2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Elektromos cigaretta bemutató

Elektromos cigaretta? Döbbenetes, de valóban van ilyen. Bemutató — nem csak dohányosoknak.

[ ÚJ TESZT ]

Hogyan vélekedik a dologról a kormány?

A Világgazdaság Online cikke szerint sem a kormány, sem a dohánygyárak nem támogatják az elektromos cigaretta elterjedését — utóbbin mondjuk nincs okunk csodálkozni. Idézném a cikket:

A kínai termék tömeges elterjedése komoly veszteséget jelentene a dohánygyáraknak, amelyek maguk is jelentős összegeket fektettek az egészségesebb cigaretta kifejlesztésébe. A British American Tobacco Svédországban forgalmazza a snus nevű speciális dohány őrleményt, amely a szájnyálkahártyán keresztül szívódik fel. A Philip Morris heat bar nevű szerkezete pedig nyílt láng nélkül hevíti a dohányt, így az kevesebb káros anyagot termel. Azonban mindkét cég terméke tartalmaz dohánylevelet, emiatt pedig hátrányba kerülnek az e-cigarettával szemben, amely tiszta nikotinnal működik.

"Húsz-harminc éve érvényben lévő dohányzásellenes érvrendszert zúzott szét az e-cigaretta" – véli a Fideszes Koszorús László, aki szerint a termék használatával többé nem érvelhetnek azzal, hogy a dohányzó ember zavarja a közösség többi tagját, hiszen az e-cigaretta nem termel kellemetlen füstöt. A képviselő szerint fontos leszögezni, hogy nem egészséges termékről van szó, hiszen az e-cigaretta nikotint tartalmaz. A tömeges átszokás az Államkincstárat is érzékenyen érintené, a dohánytermékek jövedékiadó–bevétele ugyanis 2007-ben 253 milliárd forintot tett ki. Igaz, hogy emellett az állam évente körülbelül 300 milliárd forintot költ a dohányzással összefüggő betegségek gyógyítására.

Folyik a vita arról is, gyógyászati szempontból milyen megítélés alá esnek a dohányt nem tartalmazó nikotinos termékek. Falus Ferenc országos tisztifőorvos leszögezte: ha rajta múlik, soha nem lesz legális a nikotin kapszula, aki szerint függőséget fenntartó eszköz terjed a piacon. Koszorús László fél éve az e-cigarettára vonatkozó szabályok felülvizsgálatáért harcol. Véleménye szerint három megoldás képzelhető el. Ha a termék nikotinfüggőséget okoz, akkor nem lehet 18 éven aluliaknak eladni. Ha dohányzásról leszoktató eszköznek minősül, akkor a forgalmazást a gyógyszertárakon keresztül kell megoldani, ha pedig cigaretta helyettesítő termék, akkor jövedékiadó-kötelesnek kell lennie.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet véleménye szerint a tiszta nikotint a szervezetben juttató eszköz gyógyszer, ennek megfelelően forgalmazását engedélyezési eljáráshoz kell kötni, amely során ellenőrzik, hogy az alkalmazás során milyen hatások adódnak.

Hozzátenném, hogy a cikkben az emberek csak és kizárólag a nikotintartalmú e-cigarettáról beszélnek, a nikotinmentes kapszulával az egész termék megítélése más lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.