2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gigabyte Aivia Gamer billentyűzet

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mit tud ez a játékosoknak szánt billentyűzet? Röviden: mérnöki precizitás, felemás extrákkal.

[ ÚJ TESZT ]

Hol is kezdjem? Talán a közepén, és onnan haladjunk a szélrózsa minden irányába...

Aivia. Nem találtam a jelentését, nem mintha számítana. Annyira nem marad meg mint más gamer billentyűzetek neve (Lycosa, Arctosa, Valo), sok helyen számmal említik csak.

Hatalmas fekete dobozban érkezik, hologramos felirattal, a hátulján képekkel, adatokkal ahogyan azt kell. Hiába, a Gigabyte-nál adnak az igényes csomagolásra, ezt más termékeiknél is láttuk.

A dobozban telepítő CD lemez, szilikon billentyűzet takaró, csere WASD gombok és a cseréhez szükséges célszerszám van a billentyűzet mellett.

Az Aivia három színben kapható, van magyar kiosztással is. Azért választottam, mert nagy az Enter gomb, normális méretű a numerikus billentyűzet, rövid a bal shift, ami mellett ott az í gomb - akár egy átlagos irodai billentyűzet is lehetne... de szerencsére nem az.

A dobozból kivéve is feltűnt, hogy a gombok stabilak, nem az a zörgős-lötyögős fajta. A jobb ctrl és a jobb windows gomb közé került egy win lock gomb is, amivel játék közben kikapcsolhatjuk a bal windows gombot. Nagyon hasznos, viszont nem kapunk visszajelzést az állapotáról, pedig egyel több led elfért volna a num lock-caps lock-scroll lock sorba.

A gombok felülete nagy, a csere WASD gombok "szatén" felülete jól eltalált, nem csúszós. Jól lehet érezni mikor van egy gomb lenyomva, nagyon kényelmes is, köszönhetően a nyomás kiegyenlítésnek (a gombok "ellenállása" eltérő, pl. tab, shift lenyomásnak sokkal könnyebb, mint a WASD-é).
A játékokat pontosan lehet vele irányítani. Egyszerre 20 gomb lenyomását is érzékeli, így nem hozható zavarba ha lenyomnak és arccal a billentyűzetre zuhanunk.

Itt ki kell térnem egy -szerintem- kihagyott lehetőségre. a billentyűzet piros, sárga és fekete színben kapható, mindhárom esetben a gombok feketék. Miért nem csinálnak színes WASD és QE gombokat? Esetleg lehetnének átlátszóak, amolyan "füstüveg" szürkések. Mennyivel jobb lenne mondjuk piros WASD és kék QE? Na mindegy, azért ezt levédetem...

Formájára nem lehet panasz, az agyonkerekített-íves design helyett valami újszerűt alkottak. A lopakodó repülőgépek érdekes gyémánt alakjára emlékeztető élek és törések karakteressé teszik az egész designt.

A vezetéke harisnyázott, aranyozott csatlakozóval kapcsolódik az alaplapunk szabad USB 2.0 portjainak egyikére, 1000 Hz-en. Nagyon ötletesen megoldották, hogy a vezeték középen vagy a szélen is kivezethető.

A képeken a csuklótámasz hatalmasnak tűnik, de valójában nem az. Nagyon kényelmes és szép, természetesen levehető, ha helyszűkében vagyunk. Szokásom, hogy ha írnom kell papírra, akkor csak arrébb tolom a billentyűzetet... na ennél ez nem működik.
A tappancsai atom stabilan tartják, nem mozdul el ha nincs felemelve.

Hasznos extrái közé tartozik a két oldalán elhelyezett egy-egy USB port, így pl. pendrive-ot tudunk rácsatlakoztatni. Igazán praktikus, bár eleinte keresni kellett, mert fentről az élek miatt nem látszik.

Következő extra a háttérvilágítás. Színe és a fényerő nem változtatható. Párom meglepődött, neki nem jön be a lágy narancsos fény :)

Pedig nem zavaró, éppen annyit tud, hogy sötétben lepillantva látható legyen a gombokon a jel. Felkapcsolt lámpánál azt hihetnénk hogy sárgával vannak festve a betűk. Természetesen kikapcsolható a világítás, ezt is szokni kell, mert a billentyűzet hátuljára rejtették a gombot.

Igazán érdekes extra a makró gombok és a profil választó. Tulajdonképpen ezért az egy funkcióért kell telepíteni a Ghostengine-t, mert egyébként felismeri a windows 7. A profilválasztó gomb lágyan pulzál, színével jelzi az aktuális profilt.

Sajnos a Ghostengine -az egérhez mellékelttel ellentétben- igazán rondára sikeredett. Itt előre beállított funkciókat, vagy saját makrókat rögzíthetünk az öt gombhoz. Az öt profillal együtt ez összesen 25 makró, szerintem feleslegesen.

Nincs ember aki megjegyzi melyikhez mit rendelt, jobb lett volna játékokhoz pár "szabvány" gomb, mint a say all, say team, vagy ilyesmik. Ami szintén probléma, hogy ezek messze az F1-F2 stb. gombok felett vannak, játék közben gyakorlatilag használhatatlanok, háttérvilágításuk sincs. Ezek max multimédia gomboknak lettek volna jók, ebből is látszik, hogy a mérnökök nem játszanak.

A végére hagytam a legfurább "extrát": érintőgombos hangerő-állítás.
Ezt nem kellett volna. Volt már multimédia billentyűzetem néhány, a gombos megoldás tökéletes, helytakarékos. Volt olyan is, ami OSD-vel a monitor jobb alsó sarkában jelezte az aktuális hangerőt, azt nagyon kedveltem. Legnagyobb csalódásomra az érintőgombos megoldás hmm... gagyi.

Félreértés ne essék, az érintőgombok tökéletesen működnek! Érdekes dolog, hogy hat érintős felület van, plusz egy a némításnak. Visszajelző ledeket teljesen érthetetlen módon a gombok után rakták, ez csak az érintést jelzi és nem az aktuális hangerőről ad visszajelzést, tehát haszontalan.

Mi lenne igazán jó megoldás? A 6+1 érintő helyett 9+1 kellett volna, beépített leddel, így a hangerőt 10%-os lépésekben lehetne állítani, illetve látszódna is az aktuális hangerő.

Mit is mondhatnék még? Nagyon jó billentyűzet fura extrákkal. Jobban örültem volna a haszontalan érintős felület helyett pár normális multimédia gombnak, SDHC-XD-CF kártyaolvasónak.

A rosszul elhelyezett makró gombokat kis odafigyeléssel a Gigabyte gamer billentyűzetek ismertetőjegyévé lehetne tenni, ha a bal oldalon a műanyag burkolat "letörésén" helyezik el (az új Roccaton is ilyesmi látható).

A gombok precizitása, a szilikon billentyűzet-takaró, a frankó megvilágítás és az USB portok nagyszerű billentyűzetté teszik, hibái ellenére is. Kényelmes játékra és gépelésre, munkára egyaránt.

Szerintem jobb lett volna egy kisebb, olcsóbb változatot gyártaniuk (extrák nélkül) és egy olyant, amin a fentebb felsorolt problémák már javításra kerültek. Így mindenki megtalálta volna a számítását, mert ez a köztes megoldás 14000 Ft körüli áron nem a legjobb ár/érték arányú billentyűzet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.