2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Cubieboard

A cubieboard egy alacsony fogyasztású ARM számítógép SMART TV-nek, desktopra vagy szervernek.

[ ÚJ TESZT ]

Android

Androidod már mindenki látott, úgyhogy erről nem tartanék kiselőadást. Általános használatra kb. annyit tud mint bármely más hasonló hardver. Kis akadások vannak menüben és beállításokban mozgolódva. A weblapok kb. 2 mp alatt teljesen betöltődnek és kirenderelődnek. A flash felejtős, farmoztak rajta kicsit családtagjaim, de akad mint a sz..., na szóval nagyon lassú.

Multimédia: Ezen az oldalon összeállított tesztvideó csomaggal kezdtem a tesztelést a beépített videó lejátszón keresztül. Az eredmények:

DivX@1.5Mbps.avi: Gond nélkül lejátssza, viszont beletekeréskor kifagy a program.
Xvid_720p@3.7Mbps.avi: No problem.
BDAV_1080p@8Mbps.m2ts: Hang nincs, tekerés néha megy néha megáll a program.
x264_1080p@3.8Mbps.mkv: Lejátszás, tekerés ok, hang nincs.
x264_1080p@9.7Mbps.mkv: No problem.
x264_killa_sample.mkv: Akad (nyilván :D), hang nincs.
Quicktime_720p@14Mbps.mov: No problem.
Quicktime_1080p@10Mbps.mov: No problem.
MPEG_1080i@6.5Mbps.ts: Akadások vannak.
VC-1_1080p@8Mbps.wmv: Mintha néha nagyon picit beakadna, de egyébként szerintem rendben van.

A másik alap lejátszó (TvdVideo) is hasonló eredményt produkált, az XBMC pedig alapból nem támogatja a GPU hardveres gyorsítását a cubie-n, pedig adott hangot ott is, ahol az alap lejátszó nem és az első videót is tudta tekerni.
HDMI-re és 3,5"-os jackre is tudja tolni a hangot, viszont feliratok megjelenítésénél UTF8-ra kell konvertálnod (közép-európait nem támogatnak a beépített lejátszók, de cserébe van kétfajta kínai és egy koreai meg japán).

XBMC-vel működik a DLNA kompatibilis eszközökről a lejátszás, de GPU gyorsítás nélkül max DivX-et nézhetsz. Egyébként a hálózat alapból tiltva volt, a beállítások->hálózatok menüben lehet engedélyezni.

Próbáltam rákötni vinyót, USB-n látta is rendesen, viszont SATA porton keresztül csatlakoztatva az androidos Total Commanderrel találtam csak meg a vinyón lévő partíciókat a /root/mnt mappában. A vinyón lévő ext-es partíciót nem látta, de gondolom ezt lehet orvosolni.

Benchmark:

Na jöjjön a szokásos farokméregetés kommentek nélkül: az enyém 5395 és a tiéd?

Valamiért a quadrant teszt nem akart elindulni, úgyhogy elégedjetek meg az antutu-s futási eredményekkel.

Játék:

Engribördz ment akadás nélkül, bár egérrel nem tudtam, hogy kell kizoomolni, így kicsit olyan fíling volt, mintha 640x480-ban játszanák a 80 cm-s TV-n.

Mást nem próbáltam, nem vagyok nagy játékos. Ha érdekel bármi egyéb futtathatósága írj kommentet és ha lesz időm kipróbálom. (És ugye nem warezolunk, ami ingyen van a marketen pléjsztóron, azt tesztelem csak ki.)

Esetleg kis nosztalgiázáshoz is jól jöhet a cubie, lehet belőle akár retró játékgép is:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.