2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Beyerdynamic DT880 Bass Mod

Kiváló haladó fejhallgató, rengeteg szerethető tulajdonsággal, de nem elég testes a hangja. Javítsuk meg!

[ ÚJ TESZT ]

A módosítás

Jöjjön a kép, ami egy fülpárnától, és fülvédő szövettől megszabadított DT880-at mutat. Ehhez az állapothoz a drivert tartó keretet körben ki kell pattintani, egy arra alkalmas szerszámmal.
Látható a driver-t tartó rács, körben légáteresztő papír, középen a filc korong. A kép már egyből a módosítást is mutatja.

A lényeg, hogy a filcrétegnek csupán kb. a 20-30%-át kell felszedni és kivágni félkör alakban, az orrunk felé néző oldalon.

A kialakult nyíláson ki tudnak jönni a mély hangok, a driver szabadon tud járni, így nem a filc korongon keresztül kell átmozgatnia a levegőt. Ezáltal a filc már a magas hangok szempontjából sem fojtás, mint inkább "kitakarás" szerepét tölti be, kevésbé hat negatívan hangképre, a tere is simább, jobban átlátható lesz. Mivel a driver nagy részén még megmaradt a filc, így kitakarja a magas hangoknak azon részét, melyek a DT990-nél közvetlenül fülünkbe jutnak, így aki ezt nem szereti annak ez a megoldás DT990 esetén is alkalmazható visszafelé: egy réteg filc vagy légáteresztő szivacs darabot fel lehet tenni, hogy részben ráfedjen a driver-re.

Az ok, amiért elölről vágjuk ki a darabot, és nem középről vagy máshonnan, szintén egy korábbi tapasztalat eredménye:

Superlux 681-es fejhallgató drivere előtt van egy damping matrica, szintén a magas hangok kitakarására, ami a hangszóró 20-25%-át fedi le (még így is elég szúrós tud lenni a hangja).


Acoustic damper! Please do not remove.

Ez a jobb oldalon hátulra, a bal oldalon előre került, így aszimmetrikussá vált a kialakítás. Én áttettem őket azonos oldalra, kísérletezve, hogy elől vagy hátul felragasztva szól-e jobban a fejes. A tapasztalat az, hogy sokkal jobban szól, ha elől szabadon van, és inkább hátul van a kitakarás, a fejhallgató tere és a hangkép összeszedettsége sokat javult ezáltal.

Ezt azokhoz a fejhallgatókhoz tudom hasonlítani, amelyeknél a driver kicsit előre van tolva és a fül felé van döntve; itt is hasonló helyzetet teremtünk, "jobban előröl" szól így a hangszóró.


Döntött driver...

Ezen kívül én kissé felülről vágtam ki a filcet, nem középen, ettől véleményem szerint a tér még légiesebb, kellemesebb lesz, de a mély kevésbé dominál, így ennek állásával is lehet játszani. Ugyanígy a kivágás méretével is, pl. fokozatosan növelni, először csak kisebb darabot eltávolítani.
A kivágott rész helyére, a filc visszatehető, vagy egy vékonyabb áteresztő szivacsot szabad tenni, ezen a levegő (és a basszus) könnyen átjár, de a magasakból még levehet egy kicsit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.