2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Crypto böngészők bemutatója

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kriptovaluta bányászat Brave vagy CryptoTab böngészővel: melyik a jobb és a biztonségosabb?

[ ÚJ TESZT ]

Szóval crypto, amiről lassan mindenki beszél. És hogy egy sima böngészővel is lehetséges már cryptovalutát bányászni. De mennyire biztonságos dolog ez, honnan tudom, hogy nem megint egy átverésről van szó?

Kettő böngészőt vetek most kisebb elemzésnek, hogy segítsem a fenti kérdésben a döntést. Történetesen a Brave, illetve a CryptoTab böngészőkről lenne szó. A teljesség igénye nélkül.

Kezdjük a Chromium alapú Brave böngészővel.

Chromium alapú, szóval nyílt-forráskodú, amivel lehetőségünk van Basic Attention Token (BAT) "bányászatára'. Ehhez felugró hírdetésekre kell kattintani - és más teendő innentől nincs - illetve a főoldali hírfolyamban is található elvétve 1-1 hírdetés, amiket picit nehezebb észrevenni, de ettől függetlenül jól láthatóak.

A böngésző fejlesztője a Brave Software, egy látszólag teljesen legális és komoly szándékú cég. Jelengleg elérhető Windows 64-bit, Windows 32-bit, macOS Intel, macOS ARM64, Linux, Android és iOS platformokon, a frissítések rendszeresek és sokszor fel se tűnik.

Jelen pillanatban havonta 46 millió, naponta pedig körülbelül 15 millió aktív felhasználója van.

A biztonságra a cég elég komoly hangsúlyt fektet, alapból találhatóak reklám-blokkolók (többek között YouTube reklámokat is szűr), ami alapesetben aktiválva is van, nem kell külön plugin telepítésével foglalkozzunk. Elvileg gyorsabb mint a vetélytárs Chrome, gyakorlatilag is ezt tapasztaltam. Sok tab esetén talán eleinte picit lasabb, főleg idősebb gépen, de utána szépen, zökkenőmentesen teszi a dolgát.

Beállítások, mentett honlapok simán importálhatók. Egyedül a mentett honlapok importálásával akadt némi gondja Chrome alól, de teljesen kaotikus struktúrát próbáltam és némi odafigyeléssel simán megoldható a dolog.

Ami nem világos, hogy mindennek ellenére mégis mennyire tekinthető a böngésző biztonságosnak, mert célzott reklámokat kapunk a használata során (ami egyébként teljesen kikapcsolható, cserébe nem kapunk crypto-t).

Térjünk át jelen írás másik alanyára, a CryptoTab böngészőre.

Használatával monero cryptovalutát bányászunk, amit klasszikus Bitcoin (BTC) formájában tudunk kivenni.

Nagyon erősen ráfekszik a referral-rendszerre és ha a dolgok mögé nézünk egyből látszik, hogy beajánlottak nélkül egyáltalán nem éri meg a használata.
Mobilon jelenleg három verziója létezik:
- Lite (teljesen ingyenes, de kivételért levesz némi jutalékot);
- Pro (egyszeri díja van, nincs jutalék kivételkor);
- Max (ez a legújabb családtag, aminek havi díja van).

Egy 2018-as, középkategóriás Samsung készüléken gond nélkül futott, több más, akív alkalmazás társaságában. Nem éreztem, hogy az akkumulátor üzemideje lényegesen lecsökkent volna. Ellenben egy újabb kiadású, hasonló kaliberű készüléken úgy tapasztaltam, hogy lényegében a felére csökkent az üzemidő a használatával.

A böngésző használata során többször is szaggatást tapasztaltam sima görgetés közben is, illetve a használatával a cég ránk erőlteti VPN-szoftverét is, ami ugyan ingyenes, de egyrészt reklámokat kapunk, másrészt elég lassú. És megint a kérdés, mennyire biztonságos egy olyan VPN, ami célzott reklámokkal bombáz használata során.

Amennyiben a megtermelt Bitcoin-unkhoz szeretnénk jutni érdemes szem előtt tartani, hogy a kivételt manuálisan dolgozzák fel, tipikusan 1-2 munkanapon belül. A CryptoTab esetében a fejlesztők kiléte nem annyira egyértelmű, érdemes azzal számolni, hogy a cég bármikor eltűnhet szó nélkül.

Kifizetéssel eddig egyébként nem volt gond, körülbelül fél éve van tesztelés alatt mindkét jelen írásban szereplő böngésző.

Összegzés

Eddig tapasztalatok alapján részemről a Brave böngészője került ki győztesen az alábbi fő szempontok alapján:

- stabil,
- látszik a fejlesztés, folyamatos a kommunikáció a fejlesztőktől,
- több platformon is elérhető,

Köszönöm, hogy elolvastad.

Forrás: Jelen írás eredetije a Digital Nomad Jobs Toplist oldalán jelentettem meg, ezt fordítottam illetve kiegészítettem, pontosítottam jelen írásban.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.