2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Belépőszintes sztereó felfrissítése

Egy terjedelmesebb írásban szeretném bemutatni kedvenc hobbim tárgyát, becses nevén az audiotechnikát.

[ ÚJ TESZT ]

Hangkártya

Legvégül jöjjön a harmadik fő egység, a hangkártya, aminek a módosítását Ramachandra írása indította el. (Segítséged pedig ezúton is köszönöm.)

Mivel innen kezdődik el a hang körutazása, így nagyon nem mindegy, milyen is az a bizonyos indulási pont. Nálam egy átlagos minőségű Creative Sound Blaster® Audigy™ SE (SB0570) lapult a gépben, aminek a házi barkácsolás sem vált kárára, mivel értéke gyakorlatilag nincs.

Specifikáció:

● 24-bit / 96 kHz hangminőség
● 100 dB jel-zaj arány
● 7.1 Surround
● EAX ADVANCED HD 3.0

Első lépésként eltávolítottam a Surround kimenetekhez tartozó három műveleti erősítőt.

A második lépés a kondenzátorok cseréje lett.

Sztereókimenet: Panasonic FC
DAC és környéke: Elna for Audio, Panasonic FC / NHG
A Surround-kimenet kondenzátoraival nem foglalkoztam, mivel mind a három műveleti erősítőt eltávolítottam, illetve a vonalbemenet/mikrofon kondenzátorai is maradtak a régiek.

Legvégül a kristályoszcillátort cseréltem le egy precíziósra, amivel eddig sosem találkoztam a való életben, de már tudom, miért nem. Mindkét alany 24,576 MHz-en üzemel, így semmilyen fennakadás nem történt az előző kísérletekkel ellentétben, ahol 24 MHz-es kristályt is használtam, ezáltal darabosabbá, furcsábbá vált a hang. A kristályoknál van egy bizonyos PPM-érték, ami a stabilitásra utal, ez egy átlagos darabnál 20–50 PPM-ig terjed, ellenben a beszerzett precíziós 0,3 PPM értékű.

Kristály:

Precíziós:

Igyekeztem 5 V-on működő darabot beszerezni, mivel ezt a legkönnyebb a PC tápjának valamelyik ágára rákötni, így megúsztam egy újabb építgetést. Ezt egy ventilátor 3 pines csatlakozójával és egy MOLEX-3 pinátalakítóval oldottam meg, így relatíve esztétikusabb lett a végeredmény, bár a gépház legalján senki sem fogja látni. Az oszcillátornak nem volt könnyű helyet találni, hogy a kimenet lábának kábelezése se legyen túlságosan hosszú.

Eredeti állapotban:

Módosítás után:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.