Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is...
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
ƬΛЯΛ
senior tag
Hát majdnem letermeltem a bokám
Aztajóistenieznemsemmi
RESPECT

-
válasz
psycroptic
üzenetére
Köszi

-
psycroptic
őstag
Jó cikk! Ügyes munka! Elismerésem!

-
-
Saccco
nagyúr
Ezek a kihúzó bigyók egész érdekesek, akár 150mm-re (!) is ki lehet húzni.

Bár ezzel már a perverzió határára kerül a fotózás.

-
Na jó, így igaz, maga az elv nagyít mindent, a hibákat is
A gyűrű csak eszköz, hogy ne neked kelljen a jedi erőddel lebegtetni az obit a gép előtt
Ettől még az alapelv nem tökéletes, vuiszont óccó.
A fordított obi se tökéletes, de még olcsóbb, ha lehet, és még betegebb
Az utóbbi miatt szeretem. -
fattyu
veterán
-
Hát én úgy vettem észre, hogy az obi rajzolata nagyon romlik, rettenetesen lágyul közgyűrűzve. Nyilván a közgyűrű, a szenzorra eső képet nygítja (azaz a távolság növelése a szenzortól), de egy nem túl szép rajzolatú obin azért ilyenkor felnagyítódnak az optikai hibák is. Legalábbis az én gagyi optikáimnál nagyon kijött ez. Egy 70-200-nál biztos más a helyzet, azon még van mit rontani, egy 75-300-on már nincs
. 
@Saccco : De, az. Kihuzat, fényformálás, fordított obi, ahogy kell.
"The majority of the time I just use the 28mm mounted to the teleconverter with no bellows." Szóval ő is csak simán fordítottnak használja, ami azért elég baráti, 1,5:1 körüli leképezést ad... Persze szenzormérettől függően. De neki is manuális a fordított obi, amivel rekeszelni szerencsére már lehet, de igen ügyesnek kell lenni.
Most használtam másodszor az átalakított 18-55-öt terepen, és igen elégedett vagyok; pókportré, szerencsére nyugton maadtt a dög, simán ment. -
fattyu
veterán
mér bukná?
a tandemezés na az nem ad minőségi képet
de a közgyűrű mér rontana bármit? nem kerül semmi oda csak távolság és még közelebb fókuszál. -
-
Tandem obi. Itt írtam róla.
Most, hogy van egy EF 18-55-öm, meg egy manuális 28-50-em, lehet ezeket is szembefordítom. De amúgy ezzel meg is kell ám találni a témát
A fordított obival sem könnyű 
A 18-55-öt egy telére rakva próbálgattam eddig tandemként, az valami brutális.Ja, meg kell hozzá mák, hogy a téma ne meneküljön el

-
Saccco
nagyúr
Találtam egy videót, ahol egy figura igencsak budget cuccokkal csodát művel...
An Introduction to High-Magnification Macro Photography

-
-
-
FókuszPók
tag
Ha állványról fotózol és a kiszemelt alany mozdulatlan, illetve a élettel össze nem egyeztethető állapotban van, akkor ott a fókuszsorozat opció, ami Canon gépeknél a Magic Lantern pár gombnyomással elvégzi ezt helyetted
(persze ha szűrőmenettel csatlakozik a másik nagy fényerejű obi) -
-
-
Jjjja, a 70-200 jó is lehet még közgyűrűzve is

Amúgy tök más egy közgyűrű meg egy ilyen. (Használtam gyűrűt tavaly eleget...)
Az 50 1.8 + közgyűrű viszont már jobb dolog, igaz, ilyen nagyítást nem tud, de közel van árban, a képe pedig gondolom ilye, vagy jobb.
5k-ért AF-es gyűrű? Én 10 körül láttam :S -
raczger
őstag
Szép munka

