2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Canon 18-55-ből makróobjektív

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogyan építhetünk makróobjektívet egy Canon kitobjektívből 11.000 forint és némi kézügyesség segítségével?

[ ÚJ TESZT ]

Az eredmény

A kivitelezett átalakítást lehetett volna sokkal jobban csinálni. Szebben is. Illetve csak szebben lehetett volna :D Ez esetben egy céleszköz volt a cél, a szépség másodlagos volt, illetve sikertelenség esetén akartam menekülőutat hagyni az objektív visszaalakítására. Ezért nem vettem ki az AF modult sem, ahogy a videóban látható; egy próbát megért az is, hogy esetleg működni fog az AF - nem működik, nagyon ritkán találja el a fókuszt. Így az AF motor + szálát lekötöttem és szigeteltem. Maga az AF motor nagyon jól megfelel a fókusz rögzítésére, így fotózás közben nem tekeredik el. :) (Fordított objektív esetén a fókusz tekergetésével nagyon sokat változik a DOF, amiből amúgy sincs soha elég.) A rekeszelés kiválóan működik, a fénymérésnek is kevesebb az eltérése, mint a manuális megoldással.

Az objektív a készre szerelés után egyből csatasorba is állt egy fotószakkörön; ennek a végére az egyik csatlakozó szétcsúszott, és Err 01 hibát kaptunk (kommunikációs hiba az objektív és a váz között), de kis igazgatás után megoldódott a dolog. Ezután került a csatlakozókra kábelkötegelős rögzítés.

Élesben, élőlények fotózására nem használtam még, de ami késik, nem múlik, ráadásul az elmúlt években elég sok fordított objektíves tapasztalatom gyűlt össze, így nagy várakozásokkal nézek az idei nyár elébe :)

Összességében egy elég jól használható eszköznek tűnik az átalakított objektív - erre lehetett is számítani. A kérdés a tartósság, remélem ezzel sem lesz gond. Ha a csatlakozókkal gond lenne, még mindig összetoldhatom a kábeleket.

Az ára a legjobb az egésznek; nem sok pénzt tudok felszerelésre fordítani, így az az összesen kb. 11000 Ft, amiből a megoldás kijött - kínai fordítógyűrű, kínai UV szűrő, és az első változatú 18-55 - abszolút barátságos volt. Az a körülbelül 2:1 leképezési arány (ha jól számoltam, de az 1:1 az biztosan megvan - javítsatok ki, ha tévedek), amire a fordított 18-55 18 mm-en képes, mindenképp megér ennyit. A kényelem, amit a működő rekeszelés jelent, még inkább.

[/L]
Erre jó ez az objektív... Ez még a "buta" változattal készült

Már csak fotózni kéne megtanulnom, de az nem ezen az obin múlik ;)

Update 2014 nyár végén : Az objektívet elég ritkán használtam a nyáron (időhiány miatt kevés olyan dolgot makróztam, ami nem szitakötő volt :D ) , de a táskámban hányódást, rázkódást, csavargatást teljesen jól bírta, nem esett szét semmije, szépen működik.
Íme pár kép, ami vele készült (utóbbi kb. 24mm-en...)

Update 2017 : Még mindig működik, semmi baja nem volt eddig. Nem is tudom, mikor építettem bármit, ami ennyi ideig hibamentes volt :D

Azóta történt

Előzmények

  • Nikon DSLR vagyok

    Nem a Nikon készítette az első digitális tükörreflexes fényképezőgépet, de 15 éve ők dobták piacra az első jó árú, használható darabot.

  • Teljesen kezdő fotósok

    Rekesz, záridő, ISO, Fé, mélységélesség, gyújtótávolság (fókusztávolság), makro és a többi fogalom.

  • Előtétlencse adapter mobiltelefonhoz

    Ezzel az adapterrel 37 mm átmérőjű előtétlencsét rakhatunk a mobiltelefonra és állványra is szerelhetjük.

  • Kodak CAMEO - "...csak átalakul"

    Egy ócska Kodak analóg fényképezőgépből makrólencsét mobiltelefonhoz? Hát majd meglátjuk...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.