2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Cubieboard

A cubieboard egy alacsony fogyasztású ARM számítógép SMART TV-nek, desktopra vagy szervernek.

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazások használhatósága

Kezdésnek nézzük meg a Symfony 2 php-s keretrendszer példa oldalát. Egyrészt azért mert szeretek ebben programozgatni, másrészt mert van benne egy jó kis profiler. Laptopon (i7@3GHZ) kb. 100ms alatt megnyitotta a főoldalt, míg ez a cubie-n egy mp volt. Hát igen, azért itt jól látszik, hogy nem egy erőműről van szó. Itt van a két kép a betöltési időről és folyamatról:

Legyen felhőd eNeSÁtól mentes, avagy telepítsünk saját felhőt, az owncloud-ot. Azért tetszik ez a php-s alkalmazás, mert nemcsak fájlt tudsz hosztolni és megosztani, hanem sok minden más is van benne, pl.: névjegyzék, naptár, napló, feladatkezelő és nem utolsó sorban hírolvasó, ami a google reader (RIP) után eléggé használhatónak tűnik (bár tény, hogy nem egy ttrss).

Telepítése nagyon egyszerű, úgyhogy egy parancson kívül nem is magyarázom. Azt a mappát, ahol a fájlokat tárolja írhatóvá kell tenni a webszerver számára, különben a telepítés sem megy végbe. Ha csak tesztelsz és a webroot mappa alá állítod be ezt a mappát akkor elég ezt lefuttatnod:

chown -R www-data:www-data /var/www

Ez az egész www mappát írhatóvá teszi az apache számára. (Ha már sok fájlt raktál ide akkor eltart egy darabig mire lefut, én párszor kilőttem a processt mire rájöttem, hogy csak dolgozik szegény :S). Természetesen éles üzemben ne legyen a webroot mappa alatt az adatkönyvtár!

Na de ennyit a telepítéséről, nézzük a használhatóságát. Ha kikapcsolod a nem használt modulokat és átállítod cronra az ütemezett feladatok futtatását, akkor hozza az 1-2 mp-s oldalbetöltési időket. Én úgy érzem, hogy nem eléggé optimalizált az alkalmazás (a laptopomon is sokat tölt), de ettől függetlenül családon belül 4-5 felhasználóra használható lehet.

Otthonra nem árt egy képgaléria sem, ha esetleg nem tetszene az owncloud megoldása, vagy éppen profibbat akarsz attól. Kipróbáltam hát a piwigo-t, ami néhány kép esetén viszonylag gyorsnak bizonyult. Általában 1 mp alatt betöltődtek az oldalak. Képfeltöltésnél, viszont amíg elkészíti a bélyegképeket várni kell több másodpercig is.

Végül pedig ha már van tomcatünk főzzük meg a procit egy komplexebb java-s webalkalmazással. Itt is, mint az extjs esetében szintén munkámból merítettem ihletet: Nézzük meg viszi-e a jenkins-t. Ez egy build eszköz, amit nagyon leegyszerűsítve alkalmazás automatizált tesztelésre használunk. A 60MB-s war deploy és indítás kb 10 perc volt, utána pedig 2-3 mp volt az oldalváltási idő.

Ezekből szerintem látszik, hogy nagyjából mire képes, de szintén, ha van bármi amit szeretnél, ha megnéznék, írj hozzászólást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.