Ha egyszer lesz egy kis időm kísérletezgetni, lehet, hogy kipróbálom.Én közgyűrűvel szoktam makrózni, Canonhoz 5k környékén kapni AF-osat ebayen. Aki nem szeret barkácsolni, annak jó lehet ez is.
70-200 + közgyűrű: [link]
50 1.8 + közgyűrű: [link]Tavaly vettem még hozzá egy raynox dcr 250 előtétlencsét is, viszont azzal értelmes képet még nem sikerült lőnöm vele (mindig bemozdul, hiába az állvány, egy normális vaku is kellene már).
-
fattyu
veterán
Nem kell általánosítani. Tom Shahan saját sok oldalast kapott meghívásos alapon a natgeoóban és ő is ilyen budget szarokat használ.
-
Nyilván makróobi kell hozzá - az MP-E65 az is - de annak ára is van. A MT-24-ek is.
Pénze meg vagy van valakinek, vagy nincs. Nekem pl. nincs.
Nem is arról volt szó, hogy a fordított obi mennyivel jobb egy makróobinál, lehet, hogy félreértetted a végét a cikknek. Annyit emeltem ki, hogy a nagyítása bizonyos makróobjektívekénél nagyobb, meg olcsóbb. Ettől még a képe és a használhatósága nem lesz jobb. (Bár ilyen bokehet - nem ilyen szépet, hanem ilyet - nem nagyon csinál más, mert ilyen beteg dolog nem nagyon van
)
És hát azért olcsóbb dolgokkal is lehet szépeket alkotni, még ha nem is olyan szépeket, mint egy makróobival.Az ISO400-tól meg nem kell félni... Szokott az több is lenni
A zajtól sem. 1/80, 1/100?
Méhecske bemozdul még 1/400-on is
(Mondjuk próbálj meg aktív rovarokat fotózni állvánnyal, ami vagy szíveskedik ott megállni, ahol az élességállítási területed van, vagy nem
.)
Meg egy komolyabb gépen ISO400 nem téma... Még az 1100D is elvan annyival, ha van fény (tehát túlexponálod).A hétvégén próbálgattam a "kreálmányt", 1/250-on szinkronkábeles vakuval ISO400 volt a hangya, f13-on. Kis túlexpó volt így még zajos se nagyon lett.
-
oilver1
tag
Igen, szép a nagyítás, meg kitartja kézből, de! azért ott befigyel egy elég komoly makróvilágítás is! Állvánnyal helyhez vagyok ugyan kötve, de cserébe nem kell iso 400-on fényképeznem, hiába a tág rekesz, az élesség eltolódásának megakadályozása miatt 1/80, 1/100 zár a minimum. Szerintem

Egyébként meg: makrófotózáshoz makrófotós objektív való, nem véletlenül találták ki őket. Ha ennyire egyszerű lenne az élet, akkor a NatGeo fotósai sem milliós obikkal mászkálnának
De ez már tényleg nagyon off 
-
Hát nekem a 75-300+18-55 szembefordítva torzítja, húzza a széleket, nem hogy vignettál
Meg olyan CA-ja van, hogy még.
Ebben van fordított obis, és tandemes kép is. -
-
-
A makróim nagy részét kézből készítettem. Mármint a természetben, rovarokat, virágokat..
Állvánnyal nagyon helyhez vagy kötve (tudom, hogy egy bizonyos nagyítás fölött kell, de lehet kézből is).Szeretek erre az oldalra hivatkozni, a srác MP-E65-tel nyomja, aminek azért 5:1 a nagyítása, nem 1:1. Kézből.
-
oilver1
tag
válasz
eclipse006
üzenetére
75-300-ra, megfelelő átmérővel lehet kapni 10x-es makrólencsét, a fényerő viszont nagyon ergya lesz, érdemes hozzá körvakut, körvaku-adaptert vagy megfelelően beállított külső vagy slave vakut használni. Illetve fontos, hogy legyen egy nagyon stabil állványod. Egy tényleg stabil állványod! Akár az előtétlencsés, akár a fordított objektíves módszert választod, a mélységélesség nagyon szűk tartományra határolódik, magasabb nagyításban akár 2-3 mm elmozdulás is a téma életlenségét eredményezi, ezt kézből kitartani nagyon nehéz, főleg, ha a fényerő hiányát zárhosszabbítással kompenzálod.
Nem viccelek, erre abszolút alkalmatlanok a médiamárktos 10 ezer forintos állványok - sajnos. -
-
bteebi
veterán
Gratula, remek munka!
Az én ízlésvilágomnak sajnos túlságosan is gányolós, de mivel rendkívül budget megoldás, ezért nem kizárt, hogy egyszer majd én is megpróbálok valami hasonlót alkotni
. -
Hello!
Köszi mindenkinek

@formax : Itt, bár ezek csak hasonló fordított obival készültek - ezzel még nem tettem ki, a hétvégén használtam először élesben.
@robertkill : PÜ, és megbeszéljük
Még lenne mit finomítani a cuccon.@TeeCee : Ha lenne pénzem a 100-as makróra, nem sajnálnám én sem a kitobit, de hát szegény ember vízzel főz - és a 100-as makró nem tud 2:1 -et

