2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

James Cameron's Avatar

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A sokal által már régóta várt film és játék végre megérkezett. Vajon beváltja mindkettő az ígéreteket?

[ ÚJ TESZT ]

A Film

Amikor először nyilvánosságra került, hogy készül egy új Cameron film, először csak legyintettem, sőt az első trailer még meg is mosolyogtatott, azonban ahogy jöttek az újabb képek és trailerek, egyre jobban sikerült meggyőzniük, hogy ez nem egy átlagos "pop corn" film lesz és az első kétes benyomás ellenére magam is beálltam a várók közé. A magam és sokak által már hónapok óta várt film végre megérkezett tegnap a magyar mozikba, amelyet mindenki csak úgy emleget, hogy az "új korszak" a filmes történelemben. Vannak hiányosságai a filmnek, de vajon sikerült-e beváltania a sok ígéretet? Próbálok minél kevesebb poént lelőni, de a SPOILER veszélyre felhívnám a figyelmet.

A nevek

* Író és rendező:
James Cameron (Terminátor és Alien sorozat, Titanic)

* Producer:
Colin Wilson (Jurrassic Park, Terminator 3, Trója)

* Szereplők:
Sam Worthington (Terminátor - Megváltás) - Jake Sully
Zoe Saldana (Star Trek) - Neytiri
Sigourney Weaver (Alien 1-2-3-4) - Dr. Grace Augustine
Stephen Lang (Közellenségek) - Miles Quaritch ezredes
Michelle Rodriguez (Resident Evil - A Kaptár) - Trudy Chacon
Giovanni Ribisi (Közellenségek) - Parker Selfridge
Joel Moore (Hazárd megye lordjai: A kezdet) - Norm Spellman

* Zene:
James Horner (Titanic)

A történet

James Cameron a történetet ezúttal a távoli jövőbe, egy Pandora nevű erdőkkel borított holdra helyezte ahol az alapból békés őslakó nép, a Na'vi nem látja szívesen a Föld kormánya által megbízott és támogatott RDA cég katonáit és bányászait akik az itthon igen értékes, Unobtanium nevű ércért érkeztek. Bizonyos szempontból a történet ezen része kapcsolódik is néhány mai napokban is tapasztalható eseményekhez a Közel-Keleten. A főszereplő (Sam Worthington) egy rokkant, volt tengerészgyalogos akinek a feladata, hogy az általa irányított ember-Na'Vi hibrid, az Avatar segítségével beépüljön a Na'Vi-khoz és győzze meg őket, hogy költözzenek el egy igen gazdag érc lelőhelytől és mindezért cserébe kapna engedélyt egy műtétre amitől újra tudna járni. A feladata nem egyszerű, mert ez a lelőhely a Na'Vi szent területén található, amelyet hajlandóak is megvédeni akár az életük árán is. A velük töltött idő haladtával lenyűgözi a főhőst ez a tudatlan, primitívnek hitt nép és a földi prehisztorikus időkre emlékeztető bolygó csodái amelyekről korábban semmit sem tudott, valamint érzelmileg is egy kapcsolat alakul ki közötte és a külsőleg emberi alkatú, de gondolkodás területén teljesen eltérő őslakók között.

