2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Belépőszintes sztereó felfrissítése

Egy terjedelmesebb írásban szeretném bemutatni kedvenc hobbim tárgyát, becses nevén az audiotechnikát.

[ ÚJ TESZT ]

Indulás a hangok világába

Bizonyára rengeteg ember szeret zenét hallgatni, abból is az átlagosnál minőségibb megvalósításban, már amennyire a pénztárca megengedi. Sokan azt gondolják, hogy minőségibb hangok megszólaltatásához egy komolyabb egyvelegre van szükség, legyen az sztereó, 2.1 vagy 5.1. Nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, a zenehallgatás költséges hobbi, mert ez sajnos nagyon is így van.

Ettől függetlenül senkinek sem kell lemondania a kicsit gusztusosabb és a fül számára esztétikusabb hangzásról, mert egy belépőszintes sztereórendszerrel is kellemes perceket okozhat magának bárki. Ráadásul anyagilag sem megterhelő, és egy kevés gondoskodással még inkább jobbá tehető egy adott rendszer. Személy szerint a sztereó pártján állok, sosem szimpatizáltam a „sokpontegyekkel”, számomra még mindig mű hatást keltenek, ráadásul az evolúciós fejlődés is csak két fület növesztett az emberek fejére...

Erről a témakörről sokat lehetne vitatkozni, de még mindig meglepő eredményt lehet elérni egy jól működő sztereórendszerrel, csak sajnos lassan kihalófélben lévő fajnak és műfajnak számít. Arról nem is beszélve, hogy egy átlag magyar embernek az első, ami eszébe jut a sztereó szóról, az egy Videoton, Orion, Tesla névvel fémjelzett valami, legyen az hangfalpár vagy erősítő.

Kis írásomat kezdeném a membránok világánál, de először egy kis átlagolást szeretnék megejteni. Mindenkinek van egy kedvenc gyártója, amihez hűen ragaszkodik, legyen az egy TV, egy mosógép vagy a szóban forgó audiorészleg.

Vannak kevésbé köztudatban élő márkák, mint például a Wharfedale, a Boston Acoustics, a Braun.

Ott van viszont a másik véglet, amiről az emberek egy bizonyos rétegének a retró, egy félresikerült konstrukció avagy egy gagyi márka jut eszébe először, pedig nem minden esetben ez az igazság. Például az alábbi nevek csenghetnek ismerősen sokaknak: Panasonic, AKAI, PHILIPS, Sony.

Az általam beszerzett és nagy kedvencnek számító hangfal sem tartozik a felső kategóriába, sőt egy teljes mértékig belépőszintet képviselő darabról van szó. Ezeket a régi portékákat nem könnyű beszerezni, szépen lassan az enyészeté lesznek, esetleg egy lelkes felújító kezei között végzik, akik Somogyi-termékekkel „operálnak”.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.