2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASRock PV530-ITX a legolcsóbb ITX

Divatos integrált alaplapok... de mire elég a legolcsóbb típus?

[ ÚJ TESZT ]

Teszt, tuning, összegzés

Tuning és büntetés
Ezt a pirinyó procit is lehet nyúzni húzni. Én a „konszolidált úri tuning” híve vagyok, azaz a gyári feszeket beállítom az alaplap auto értéke helyett, majd FSB-t emelek. Szorzózár nincs, 9× a max. és már azon van :)

Sikerült 9×218-ig feltornáznom - természetesen alapfeszen - így a bámulatos ~1960 Mhz-t elérte a kis cucc. Ez fölött már voltak gondok, 223-nál ki is akadt, 218 felett meg sokalltam a fűtést, ez tűnt alkalmasnak tesztelésre. Próba nélkül is sejtem, hogy lehetne még húzni, ha normálisabb hűtést kapna, és/vagy a feszültséggel is játszanék. De ezt a részt kihagytam (épp úgy, mint a RAM tuningot), mert a rendszernek nem a csúcsdöntés, hanem a takarékos működés az elsődleges célja.

Tesztelésre a szokásos IBT és Prime95 kombót használtam, közben az ASRock tuning progijával, és CPU-Z -vel néztem mit produkál. Katasztrófa. Azt gondoltam, hogy futkorászik majd egy ideig, de arra nem gondoltam, hogy ekkora kín lesz kivárni... A gép stabil, egy óra teszt után is, CPU hőfok megállt 58°C-nál.

A proci a netes tesztek és saját tapasztalat szerint is kicsit erősebb az egymagos, HT nélküli atomnál. Ez nem sok, de elégnek kellene lennie -ha az IGP dolgozna a videókkal rendesen.

Teszteredmények:
IBT: 0,3925 Gflops...

GtkPerf 0.40
Total time: 44,62

Nem merültem el a tesztelésben, ezen a vason nincs értelme...

Fogyasztás
Asztali gépem (hálózatból felvett): 115-125 W idle, netezés, filmnézés (nem full HD) alatt. Tesztfilmeknél érdekes, hogy általában 120-150 W elég, de Killa Sample erre rádobott még: oda 145-160 W között kellett kraft. Prime95 Large FFT (max. heat) 200-205 W, játékok alatt is hasonló maximumokat produkált.

ASRock PV530-ITX fogyasztása a fentiekkel szemben 24-40 W között mozog, ami megfelel kb. az AMD Brazos fogyasztásának, sajnos videó lejátszáskor terheli a procit, normális driverrel jobb lenne a filmlejátszás alatti fogyasztás is szerintem.

Összegzés
Kis pénz, kis fogyasztás, kis erő. Procija gyakorlatilag elég arra amire szánták: webet böngészni, egy-két programot futtatni, írni-olvasni, levelezni teljesen jó, és teszi mindezt 24/7 kb. egy menü áráért havonta.

Jó alapja lehet NAS-nak, otthoni szervernek, netezős gépnek, de HTPC-nek a PCIe hiánya miatt nem ajánlanám. Az IGP teljesítményét egyre több program használja, de ezzel nem sokra megyünk, ha a VIA nem ad normális drivereket. Irodai gépnek kevés lenne, egy mag nem elég a gördülékeny munkához, ahol excel táblák, levelező, böngésző, MSN és kitudja még mi futkosnak párhuzamosan.

A nagyobb "tesója", a PV530 egy passzív VGA-val nagyszerű HTPC lehet, csak le kell mondani a 17×17 cm-es ITX méretről, mert ez 21,6×17 cm. Ha venni kell videókártyát, akkor árban közelít a bevezetőben említett konkurenseihez, amik driveres támogatása megkérdőjelezhetetlenül jobb Windows és Linux vonalon egyaránt.

Köszönöm, hogy olvastátok. Elnézést a csúszásért, kb. júliusra ígértem :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.