2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Intel i7-4770 / 4771 versus 4790

Az i7-4790 az i7-4770 típusú processzor termikus szempontból javított és magasabb órajelű verziója.

[ ÚJ TESZT ]

Verdikt

Az I., II., III. és IV. mérések eredményei alapján igazolódott, hogy a throttling – túlmelegedés miatti órajel fojtás – független az alaplap és processzorhűtő típusától az i7-4770 és az i7-4771 típusú processzorok esetében.

Ebben az esetben az elégtelen hűtés oka feltehetőleg a processzorok összeállításakor alkalmazott, nem megfelelő hőközvetítő technológia: a félvezető lapka és a tokozás között valószínűleg nem megfelelő hővezető pasztát alkalmaznak, amely a hőtágulás hatására elkenődik, ezt követően pedig nem látja el megfelelően a funkcióját.

A nem megfelelő hőközvetítő technológia alkalmazásának feltevését a mérések eredményei is bizonyítják: az i7-4770 és az i7-4771 típusú processzoroknál, az alaplap és a hűtő típusától függetlenül a processzormagok hőmérséklete sokkal magasabb volt a tokozás hőmérsékleténél, valamint a rendkívül magas maghőmérsékletek mellett a processzorhűtő kézzel érinthető hőmérsékletű maradt a létrejött magas termikus ellenállás miatt.

A képen látható, hogy a kupak (IHS, Internal Heat Spreader) és a CPU közt a hővezető paszta a melegedés és hűlés hatására kiszorul eredeti helyéről, így nagy hő ellenállású levegő kerül a helyére.
Az i7-4790 típusú processzorok, javított minőségű hővezető pasztával készülnek. Ezt a feltevést igazolják a VI. VII. és VIII. mérések eredményei:
- megfelelő hűtés alkalmazásával az i7-4790 típusú processzor throttling mentesen, vagy az előző típusokhoz képest elhanyagolható mértékű túlmelegedéssel futtatta le egymás után többször is a linpack algoritmust

A mérések igazolták azt a feltevést is, miszerint a gyárilag csomagolt processzorhűtők, nem elégségesek a keletkező hőmennyiség hatékony elvezetéséhez:
- a gyári hűtőblokkot alkalmazva a processzorok minden esetben túlmelegedtek.

Konklúzió:
A gépház szellőztetőlemezeit célszerű eltávolítani és a szabad levegőáramlás érdekében a gépház felett és mellett minimálisan 10 cm helyet hagyni.
Mivel az i7-4790 típusú processzor az i7-4770 típusú processzor termikus szempontból javított és magasabb órajelű verziója, és a beszerzési árban nincs eltérés, a továbbiakban javasolt az i7-4790 típusú processzor alkalmazását kiegészítő hűtés mellett.

A következő cikkben egy komolyabb konfiguráció hőelvezetésével fogok foglalkozni
CPU: Intel i7-4930K
Alaplap: ASUS P9X79 WS
GPU opt1: 2 x GTX690
GPU opt2: GTX Titan Black
GPU opt3: 2 x GTX Titan Black

Üdv
//Á

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.