2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Elektromos cigaretta bemutató

Elektromos cigaretta? Döbbenetes, de valóban van ilyen. Bemutató — nem csak dohányosoknak.

[ ÚJ TESZT ]

E-Cigaratta? Hogyan működik?

Miután kicsit utánaolvastam a dolognak a neten, rájöttem, hogy elektromos cigarettából annyi van, mint égen a csillag, különféle márkák különféle kinézetű eszközei és több patron közül is válogathatunk. A nálam járt cigaretta ára alapján alsókategóriás terméknek tűnik, hazai forgalmazója a NeoDigi Kft. Pontos működési elve ismeretlen, így csak azokra a leírásokra tudok támaszkodni, melyek más márkák felépítését mutatják be — gyanítom egyébként, hogy az összes ugyanarra az elvre épül.

Az cucc egy valódi cigis dobozzal megegyező méretű dobozban érkezett, mely egyben a cigi töltőjeként is szolgál, az akkumulátort ugyanis tölteni kell. Ha jobban szemügyre vesszük, láthatjuk, hogy ez nem egy rendes cigi, legárulkodóbb az alsó részben üldögélő kitolható töltőcsatlakozó és a töltés állapotát jelző led az előlap jobb alsó sarkában. Ha felnyitjuk a dobozt, megtaláljuk magát a cigarettát és a hozzá tartozó patronokat — maga a cigi ugyanis három részből áll, az akkumulátorból, a porlasztóból és a patronból. Az egész cucc összeszerelve körülbelül 15-25 grammot nyom, a súlypontja a végénél van, tehát kicsit más érzés szívni, mint egy rendes cigarettát, de erről kicsit később. Az e-cigiket elvileg korszerű mikroelektronika vezérli, az akkumulátor általában lítium-polimer alapú, pár száz mAh kapacitású, a kapszula pedig vizet és propilén glikolt, egyes esetekben pedig nikotint és dohányaroma illatanyagot tartalmaz. Ha az ember beleszív a cigibe, a készülék porlasztás/párologtatás útján 50-60 Celsius fokra melegített, füstöt imitáló párát fejleszt, amely teljesen ártalmatlan és néhány másodperc elteltével szétoszlik a levegőben, semmi szaga nincs, viszont a leszokni kívánó dohányosok tényleg szívhatnak valamit. Az e-cigi tehát ebben több, mint mondjuk egy leszokást segítő tapasz vagy rágógumi: nem csak a "szükséges" nikotint juttatja el az ember szervezetébe, hanem imitálja azt a jól berögzött mozdulatsort, amit egy aktív dohányos naponta legalább százszor megcsinál. Leszámítva a cigi meggyújtását, a hamuzást és a cigi elnyomását.

A cigarettákhoz többféle patront lehet vásárolni, az én cigimhez kapott nem tartalmaz nikotint, vannak azonban gyenge, közepes és erős is, ízesítésekből pedig a Marlboro-imitációtól kezdve a vaníliáson át a mentolosig egész sok fajta. A laikusok most valószínűleg elgondolkodtak: ha nikotin van benne, akkor miben különbözik a normális cigitől? Először is tisztázzuk, hogy mi az a nikotin.

A nikotin bizonyos növényekben, elsősorban a dohánynövényben megtalálható alkaloida, amely kisebb mennyiségben a paradicsomban, a krumpliban, a padlizsánban és a zöldpaprikában is kimutatható. A nikotin kis mennyiségekben történő bevitele esetén — legyen az akár cigarettából, szivarból vagy e-cigarettából történő bevitelről — hozzájárul az agyműködés stimulálásához, ellazult, nyugodt és éber állapotot idéz elő. A nikotin hatása néhány perctől több órán át tarthat. Egyedülálló formában a nikotin rákkeltő hatását a Nemzetközi Rákkutató Intézet nem vizsgálta, de a napjainkban rendelkezésre álló szakirodalom egy része azt mutatja, hogy egyedülálló formában a nikotin nem járul hozzá a rák kialakulásához az egészséges szövetekben, továbbá nincsenek mutagén tulajdonságai.

Az elektromis cigaretták patronjában tehát folyékony nikotint találunk, melyet a cigi középső egységében lévő miniatűr porlasztó pumpa egy porlasztó cellába nyom. Az itt lévő alacsony sűrűségű nikotint 0,5 µm-1,5 µm közötti ködszerű cseppekké mikroporlasztja egy magas frekvenciás, ultrahangos vibrációs mezőben. Ezután a "füstköd" cseppecskéket szétszórja a belélegzéskor keletkező légáramlat, végezetül pára keletkezik, mely a cigaretta füstjét utánozza. Mielőtt mikroporlasztja a folyadékot, az e-cigi felmelegíti azt, hogy csökkentse annak felületi feszültségét oly mértékig, hogy azt a legkönnyebb legyen porlasztani. Így működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.