2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

DIY kandalló tuning

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A projekt célja: a kandalló kéményének veszteséghőjét szeretném hasznosítani.

[ ÚJ TESZT ]

Kezdődhet a szerelés

A burkoló elemekhez 15 mm vastag tűzgátló GK lapot vettem, kicsit erősebb, mint a normál. A lapokat méretre vágtam, kivágtam a két 120mm-es ventilátor helyét, majd 3-3db 6mm-es rövid tiplivel befúrtam az SR16 kémény külső beton falába.
A fúrón bemértem, mi az a pont, ameddig mehetek a belső kerámia cső megsértése nélkül (ugye a 160mm-es kerámia cső egy 360x360-as beton elemben van, így van bőven helyünk, főleg közel a sarokhoz).

A lapokat rögzítettem, majd jöhet a ventilátorok beszerelése. 230V AC kivitel, 120x120x40mm-es (lehetne kicsit halkabb is, de a szobai ventillátor is hangos...)

A ventilátorok két db 115mm-es PVC csőbe fújnak, 30 fokos idommal, kissé lefelé. Terv, hogy a szobába és a konyhába irányítva dolgozzanak.

Jöhet az egyik macerás elem, két végén szögbe reszelt lap a ferde tetőnek, de ez is sikerült gond nélkül, kell venni egy jó gipszkarton ráspolyt hozzá.

Mikor ez is megvolt, beszereltem a hőfokszabályzót (35-80 fok közt állítható, kb. 45 fokra állítottam be műszerrel. Áramot a fürdőből sikerült a dobozból kihozni (itt még nem festettem le se a díszléc törést, se a csatornát, hogy látható legyen).
És egy gyufával ki is próbáltam gyorsan. Működik!

Majd befedjük az elejét is egy méretre reszelt lappal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.