2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Középkategóriás gamer gép építése A-tól Z-ig

Azoknak, akik a legjobb ár/teljesítmény arányra törekednek ésszerű kompromisszumokkal, de maximalistaként.

[ ÚJ TESZT ]

Az alapok: Ház, táp

Régóta nem írtam számítástechnikai témában, és sajnos már az „anyaoldal” is egyre kevesebb ilyen jellegű cikkel jelenik meg, így most vettem a bátorságot, és összeraktam ezt az írást, mely bízom benne, hogy sokaknak segítségére lesz.

Életem nagy leckéje: házon, tápon nem spórolunk!

Amikor 2017 végén elkezdtem építeni a gépet, csak arra figyeltem, hogy az adott összegből kihozható lehető legnagyobb teljesítményt adja le, de a körítésre semmi figyelmet nem fordítottam. Hogy ez mit is jelent pontosan? Tápnak egy FSP HEXA+-t vettem, mely bár rendelkezik bronz minősítéssel, de itt vége is volt számomra a pozitívumoknak, a ház szerepét pedig egy DEEPCOOL Tesseract töltötte be.

A bekapcsolásig minden jól is működött. Aztán valami nagyon kerregett, és nem tudtam rájönni, hogy mi. Így jutottam pár hónap után arra, hogy OK, házcsere. De ha lúd, legyen kövér, így legyen hangszigetelt a ház. A választásom a kiváló minőségű termékeket gyártó svéd cég, a Fractal Design R4-esére esett, ebből is egy fehérre. A ház gyönyörű, letisztult, nagyon egyben van, tágas, jól szerelhető, ellenben nyilván nem a legjobb a szellőzése, de a komponenseim ezt nem is igazán igénylik.

Jött az első bekapcs. Óóó. Megjött a megváltás. Szinte semmi zajt nem hallottam, kivéve a kerregést. Gondolhatjátok, hogy nem kicsit lettem ideges, hogy vettem egy házat 35 000-ért, és valami itt is rezonál. Elkezdtem egyenként kiszedegetni az alkatrészeket, míg természetesen el nem érkeztem a tápig. És kiderült, hogy annak kerregett/rezonált a ventije. Akkor irány egy tápcsere. Így esett a választás egy Be Quiet! Pure Power 10 500 W-os egységre.

Na mondom, fussunk neki még egyszer. Gép összerak, kábelek elrendezve, csavarok meghúzva. Bekapcsolás. Semmi sem történik. Fantasztikus. Nézem azokat a kis kábeleket, amit az alaplap déli szélére kell bekötni (egyébként nem tudom, azt a részt ki találta ki, de lennének gondolataim, hogy mit kellene vele csinálni), de semmi hibát nem találtam a bekötésben. Azért átkötögettem máshogy teljesen random módon, hátha... Visszahelyeztem áram alá a gépet, bekapcs, de megint semmi. Aztán egyszer csak felvillan a képernyő, és már tölt is az ablakos OS. Igen. Ennyit számítanak a minőségi ventilátorok, ház és a táp. Néma csönd honol minimális terhelés mellett. Játékok alatt is épphogy lehet hallani a légáramlatot, amit a VGA tol ki.

Összegezve, ha csend van, azt észre sem vesszük, viszont egy rossz ház-venti-táp kombó nagyon meg tudja keseríteni az életünket. Tényleg mindenki szívlelje meg a tanácsomat, hogy nem érdemes azt a pár tízezer forintot ezen a három komponensen megspórolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.