsit előre nyúlóbb a sörte, így a leghátsó fogaim mögé is könnyen be tudok érni vele. Azt a tulajdonságát, hogy 3 részből áll a feje, nem feltétlenül a fogakra jobban rásimuló hatása miatt tudnám megemlíteni, bár ez is valóban hasznos, hanem inkább azért, mert így gyengébb lett az egyes fejek nyaka, akaratlanul sem tudom túlságosan rányomni a fogaimra, elhajlik.

➢ Elektromos fogkefém az Oral-B Vitality, legolcsóbb típusú készüléke normál körkefés fejjel. Ezt szenzitívvel inkább ajánlott lehet használni, de így még nem próbáltam. Jól bírja a gyűrődést, pár éve már üzemben van. Megélt egy akku cserét (kapott egy fehér IKEA LADDA-t), azóta majdnem havonta elég tölteni, de már kezd kikopni a tengelyénél, egyre hangosabb, könnyebben gyűjti be a rúd mellett a fogkrémhabot, így tisztítani is egyre nehezebb. Kezdetnek tudom javasolni a típust az elektromos kefék világába történő belépéskor, de 1-2 éven belül egy komolyabb fajtára érdemes váltani, ha megfogott a dolog. Ha ilyet vásárolunk, az oldalra bólogató fejű fogkeféket inkább kerüljük, mert ezek képesek besöpörni az íny és fog közötti résbe a lepedéket ahelyett, hogy kiszednék onnan. A körkefés inkább megteszi.

➢ Fogkrémből sajnos folyamatosan változik a kínálat, de általában 3 dolgot veszek szempontnak: Mennyire habzik, milyen az utóérzés, nem-e lesz túl matt vagy kényelmetlen felületű tőle a fogam, illetve természetesen, hogy érzetre nem mikroszemcsés-e (ezzel kapcsolatban sosem csak azt nézem, mi van ráírva). Ennek a három feltételnek a megfigyeléseim szerint leginkább a színes csíkos fogkrémek, azokból is a Colgate Total típusúak felelnek meg. Ezek a kedvenceim.

➢ Gép tekintetében most tervezek áttérni szónikusra, melynél már nincs az esetlegesen hátrányos irányba söprő mozgás, sokkal gyorsabban és kisebb rezgéssel dolgozik, állítólag hatékonyabb. A Philips-eket nagyon dicsérik, de megvenni és fenntartani is drága őket. Jó alternatíva lehet Kínából egy belépő modell (Alfawise S100 vagy Seago, esetleg Xiaomi), ezekről már vannak is részletesebb cikkek. Ezeknél talán a hosszabb távú pótfej ellátottság lehet kifogásolható, de amennyit kérnek egy ilyen eszközért, már 1-2 évre is érdemes lehet bele invesztálni. Nem valószínű, hogy a fogak minőségén bármennyit is változtatna a fogkefe típusa, itt inkább az ergonómiára, sörtékre, és arra kell figyelni, hogy egészségre káros anyagot ne tartalmazzon (a külföldről rendeltek esetén lehet szempont, tehát bármilyen olcsó vackot azért ne vegyünk meg).

Álljon a cikk végén a fentiekből levont ajánlott fogápolási napirend zárszóként. Mindenkinek kellemes fogakat kívánok!

➢ Minden reggel mossunk fogat manuális fogkefével legalább 2 percig a megismert Bass-technikával. Ehhez használhatunk fehérítős fogkrémet, ha nagyon szeretnénk - több haszna van, mint este. Lehetőleg ne közvetlenül reggelizés vagy kávézás után, próbáljuk úgy időzíteni, hogy erre később, akár közvetlenül indulás előtt kerüljön sor.

➢ Nap közben csak indokolt esetben mossunk fogat.

➢ Este pedig szintén ne étkezés után közvetlenül, de immár elektromos fogkefével és egy másik típusú fogkrémmel tegyük, így elkerülhetjük egy adott összetevő túlzott bevitelét is. Ez is tartson legalább 2 percig, és nagyon fontos, hogy hetente legalább egy alkalommal tükör előtt végezzük, mert személyes tapasztalat, hogy az elektromos fogkefét is lehet rossz szögben tartani, könnyen elkényelmesedik az ember kezében, ezért heti 1 alkalom kell, amikor látjuk is, mit csinálunk, és helyre tudjuk tenni a kezünkben a mozdulatot.

➢ Emellett, szintén legalább heti egy alkalommal selymezzük meg a fogközeinket.

➢ Aki pedig bírja, a folyamat végén 1-2 húzással tisztítsa meg a nyelvét is (akár a sörtékkel), megszokás kérdése, de nagyon sokat segíthet a higiéniában.

Ombre

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.