2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

CanSats in Europe 2012

A vetélkedő és a 14 különböző ország csapatainak részletes bemutatója.

[ ÚJ TESZT ]

A vetélkedőről

Eddig csak a saját csapatomról írtam. Elérkezett az idő, hogy bemutassam a többi résztvevő ötleteit és a verseny lefolyásáról is közöljem a szükséges információkat, ha netán valaki jelentkezni szeretne a következőre.

A jobb megértés érdekében érdemes az eddig is címlapra került három cikkemet elolvasni (az oldal alján a kapcsolódó anyagoknál megtaláljátok őket), vagy legalább átböngészni kissé.
Kevésbé kíváncsiak (lusták) kedvéért leírom, hogy egy olyan nemzetközi vetélkedőről van itt szó, melyet idén másodjára tartottak meg és ESA (European Space Agency) tagállamok 9-12 osztályos diákokból álló csapatai jelentkezhettek.
A feladat egy mini szatellit-szerű szerkezet megépítése, programozása, valamint a projekt népszerűsítése mindenfelé és szponzorok keresése a döntőre való utazáshoz (Andenes városa, Norvégiában, a 70. északi szélességi körön) és extra alkatrészekhez.
Azt megjegyezném, hogy április végén volt szerencsém odautazni a csapatommal és elárulom, hogy se a téli kabát se sál, sapka, kesztyű stb. nem volt képes megakadályozni, hogy napi rendszerességgel megfagyjak.

Még annyit, hogy Európa szerte nagyjából 50 iskola pályázott (szerintem ez szomorúan kevés...), melyből 14-et választottak ki.
A "selejtező" még egy tavaly októberben beküldött "dolgozat" alapján történt, melyben minden jelentkező csapat megfogalmazta a projekt kulcsfontosságú elemeihez való viszonyulást és a célokat melyeket el akartak érni. Az én csapatom dolgozata a következő linkeken olvasható magyarul és angolul.

Lélekben érdemes felkészülni a magyar verzió elolvasása előtt, hogy az angol eredetinek egy "tükörfordított" változata, melynek egyetlen célja a helyi szponzorok könnyebb elérése volt (a dokumentumnak román nyelvű változata is van, de gondolom az itt senkit sem érdekel). Éppen ezért ne sértődjön meg senki, ha néhány helyen magyartalan fordulatokat, szóismétléseket vél felfedezni benne. Én szóltam :)

Egy ilyen dolgozat beküldése szerintem pofátlanul egyszerű módja a döntőbe való bejutásnak, éppen ezért maradt tátva a szám, mikor meghallottam, hogy milyen kevés iskola jelentkezett.
Ez részben azért is van, mert sokan még csak a verseny létezéséről sem tudnak, ami nem nagy csoda, mert elég új keletű dolog itt Európában. A szervezők nagyon jól gondolkoztak, mikor a projekt népszerűsítésére is pontokat osztottak minden csapatnak, így egy-kettőre több ezer embert vonhattak be, minden erőfeszítés nélkül. Vegyünk példának engem és a LOGOUT-on publikált munkáimat: ha a statisztikák nem csalnak, a cikkeimet nagyjából ezer ember olvasta el, ami mind számít az ESA-nak és az európai lelkes űrkutatók táborának gyarapodásához is (az első cikkem összesen 1700+ oldalmegjelenítéssel büszkélkedik).

Románia (a csapatom nagy szerencséjére) 2011-től belépett az ESA tagállamok közé, ezért adatott meg számunkra a lehetőség, hogy egyáltalán jelentkezzünk. Látni fogjátok az elkövetkezendőkben, hogy az általunk választott missziók egyszerűek, mondhatni túlságosan egyszerűek a többi csapatéhoz viszonyítva. Éppen ezért itt megjegyezném, hogy egyrészt mi voltunk az egyetlen kelet-európai csapat, ahogy azt a listából is megállapíthatjátok (ez sok szempontból hátrányos, ha csak az iskola felszereltségére gondolunk, máris kitűnik).
Másrészt a túlnyomóan nyugati csapatok nagy része szakiskolából érkezett, magyarán nekünk, akik elméleti oktatásban részesülünk, elektromérnök és informatikus palántákkal kellett versenyeznünk. No, ezt nem azért mondom, hogy őket szidjam, inkább az itthoni helyzeten kéne javítani.

A bejutó csapatok

A lista ezen a linken érhető el. Minden csapatról bővebb információ a linkelt weboldal bal oldalán a csapat nevére kattintva jelenik meg.

[*]Yes, we Cansat! - Höhere Technische Lehranstalt für Informationstechnologie, Ybbs an der Donau (Technical High School for Information Technology), Austria

[*]DJ AUXALTation - Sint-Pieterscollege Jette, Brussels, Belgium

[*]Jecnaci - Secondary Technical School SPSE Jecna, Prague, Czech Republic

[*]Stella Nova Viking Red One (SNoViR I) - Haderslev Katedralskole, Haderslev, Denmark

[*]SatElite - Lycée Alfred Kastler, Talence, France

[*]Icaromenippus 3D - 3rd General Lyceum of Mytilini, Strati Myrivili, Greece

[*]The Flying Dutchcan - American International School of Rotterdam (AISR), The Netherlands

[*]Navican - Heimdal Videregående Skole, Trondheim, Norway

[*]Azorean Shearwater - EBS Santa Maria - Vila do Porto (Azores), Portugal

[*]Bolyai - Székely Mikó Theoretical High School; Saint George (Sfantu Gheorghe), Romania

[*]DeLaCosa - Colegio Retamar, Pozuelo, Spain

[*]Alpha - Bearsden Academy, Glasgow, Scotland

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.