Az IS-es kit jobb lenne, korábban egy második szériás non-IS-t használtam fordítva, de igazából nem volt sokkal jobb a képe.@Fattyu : Teszek fel majd, ha odajutok
Én nem találtam ilyesmit a neten, pedig kerestem, kábelekkel összekötött "közgyűrűk" voltak, de azok viszont irgalmatlan drágán. Adhatnál linket, érdekelne.@oliver1 : Annak még ilyen képe sem lesz, és a nagyítása sem nagyon lesz 2:1
Még 1:1 is nehezen. Nekem egy 4x-es lencsém van, kollegának van DCR-250, meg 10x lencse is, a DCR-250 jó volt, de a lencsék egy Nikon 55-250-en elég ramaty képet adtak... És a nagyítása is csak 1:1 közelében volt.@gekkoXT : Használtam ilyet is, jól nagyít, de annak az elejére manuálisat kell (vagy hosszú kábel
) , és még akkor sincs sehol a képminőség, meg a használhatóság. Próbálj meg tandemmel egy bogarat ellkapni... A fordítottal is macera. -
eclipse006
őstag
Szerinted egy Tamron 17-50 f2.8-as obira, vagy egy Minolta 75-300 f4.5-5.6.asra éri meg jobban ez a Polaroid szett. Azért is vacillálok, mert ugye a Minoltával, ha netán élőlényt fényképeznék, nem kell olyan közel férkőzni, mint a Tamronnal.
A cikk egyébként tetszett, köszönjük!
-
oilver1
tag
Én ezt a kérdést egy huszárvágással megoldottam! Ebay-ről rendelve egy komolyabb lencse ára kb. 1500-2000 forint, íme az eredmény. Az objektív egy 24-105-ös zoomobi, erre biggyesztettem a lencsét.
Ettől függetlenül minden tiszteletem a posztolónak, hogy egy ilyen projektbe bele mert vágni!
-
fattyu
veterán
ügyes munka. Van valami kiegészítőket gyártó cég aki ugyanezt árulja de valami agyahagyott összegért. Nyilván ez még meg is éri a saját munka mindig öröm.
Nem volna baj teljes felbontású kép hogy lássuk mit is tud az obi fordítva.
-
TeeCee
csendes tag
Ha lenne időm és nem vettem volna meg az 'álom' obit (Canon macro 100/2.8 L IS) akkor tán neki is fognék, de egy közgyűrűsor és egy Raynox 250-es is csodákra képes. A Raynox magában 12ezer ft használtan, de több obidra is rakhatod, a rekeszátvivős közgyűrűsor meg 18ezer körültől van ebayen. Ha csak manual kell, akkor meg a párezer Ft kategória.
Én mondjuk egy régi kitobit nem sajnálnék ennyire: ne legyen már szempont a visszaalakíthatóság...
Amire kíváncsi lennék, hogy ehhez képest a régi kitobihoz képest a legutolsó IS-nélküli kitobi, illetve az IS-es kitobi jobb lenne-e (azok 18-55ön sokkal jobb képet és nagyobb felbontást adnak, a kettő gyakorlatilag az IS-t nem nézve kb. egyforma jó képpel bír). A nagy nagyítás miatt az IS jól jönne, de vannak kétségeim, hogy ér-e valamit megfordítva, mivel nem ilyen távra és felhasználásra tervezték.
Amúgy jó kis cikk, szeretek én is barkácsolni, az elfúrt ujjból is van egy itthon

-
Zoltn
senior tag
Jó kis írás, szívesen olvastam végig! Régebben én is nekiálltam volna megcsinálni! Mostmár nem.

Várjuk a képeket!!!
-
formax
tag
Várjuk a képeket!
-
robertkill
aktív tag
nem rossz cucc...
gondolkoztam én is hogy veszek egy ilyet mert sajnos a kézügyességem még meg lenne de a türelmem az 0 a barkácsoláshoz...megrendelésre esetleg készítesz ilyet?

-
Kiglerx
tag
Gyönyörű munka. Az írásod engem is barkácsolásra inspirál

Új hozzászólás Aktív témák
- Playstation 5 Slim -- Digitális -- 1TB SSD - fekete burkolattal
- Gigabyte 14,1" FullHD IPS Core i7(8 3,4Ghz),GTX 2/6GB DDR5 128BIT VGA,8-16/256-1TB,Szép állapot
- 2K Gamer PC - Ryzen 7 5800X / AIO / RX 9060 XT 16GB / B550M WIFI / 32GB RAM / 1TB SSD / 650W GOLD
- LG 77B4 - 77" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Dell Precision 7670 FHD+ / i9-12950HX 16C / 64G D5 / 1T G4 / Quadro RTX A4500 16GB Pro tervező
- 27% - Sapphire RX 9070 XT NITRO+ 16GB GDDR6 Videokártya! BeszámítOK
- HP EliteDesk 800 G4 SFF,i3-8100,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Yellow-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4489, 100% Akksi
- Xiaomi 12T /8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nekem nagyon bejött, személy szerint én ilyesminek neki se álltam volna
Aztajóistenieznemsemmi
RESPECT

Ettől még az alapelv nem tökéletes, vuiszont óccó.

.)