2021. április 17., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Fogkefe: elektromos vagy manuális?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vajon jobb az elektromos fogkefe a manuálisnál? Vagy pont fordítva? Lehet hátránya valamelyik típus használatának? Hogyan érdemes fogat mosni?

[ ÚJ TESZT ]

Manuális fogápolás

Idő
Korábban említésre került, hogy több felmérés is igazolja, miszerint az emberek többsége fél-egy percnél, de legfeljebb két percnél nem mos tovább fogat manuális fogkefével. Mivel ez a fogápolási forma a fogak tisztára dörzsölésén alapul, minél tovább történik a folyamat, annál több – egyébként szabad szemmel akár láthatatlan – szennyeződést távolít el a felületről. Készítettek erre vonatkozó hatékonysági görbéket, de ezekre konkrétan nem akadtam rá, mindenütt csak utalnak a létükre. Ezekben azt látjuk, akár 6 percig is moshatjuk a fogainkat, és csak ezután kezd el rohamosan csökkenni a folyamatos súrolás tisztító hatása. Nem sokan vannak, akik tényleg napi szinten legalább egyszer 6 percig mosnák a fogaikat, pedig arra is kitérnek ezek a vizsgálatok, hogy több rövid ideig tartó fogmosás nem helyettesít egy hosszút.
A fogmosási időhöz kapcsolódik az a tény is, hogy az ember fogmosás közben elveszíti az időérzékét, és egy idő után hajlamos minél hamarabb túl lenni a dolgon, ezért a vége felé már nem olyan hatékony. A manuális fogkefe használata mellett ezért ajánlott fogmosó időzítő, vagy egy sima óra használata. Az elektromos fogkefék beépített időzítője ilyen szempontból jó alternatíva.

Hirdetés

Szintén gond lehet, hogy mikor mosunk fogat. Étkezés után például nem javasolt, mert az ételekben, italokban található savak megpuhítják a fog felületét egy rövid időre, amit így a fogkefével könnyebben felsérthetünk. Célszerű tehát evés/ivás után nem fogat mosni, hanem legalább fél órát várni vele. Savas anyagokat egyébként is javasolt leöblíteni (pl. kávézás után egy pohár vizet inni).

Technika
A másik probléma, ha mossa is az ember elég ideig a fogait, de azt vagy nem jó technikával teszi, vagy nem jó eszközzel.
Létezik erre is kialakult technika, amit nekem még általános iskolában egy rendezvénynapon tartott előadáson tanítottak meg. Osztálytársaimmal csak azért ültünk be erre az órára a választható programok közül, mert itt „semmit nem kellett csinálni”, de már tudom, életem meghatározó döntése volt. Remélem, manapság is fordítanak erre kellő figyelmet az oktatási rendszerben, mert mindenképpen illene. Ha azonban ott nem is, egy jó fogorvosnál megtanulhatjuk, vagy megtaníttathatjuk a csemetéknek is a módszert.
A módosított Bass-technika: a fogkefét az íny és a fogak találkozásához helyezzük úgy, hogy a fogakra 45 fokos szöget zárjon be a sörték száliránya, majd körkörös mozgással 15-20-szor átdörzsöljük minden fogunkat (egy körözés 2-3 fogat tisztít meg megfelelően), végül kisöpörjük a fellazított szennyeződést. A fogak tetejét (rágófelszínét) szintén körkörös mozgással érdemes tisztítani. Ez a módszer az íny és a fogak közötti árokban megtelepedő lepedék eltávolítására is fókuszál, azt a legnehezebb ugyanis a klasszikus fogkefe tartással tisztítani. Nézzünk meg néhány videót erről a neten, szépen bemutatják a fogkefe sörtéinek mozgását, amiből egyértelműen látszik a hatékonysága.
a módosított Bass-technika fogmosási módszer.

Tilos rányomni a fogkefét a fogakra. A módszer csak akkor hatékony, ha a sörték nem hajlanak el a fogak felületén, hanem a végükkel tudják azt kapargatni. Nehéz megtartani a pontos erősséget, és végigvinni a teljes fogmosás alatt, de ha az ember pár fogmosást végig felügyel, utána már menni fog magától is „tudat alatt”. Talán erről is látni videókat, de a dolog magától értetődő.

Eszköz
A célra a legideálisabb eszköz a minél puhább és minél sűrűbb sörtéjű fogkefe. Ezt ráadásul eleve, ha túl erősen nyomjuk rá a fogakra, maradandó károsodást szenved, elhajlik és használhatatlanná válik – így nyomásjelző indikátornak is megfelel. A fogkefe feje legyen a lehető legkisebb a könnyű manőverezhetőség végett.
Észben kell tartani, hogy a puhább fogkefék sörtéje jobban kopik, ezért érdemes betartani az ajánlott csereintervallumot (3-4 hónap), mely a higiénia miatt is fontos.

Kellék
Ha már van egy jó fogkefénk és egy jó technikánk, még mindig hiányzik a kenőanyag, ami nem csak a kellemes lehelet biztosításáért felel, hanem egyfajta polírozó anyagként is funkcionál. Ilyen szempontból alig számít valamit, hogy mennyire habzik, sokkal lényegesebb, hogy mennyire szemcsés. A túl szemcsés (ún. mikroszemcsés) és kemény összetevőjű fogkrémek agresszívan tisztítanak, hosszú távon károsak lehetnek. A túl finom (ha lenne olyan), pedig nem lenne elég hatékony, de ezt az oldalt nem sok példány erősíti. A fogkrém összetevői segítenek fellágyítani a szennyeződést, de a különböző fogápoló adalékok személyes véleményem szerint nem kellenek egy fognak.
Bár nem formálta a bennem kialakult képet, az állításai zömével maximálisan egyetértek, ezért megemlíteném az alábbi összeszedett írást a témában: http://www.okofogaszat.hu/fogkremek.html.
Ha egy fogkrém fehérít, még ha csak optikailag is, már van benne egy olyan összetevő, ami dizájn és nem praktikum. Inkább legyenek sárgábbak, de teljesen egészségesek a fogaim, mint hófehérek és gyengék. A fluorid szükségességét és hatását nem firtatom.

Ahogy a linken található forrásból is kiderül, nagyon fontos, hogy az eltérő fogkrémek eltérő koptatási hatással (ún. abráziós index-el) rendelkeznek. Erre érdemes lehet odafigyelni manuális fogápolás esetén is, az elektromosnál pedig ez hatványozottan igaz.
Egy fórumtársam hívta fel a figyelmem az alábbi listára, melyből megtudhatod, hogy az általad használt fogkrémnek milyen magas abráziós értéke van:
[link]
A fogkrém neve mellett a mutató szám minél kisebb, annál kíméletesebb az adott típus a fogakhoz. Egyes források szerint ez az érték célszerű, ha 70 alatt, vagy a közelében marad, de a kimagasló értékű típusokat mindenképpen kerüljük hosszú távon, hiszen nagyon erősen amortizálják a fogzománcot, agresszívan tisztítanak.

Minden kész, akkor hogy mossunk fogat?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.