2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Belépőszintes sztereó felfrissítése

Egy terjedelmesebb írásban szeretném bemutatni kedvenc hobbim tárgyát, becses nevén az audiotechnikát.

[ ÚJ TESZT ]

Erősítő

Ez a rész hasonlóan kezdődött, mint a hangfal beszerzése. Rengetegszer néztem az aprókat, hátha az utamba kerül pár kedvenc darabom, majd sok idő elteltével ez meg is történt. Mint a bejegyzés címe is elárulja, szintén alapszintű példányról van szó, kívül-belül faékbonyolultsággal rendelkezik, ez a PHILIPS FA561.

Specifikáció:

● Típus: PHILIPS FA561
● Gyártási év: 1986.
● Teljesítmény: 2 X 28 W
● Impedancia: 8–16 ohm
● Loudness
● 4 hangfal használatának lehetősége

Mivel itt is 80-as éveket írunk, így előfordulhatnak problémák, márpedig elő is fordult velem ismét. A hangfalak rendbe tétele után már volt normális erősítős viszonyítási alapom, és elég hervasztó eredményt hozott a kis PHILIPS. Nulla hangszín, csapkodós összevisszaság, totális káosz volt a hangja.

Bármilyen elektronikai cikket vásárolok, az első dolgom vele, hogy kap egy „vegyi tisztítást”, így ez a jószág sem maradt ki belőle, de ahogy a képeken látható, rá is fért már.

Van itt minden, por...

szőr...

háziállat...

Korosodó erősítőknél ildomos cserélni a pufferkondenzátorokat, mivel elég szép kapacitásveszteséget könyvelhetnek el, így a hangminőség is drasztikusan csökkenhet. Ezen kívül rengetek elektrolitkondenzátor lapul a paneleken, amik kis tárolókapacitással rendelkeznek, és még hamarabb bevégeztetik a sorsuk, pláne melegebb környezetben, ami finoman szólva sem segít a helyzetükön.

Mindenképpen egy kis extrával felvértezett erősítő volt a fő cél, így a pufferkondenzátor sem hétköznapi darab lett. Egy márkásabb csavaros kondenzátorral sokkal többet lehet elérni, mint hagyományos beforrasztós társaikkal. A hátrányuk viszont a hatalmas méretük, ami miatt sok helyen nem alkalmazhatóak. Jelen esetben volt hely, túlságosan is soknak tűnő, ami később komoly fejvakarásra váltott át.

Kondenzátorvadászaton sikerült teljesen korrekt árban beszereznem helyettesítő darabokat. Mivel a gyári 4700 µF, 45 V értékekkel rendelkezett, így kapacitásból tartani szerettem volna annak az értékét, így 4700 µF, 70 V értékű lett a cseredarab. Ilyen cserénél bizonyos esetekben érdemesebb lehet nagyobb kapacitásút használni, de elsődlegesen a gyári értékeket érdemes megcélozni. Volt terén már más a helyzet, jó, ha kicsit „túl van méretezve”, mert káros hatása nincs, egyedül az alkatrész mérete növekszik.

Szintén a minőségibb darabok egyike, betyáros méretekkel, harcra készen:

És itt jön képbe a fent említett komplikációs bezsúfolás, amire először csak legyintettem, hogy csak belefér. Hát nem, nem fért el, meglepő módon...

Így görnyedve az erősítő romjai felett, csak egy megoldás jöhetett szóba, a trafó áthelyezése. Sok-sok mérés után mindennek kialakult a végleges helye, így neki is kezdtem a trafó rögzítésének kifúrásához.

Tisztítás után:

A kondenzátorok rögzítő furatai a hátlapon:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.