2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Boblight Windows-on WS2812b led szalaggal

A Philips Ambilight televíziók környezeti háttérvilágítása akár otthon is elkészíthető némi ügyességgel!

[ ÚJ TESZT ]

HARDVEREK

Vegyük is sorra mi is kell ehhez a fantasztikus élményhez:

- Egy a KODI-t futtató számítógép (ez természetesen lehet más hardver is), nálam ez egy Windows 7-et futtató számítógép, így a továbbiakban ehhez a konfigurációhoz fogom ismertetni a hozzávalókat.
- Ardiuno UNO
- USB A-B kábel
- WS 2812b típusú led szalag
- 5V-os tápegység
- egyéb apróbb alkatrészek, de ezeket majd később

Akkor egyenként:

1. KODI-t futtató számítógép:
Ez bármilyen számítógép lehet, ami megfelel a KODI minimális követelményeinek.

2. Arduino UNO:

Az Arduino Uno egy mikrokontrolleren (ATmega328) alapuló lap. Tartalmaz 14 digitális bemenetet / kimenetet (ebből 6 használható PWM kimenetnek), továbbá 6 analóg bemenetet, egy 16 MHz-es kerámia rezonátort, egy USB-kapcsolatot, egy hálózati tápcsatlakozót, és egy reset gombot.

Erre töltjük majd fel a vázlatot, ami a ledsort meghajtja.

3. USB A-B kábel:
Ez egy egyszerű USB kábel, nem kritikus.

4. WS 2812b típusú led szalag:

Figyeljük meg, hogy a szalagon van egy nyíl. Összeszerelésnél erre különös gondot fordítsunk, mivel a szalag digitálisan címezhető, azaz egy impulzussorozatot kell a szalagba úgymond belőni. Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor a szalag nem fog működni. A szalag vágható a megjelölt helyeken, tehát minden egyes led csoport után. A szalag érdekessége, hogy a vezérlő áramkört már a ledbe integrálták, vagyis egy vezérlő és 3 db led kapott helyet egyetlen foglalatban. Én a 60 led/méter kiszerelést választottam, tehát a 32"-os televízióra kb. 2,5 méter szalag kell, esetemben ez 135 szegmenst jelentett.

Beszerezhetőség:

Na, ez nem egy egyszerű feladat. Hazánkban három helyen találtam igen borsos áron. Az egyik ilyen hely az SOS electronik, a második hely a LEDmaster.

A harmadik pedig [Málna PC]

Az SOS electroniknál szállítási díjjal 23.400,-Ft/4 méter (nem vágják!), a LEDmasternél 4.800,-Ft/méter + szállítási díj. Valamint a negyedik beszerzési forrás az ebay.

5. A tápegység:

A szalag 5V DC stabilizált feszültségről működik, tehát ilyen kimeneti feszültségű tápegységre van szükségünk. A másik nagy kérdés a tápegység teljesítménye. Ha a szalag minden egyes ledje világít, akkor a következő számítás szerint járhatunk el:

esetemben 135 x 3 x 20 mA = 8100 mA = 8,1 A

ez igen csak combos jószágot takar, de ha megépítitek, akkor tapasztalhatjátok, hogy nem kell 100%-os fényerővel dolgoztatni a szalagot, mert el fog veszi a televízió képe a fényár közepén. Nálam a szalag 25%-os fényerőn működik, ami nappali fénynél is tökéletes. Ez azt jelenti, hogy körülbelül a negyedére vissza lehetett venni a tápegység teljesítményét, azaz 2,5 A-es tápegység itt elegendő volt. Persze ezt is megspóroltam, hiszen a szalag a számítógép tápegységére van rákötve egy nem használt molex csatlakozóra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.