2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

6 magról 4 magra upgrade-eltem

A jó öreg Phenom II X6 egy kevésbé öreg i7 4820k-ra cserélődött, az alaplapon pedig most sem spóroltam.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Nem nagyon szoktam variálni a fő PC-met, maximum időnként, évente-kétévente kap kisebb frissítést, de komplett cserét/fejlesztést jóval ritkábban szoktam eszközölni. Éppen ezért mindig úgy igyekszem gépet építeni magamnak, hogy a teljesítménye a lehető legjobb ár-érték arányú legyen, ez alól csak az alaplap a kivétel, amin soha nem szoktam spórolni, mindig az adott platform legminőségibb alaplapjai közül választok.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a jelenlegi, azaz most már csak a volt gépemről még 2012-ben készítettem egy bemutatót. De maga a CPU már korábban is megvolt, egy még régebbi, 790FX csipes lapban, de sajna az tönkrement.

Látható tehát, hogy bő öt éven keresztül az alaplap, és a CPU nem változott. Mindig csak a VGA-t, illetve a háttértárakat bővítettem, s igaziból a 4GB összkapacitású memória is csak nemrég bővült 8GB-ra.

Korábbi gamer korszakom némileg veszített a lendületéből, s manapság inkább csak alkalmi játékosnak nevezném magam, akkor is inkább csak a lányaim kedvéért játszok, de azt továbbra is elvártam a gépemtől, ha játszok akkor a grafika oltárán nem, vagy csak minimálisan kelljen áldoznom. Cserébe nekem nem probléma 30FPS-el játszani, nem vártam el soha sem, hogy legalább 60FPS meglegyen.

Igazából máig elégedett vagyok, azaz voltam a gépemmel, annak ellenére, hogy éreztem, hogy nem fiatal. Aztán az elmúlt pár hónap olyan váratlan fordulatokkal lepett meg, hogy lényegében egy fillér nélkül tudtam egy modernebb, és erősebb gépre váltani, úgy, hogy voltaképp nem is terveztem.

Az egész úgy kezdődött, hogy padló áron voltak az RX470-es VGA kártyák, s egy bányászgépből beruháztam egyre. Pár hónap múlva viszont olyan szépen felment ezeknek a kártyáknak az ára, hogy az RX470-es árából pont kijött egy 6GB-os GTX1060-as VGA kártya. Igaz már a Phenom II mellé az RX470 is túl erős volt, de úgy gondoltam, hogy ha nem kell a családi kasszához nyúlnom, akkor miért ne váltsak? legalább kicsit kevesebbet fog fogyasztani a gép. Nem sokkal később egy kis maszek munkával sikerült szereznem 2x 4GB DDR3 memóriát, ami tehát csak munkámba volt, s ismét nem kellett a családi költségvetésbe beleszámolni, végül sikerült az alaplap+processzor párosomat is elüzletelni a teszt másik főszereplőjére, egy X79-es Asrock lap + Core i7 4820K-ra. Tehát 5 év után cseréltem platformot, s úgy gondoltam, hogy ebből muszáj készítenem egy kis összehasonlítást.

Lássuk először a piros sarokban lévő régi PC-met:

Asrock Fatal1ty 990FX Professional AM3 alaplap
AMD Phenom II X6 1055T 95W TDP @3,8GHz CPU
2x 4GB DDR3 1600MHz RAM
Geforce GTX1060 6GB VGA kártya
120GB SATA2 Intel 320 SSD + sok háttértár
Windows 10 Home oprendszer

Most pedig lássuk a kék sarokban lévő, újonnan összerakott gépemet:

Asrock X79 Extreme4 LGA2011 alaplap
Intel Core i7 4820K CPU @4,5GHz
2x 4GB + 2x 2GB DDR3 1600MHz RAM
Geforce GTX1060 6GB VGA kártya
120GB SATA2 Intel 320 SSD + sok háttértár
Windows 10 Home oprendszer

Az AMD Phenom II CPU-mat 3,8GHz-en járattam. 4GHz-re is fel tudtam pumpálni, de ott már nagyon elszaladt a fogyasztása, cserébe alig volt gyorsabb. Míg az újonnan beszerzett Core i7 4820K CPU-m órajelét 4,5GHz-re állítottam, amiben szintén maradt egy minimális tartalék, de itt is úgy voltam vele, hogy fölösleges totál koppon járatni, nem szeretném szétgyilkolni. Persze aki ismer most biztosan csodálkozik, hiszen minden CPU-t addig húzok, míg ki nem csavarom belőle az utolsó Hz-et is, ami igaz is egy-egy teszt erejéig, de itt több évet kell helytállni, szóval csak ésszel.

Még mielőtt belecsapnánk a tesztelésbe, egy pár sorban azért ismerkedjünk meg a főszereplőkkel!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.