A megvalósítás

A sok reklám és ígérgetés után az amire számítani lehet. A speciális effektek kifogástalanok és kitűnően lettek alkalmazva. Magyarországon három változatban nézhetjük meg a filmet: IMAX 3D, Digitális 3D és normál (2D) változatban. A készítők a 3D effekteket ahelyett, hogy csak az orrunk elé tolnák egymás után, remekül beépítették a történetbe és gyönyörűen adják vissza a nézőnek megerőltetés nélkül. Kevés számítógéppel generált grafikát (CGI) alkalmazó filmek esetében is gyakran előfordulnak szemmel látható bakik és hiányosságok, ám az Avatar annak ellenére, hogy 90%-a gyakorlatilag James Cameron új fejlesztésű CGI-jéből áll, hiába kerestem hibát, minden a helyén volt és minden lélegzet elállítóan ki lett dolgozva. A gyönyörű környezet kidolgozottságnak köszönhetően a néző úgy érzi, hogy ő is része a Cameron által alkotott világnak. A karakterek is nagyon szépek lettek, könnyen felismerhetőek a színészek akikről mintázva lettek. Mindenképp 3D-ben érdemes megnézni, viszont a film IMAX 3D-re lett optimalizálva így aki teheti ott nézze meg a tökéletes élményért. Sajnos az említett moziból csak 1db található a országban így nem pesti révén magam részéről kénytelen voltam Digitális 3D-ben megnézni (de legalább az ország legnagyobb mozivásznán -hehe) ahol sajnos néhány esetben 3D effekt helyett csak részben homályos képet lehetett látni, ám ennek ellenére is még mindig káprázatos volt a látvány. A részleteket is kitűnően kidolgozták, példának említeném a főszereplő haja változott az idő múlásával, de mindig is "természetesnek" tűnt és a hangok is mind a helyükön vannak, kivételesen a magyar szinkron se annyira rossz és annak is örültem, hogy amikor a Na'Vi a saját nyelvükön beszél akkor a megjelenő magyar feliratban is sikerült megőrizni a 3D effektet.
A színészek is kitűnő, példás munkát végeztek, remekül át lehetett érezni a szereplők érzelmeit a film folyamán. Minden színész, de főképp Zoe Saldana erős, érzelmekkel teli alakítást nyújt, annak ellenére, hogy a valódi arcát nem is lehet látni a filmben.

A jó és a rossz

A történet annak ellenére, hogy nem eredeti és vannak benne logikátlan dolgok, összességében nekem tetszett, mivel annyira jól köré lett építve minden, hogy hiába volt már az alapja számtalan más filmben feldolgozva, teljesen elfelejteti a nézővel, hogy egy kitalált fajról és egy kitalált bolygóról van szó. A történet, de főképp a látvány miatt végig tátott szájjal nézi az ember a filmet, ráadásul erre a már így is magas szintre az utolsó 20 percben még rádupláznak. A vizuális effektek terén verhetetlen a film, nagy kár hogy a tökéletes élményt csak egyetlen mozi tudja az országban biztosítani maximális minőségben, ahova még most is nehéz jó időre jegyet szerezni, de főképp a premier napján aki nem vette már napokkal korábban meg előre a jegyet, annak szinte lehetetlen volt bejutni. A zene néhány ponton kicsit közhelyesre sikeredett és túlságosan is hasonlít a Titanic zenéjére. Az alap mondanivalót könnyen le tudja szűrni mindenki, azonban (nah aki nem akar túl nagy poént megtudni az most ugorjon a következő bekezdésre) azt kicsit túlzásnak gondoltam azon a téren, hogy adott a főszereplő aki beépül kémkedni, majd meggondolja magát és úgy szerzi vissza a Na'Vi törzs bizalmát, hogy a technológiailag fejlett világban szerzett tapasztalataival és tudásával kihasználja az egyszerűbb, fejletlenebb nép hitét.

Összegzés

Az Avatar egy vizuális mestermunka egy már máshol hallott történettel és kitűnő színészi alakítással. Az Avatar nem egy olyan film amiről lehet beszélni, látni és érezni kell, hogy igazán tudhassa az ember miről is van szó. Még azoknak is akik nem szoktak moziba járni javaslom, hogy először mindenképp menjenek el és nézzék meg, lehetőleg 3D-ben és ne valami vacak kamerás bohóckodást szedjenek le és nézzenek meg. Régen jöttem ki moziból elégedetten, de látva ezt a filmet még a normális (2D) vetítéshez képest kétszer magasabb jegyár mellet sem bántam meg. Pandora világa annyira magával ragadja az embert, hogy már sokan többször is újra beültek a moziba, hogy újra megnézhessék ezt a rövidnek nem mondható, készítők listája nélkül durván 2 óra 40 perces (160 perc) mesterművet. Még azoknak is kétségen kívül megéri látni akik nem sci-fi rajongók. Azoknak akik csak azért nem akarják megnézni, mert szerintük csak feleslegesen van istenítve, inkább nézzék meg, garantáltan nem fognak csalódni mivel a filmet láttán elmondhatom, hogy még alul is van dicsérve. Nálam az év filmje és szeretettel várom a nem rég bejelentett 2. részt is, remélhetőleg nem kell arra is 10 évet várni. Addig is megnézem még ezt párszor.
F-ay-vrrtep fì-tsenge lu kxanì!

A film hivatalos oldala erre található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.