2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Cubieboard

A cubieboard egy alacsony fogyasztású ARM számítógép SMART TV-nek, desktopra vagy szervernek.

[ ÚJ TESZT ]

Vásárlás / Első tapasztalatok

A Cubieboard oldalán felsorolt rengeteg helyről be lehet szerezni a gépet, de én az Aliexpress-t javaslom, az elég jó vásárlói védelme miatt. Fizetsz, de nem az eladónak, hanem az aliexpressnek és az eladó csak akkor kapja meg a pénzt ha visszaigazoltad, hogy megjött a termék és rendben is van. Ezen az oldalon találtam egy olyan KIT-et amiben van jó erős adapter, doboz és kábelek SATA-s vinyó rákötéséhez. Ha már vásárláson gondolkozol, egy jó tanács: a cubieboard 2-t, tehát az A20-as procisat keresd.

A szállítás szokatlanul gyorsan történt. Nem igazán számítottam rá egy hónapon belül, de 8 után mikor ránéztem a csomagra tracking number alapján látom, hogy már az országban van és vámolják. Meg is örültem, mert ez azt jelenti, hogy másnap délig kézhez kapom. Melóhelyre rendeltem és dél körül szóltak is a recepcióról, hogy kaptam egy csomagátvételes papírt a gép helyett. Papíron posta, ahol átvehetem a csomagot és a következő szöveg: a mai napon nem vehető át... "Mit tettél, hogy csinálhatod ezt egy műszaki emberrel, akinek első dolga, hogy kipróbálja új kis olcsó játékát". Gondoltam magamban két szóba sűrítve.

Nem volt kedvem csomagkibontós videót csinálni, ezért kölcsönzök egyet a youtube-ról. Ez még az egyes szériából van, de csak apróbb különbségek vannak kinézetben a ketteshez képest.

Az első percek nem voltak felhőtlenek, kerestem egy HDMI csatlakozós monitorral rendelkező kollégát, viszont a boot logón kívül nem adott képet, csak a ledek villogtak rajta. (név szerint LED 1 és LED 2, mert hogy így van a lapra is írva.) Na hát jó, akkor lehet nincs rajta android, nem gond, tudok én rá tenni. A cubie letöltési oldalán megtalálható a livesuit. Itt a új változatot kell keresni, mert a régebbi nem támogatja a 2-es cubie-t. Természetesen ROM-ból is a 2-eshez valót kell letölteni. Livesuit Phoenix suite (névváltás történt) feltelepült, otg-vel csatlakoztattam a lapkát a PC-mhez és a program kiírta, hogy bizony van rajta android. Adb shell-t is tudtam indítani, szóval itt valami baj van. Nem lenne jó a HDMI? Akkor a logót miért mutatta?

A rejtély otthon megoldódott, nem szerette a gép a kolléga monitorát... érdekes. Eléggé új monitor, lehet valami újabb HDMI szabvány támogatása kellett volna hozzá, na mindegy. Egy BenQ GL2250 típusú monitoron próbáltam HDMI-DVI átalakító segítségével, mivel hogy a monitoron nincsen dedikált HDMI csatlakozó. A kép kicsit homályosan jött be és a háttér fekete helyett lila volt. Sajnos nem tudtam megcsinálni, akárhogy is próbálkoztam: felbontás állítás, meg minden egyéb állítgatása ami a droid megjelenítés menüjében van. Kis netes keresés után kiderült, hogy átalakítóval ez normális jelenség. Ezután kipróbáltam egy Samsung és egy Teknika TV-n is, mindkettőn tökéletes volt a kép. Kis érdekesség: a Samu TV usb-je elég tápot adott a lapkának a működéshez úgy, hogy vinyó nem volt rákötve. Az utolsó teszt egy régi Samu monitoron volt, ami 1680x1050-es felbontást tud. Na ezen olyat produkált a gép, ami a többin nem jött elő. Betölt a droid, mutatja az asztalt, de bármire kattintok elsötétül a kép és nem jön vissza többet, egyedül az asztalt tudtam scrollozni, de az nem valami izgalmas úgy, hogy nem tudok programot indítani vagy a főmenübe bemenni. (Ezt a monitort szintén HDMI-DVI átalakítóval próbáltam és a kép is hasonló volt, mint a BenQ esetében.)

Na elég a próbálgatásból, jöjjön pár kép a KIT-ről.

A bordát a lomosban találtam, alapból csupasz a proci. Sajnos a SATA előtti bizbasz kb. 0.1 mm-rel magasabb a procinál, ezért csak ferdén tudtam rátenni. Vagy 2 cm-rel túllóg, meg az egyik memóriát nem takarja le teljesen, de 40 fokos kánikulában jobb mint a semmi.

A dobozban lévő cubie alsó csatlakozó sorait elérhetjük, de ha nem akarjuk használni őket, akkor a mellékelt fedelekkel lezárhatjuk a réseket.

A sata és debug? kábel. Elvileg nem lehet "letéglázni" a cuccot, ha valamit mégis elrontasz a második kábellel meg lehet javítani. Ezt az eszköz közepére a két led mellé kell bedugni.

Az adapterrel lehet kirakózni :D. Sárga barátunkat kértem, hogy EU kompatibilis csatlakozós adaptert küldjön, így oldotta meg. Ha a gagyi átalakítótól eltekintünk a táp eléggé minőségi darabnak tűnik. Valami HP utazó adapter lenne ez, aminek lehet cserélhetni a fejét. Úgy lett volna szép, ha EU-s fejet ad hozzá, na de ez legyen a legkisebb gondom.

A dobozból ki és berakásnak meg kell tanulni a módját, az USB portok egy sínbe csúsznak be, csak finoman.

Működés közben teljes pompájában.

A doboz fedele csúsztatós.

A SATA portot és annak tápcsatlakozóját így könnyen el tudjuk érni.

Érdekes, hogy így gond nélkül elvitte a laptop vinyómat, de USB-s keretben már nem tudta kiszolgálni áramigényét.

Nem tudom mennyire látszik jól, de az OTG mini USB csatlakozó eléggé mélyen van a ház miatt. Így mikor csatlakoztattam a PC-hez csak áramot kapott és el is indult, de nem lehetett hozzá csatlakozni. Tehát ha flashelni akarsz akkor ki kell venned a házból a gépet. Egyébként mini USB kábel nem volt mellékelve a KIT-ben.

Figyelj arra, hogy a microSD kártyát el ne törd, mikor kiveszed a gépet a házból, azt előbb el kell távolítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.