2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Aula Ghost Shark egér

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gamer egér jó ár-érték aránnyal, 9 gombbal és 2000 dpi-vel, mindemellett kiemelkedő ledes dizájnnal.

[ ÚJ TESZT ]

Külső és a szoftver

Első ránézésre elég nagy, főleg az előző egerem után, azonban számomra hihetetlenül ergonomikus, mind a kisujjamnak és a gyűrűsujjamnak is van egy kis támasz az egér jobb oldalán és ugyanígy bal oldalon is a hüvelykujjamnak, ami az oldalsó gombok elé fekszik fel. Az előző egeremet „finger grip” tartásban használtam, szerencsére nagysága nem korlátoz abban, hogy továbbra is ezen a módon gyakoroljam az egér használatot.

Ami meglepetésként ért, hogy az USB aranyozott, amit még sokkal drágább kategóriában is "megspórolnak" egyes gyártók és a ferritgyűrű is megtalálható rajta, bár valójában ezek mind a marketing fogás része, hisz digitális jelről beszélünk, maximum az szól mellette, hogy az arany nem oxidálódik. Ezenkívül, a kábel szövettel van befonva (harisnyázott). Egyébként a kábel hossza 1,8 m, nem hiszem, hogy ez bárkinek is kevés lenne. Egyszóval a kezdeti összkép nem rossz!

Az első géprekötésnél már jön is a színáradat, hatféle színben tud világítani illetve „lélegezni”, természetesen ezt állíthatjuk a szoftverben. Elég erős fénye van, nappali fényben is jól látható, de este egyáltalán nem zavaró. A kattintás nyomáspontja kellően rövid és határozott, megfelelő nyomásra azonnal kattan, az oldalsó gombok nyomáspontja azért már hosszabb és bizonytalanabb, illetve a görgő mozgása lehetne sokkal finomabb. A görgő egyébként nem dönthető oldalirányba, marad a szokásos scrollozás. Itt jegyezném meg, hogy a gyártó szerint a mikrokapcsoló 5 millió kattintásra van méretezve, ezt tesztelni nem tudom, maradjunk annyiban, hogy a garancia miatt 3 évet ki kéne bírnia, az a biztos.

Négy darab viszonylag nagy csúszótalp van az alján, tipikus kemény műanyag. Egy textil egérpadon siklik, ahogy kell, nincs semmiféle visszaesés egy A4TECHhez képest; talán az a súlya miatt még könnyebben szalad az egérpadon. Az összeszerelésre nincs panasz, az egér nagy része gumírozott műanyagból készült, így elég kellemes a fogása és nem gyűjt semmiféle ujjlenyomatot sem. Az egér nem súlyozható, de nem hiszem, hogy ez bárkit meglepett ebben a kategóriában (~6700HUF), így marad a fix súly, ami 130 g-ot jelent. A szoftvert az Aula honlapjáról szedtem le, tekintve, hogy nincs cd-meghajtó a gépemben.

A szoftver dizájnja elég cifra nekem, elveszni ugyan nem fogunk benne, de túlságosan csicsás, főleg ebben a mai „flat” világban. De természetesen, hozza a kötelezőt, 5 különböző profilt lehet beállítani, dpi-t 400-as léptékben tudunk állítani, egészen 2000-ig, x, y tengelyek külön kalibrálására van mód. A gyártó szerint 9 programozható gombot kapunk, ebben van némi önfényezés, papíron teljesen igaz, azonban a rendes bal gomb is programozható, amit nem hiszem, hogy sokan fognak megváltoztatni, szóval maradjunk a 8-nál.

Tudja az 1000 Hz-et, és a válaszideje 1 ms-os. Egy dolgot hiányolok csak: régebben, ha a mappában jártam, amit hosszmenti irányban is lehetett görgetni, akkor az egeret csak a mappa jobb szélére vittem, ahol az A4TECH-es szoftver már ki is rakott egy ikont, hogy mostantól a görgő hosszmenti irányba működik. Ez nagyon ötletes és hasznos funkció volt, ettől sajnos most már meg kell válnom.

Lehetőségünk van makrót is létrehozni. Bevallom, nem írok makrókat, de így első ránézésre is szegényesebb, mint az A4TECH egerekhez járó Oscar Editorban lévő makrós lehetőségek, ahol szinte komplett scriptet lehetett írni. Persze van lehetőség felvételre. Ezen kívül, akár két gomb együttes lenyomása is beállítható az egyik programozható gombra, persze ez megkötéssel (az egyiknek a CTRL, Shift vagy Windows gombnak kell lennie). Természetesen, van mód szimplán csak 1 gombot megjegyeztetni a programmal. Valamint még megtaláljuk az előre definiált lehetőségeket, amik főleg multimédiás gombok, a double click kivételével.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.