2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

CanSats in Europe 2012

A vetélkedő és a 14 különböző ország csapatainak részletes bemutatója.

[ ÚJ TESZT ]

A CanSatekről

Mire is jó egy CanSat? Mik a követelmények?

Az adott feladat alapján egy olyan eszközt kellett összehozni, amely képes légköri méréseket végezni és még egy vagy több választott küldetést végrehajtani. A versenyre való bejutást főleg ennek a választott, másodlagos missziónak a mibenléte és a kreatív, innovatív mivolta határozta meg.

Követelmények:

1. A szerkezet elemei be kell férjenek egy standard 330 ml-es alumínium üdítős dobozba (115 mm magasságú, 66 mm átmérőjű henger). Ez alól kivételt képeznek a különböző antennák és az ejtőernyő, de ezek is csak a doboz alján vagy tetején helyezhetők el.

2. Amíg a szerkezet el nem hagyja a hordozó rakétát az átmérője nem változhat. (Magyarán, ha már elhagyta, akkor bármilyen "bigyuszok" szökkenhetnek elő belőle, ha a készítőknek úgy tetszik, amennyiben a kilövés alatt még a dobozban vannak.)

3. A CanSat tömege nem haladhatja meg a 350 grammot.

4. Tilos a veszélyes, gyúlékony, természetre káros stb. anyagok felhasználása. Bizonytalanság, vagy felmerülő gyanú esetén az ottani szakembernek be kell mutatni egy olyan iratot, amely bizonyítja, hogy a felhasznált anyag biztonságos (Material Safety Data Sheets (MSDS)).

5. A szerkezet energiaellátásáról gondoskodhat elem (akkumulátor), vagy napelemek. A CanSat-et fel kell készíteni arra, hogy 3 órán keresztül működni tudjon külső áramforrás bevonása nélkül.

6. Az áramforrást könnyen elérhető helyre kell rakni, hogy utolsó pillanatban is lecserélhető legyen, ha szükséges.

7. Az ejtőernyőt tanácsos "virító" színekből összeállítani, megkönnyítendő a landolás utáni megtalálást. (Ennek ellenére volt olyan csapat, akinek hófehér ejtőernyője volt...)

8. Az ejtőernyő ki kell bírjon 1000 N erősségű terhelést, a zsűri kérheti ennek "élő" bizonyítását.

9. Az ereszkedési idő legfeljebb 120 másodperc. (Az irányított landolást megkísérlő csapatok kérésére ezt végül 240 másodpercre módosították.)

10. Az ereszkedési sebesség 8 és 11 m/s között változhat. (Értelemszerűen az alsó határt 4 m/s-ra változtatták az idő megnövelésével.)

11. A szerkezet ki kell bírjon akár 20 g gyorsulást is.

12. A CanSat-re költött pénz nem haladhatja meg az 500 eurónyi értéket. (Ebbe a szponzoroktól ingyen kapott alkatrészek értéke is beleszámolandó.)

Alapcsomag

A bejutó csapatoknak a szervezők biztosítottak egy "CanSat Kit"-et, amely elérhető a gyártó honlapján. Ebben megtalálható volt a kötelező feladatokhoz szükséges elektronika. Nem volt kötelező felhasználni, ezért sok csapat úgy döntött, hogy teljesen új dolgot épít. Elárulom, hogy mi nem engedhettük meg magunknak ezt a luxust, ezért szinte semmit nem cseréltünk le az alapfelszerelésből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.