2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASRock PV530-ITX a legolcsóbb ITX

Divatos integrált alaplapok... de mire elég a legolcsóbb típus?

[ ÚJ TESZT ]

A konfiguráció

Alkatrészek

Összeállt lassan az új játékszer:
ASRock PV530-ITX: 13500 Ft
FSP 250W TFX táp: 3700 Ft
Kingston 2 GB DDR3 RAM: 4500 Ft
TP-link USB N wifi: 3500 Ft
Ház: Gigabyte 3000 Ft
HDD, egér és billentyűzet van.

Ramból 1 GB linuxnak bőven elég lett volna,de elvileg win7 is elpörögne a deszkán, be akartam biztosítani magam, így 2 GB lett beruházva. Az IGP is a rendszer ramból csíp le, akár 512 MB-ot is, ha engedjük.

Házakat már tervezgetek régóta Google Sketchupban, a gányolás kell, mert az jó. Erről többet nem írok, mert az első ITX modell nem való még a gányolós topikba se, úgy elrontottam a lakkozást. Vettem egy használt Gigabyte házat, jobb helye lesz abban.

Gondolkodtam paneltáp+külső táp variáción, de árban sokkal több lett volna. Magasabb a fogyasztás és nagyobb a méret, de jóval kedvezőbb az ár, így lett a használt FSP. Sajna ~5 mm-el magasabb, mint a ház, így itt még kicsit barkácsolni kell.

Oprendszer
Nagyon röviden a lehetőségekről, és hogy mit miért nem...
Az OS X nekem idegen. Működni már láttam, nyomkodtam is percekig... de olyan, mint a zsiráf: szép-szép, de otthonra nem ké'ne! Van XP, ami -bár minden tiszteletet megérdemel, nem lesz még egy ilyen hosszú életű OS- öregecske. Hálózati feladatokra mérsékelten alkalmas :) Windows Vista: háát halottról vagy jót vagy semmit.

A Windows 7 az nagyszerű, bár kéri a kraftot, ami ezen a majdnem-gamer konfigon nem szerencsés. Fizetős ráadásul, ami nem opció egy olcsó gépnél.

A Linux
Mivel nem csak NAS-ként használnám a gépet, így asztali rendszerek között keresgéltem. A linuxszal barátkozók nagy része feladja amikor meglátja milyen sok disztró van, pedig nem olyan komplikált.
Felhasználó szempontjából nincs lényeges különbség a kinézeten kívül, mindegyikben van minden (böngésző, szövegszerkesztő, levelező, chatelő, stb...), ha meg nincs, azt pár kattintással telepíthetjük (többnyire).

Ubuntut használok a W7 mellett az asztali gépen, tettem is egy próbát a 11.04-el. Sajnos az Unity nem működik, és 3D-t sem tudtam kicsikarni belőle. VIA azt mondta, majd lesz driver, addig használjak 10.10-et. Kösz.

Jelenleg már béta fázisban van a 11.10 Oneiric Ocelot, VIA-nak még mindig nincs újabb drivere. Az egész VIA Linux portal jó dolog lenne, ha lenne frissítve...

Rendben, akkor Ubuntu 10.10, az Unity felületért nem kár, vannak más dokk megoldások is. Meglepő módon a VIA driver telepítése hiba nélkül végigment. Az első hiba: driver telepítés után kernel frissítés -> restart. Persze hogy nincs GUI. Sebaj, terminál van, újra telepítettem a drivert, újabb restart, és működik.

Legyen igazi Ubuntus asztal: Apt-get (wineseknek: telepít) Compiz config, compiz extrák. (Compiz demo itt, nem az enyém sajna... zene külön dicséretes, Mt. Eden: Still Alive, nagy kedvenc...)

Szeretem a kockát, a rugalmas ablakokat, és ha a bezáródó ablakokat a tűz emészti el! Működik. Második hiba: elhittem, hogy tényleg működik...

Sajnos a CPU egyedül nagyon kevés bármilyen videó lejátszására, az IGP meg nem hajlandó besegíteni. Youtube 480p videó teljes képernyőre rakva már kissé akadozik. Ez felettieket kár is erőltetni, nézhetetlen. Sajnos az offline filmekkel sem túl rózsás a helyzet, pedig körbejártam a témát, több disztróval is próbálkoztam, de nem működik rendesen.

Elvileg a videó lejátszó progiban be kell kapcsolni a HW gyorsítást, ami megtörtént. Chromium és FF is be lett kapcsolva a gyorsítás, de semmi nem változott.

Win or lose
Nem akartam, hogy idáig fajuljon a dolog... Nincs bajom a Windowsszal, használom is. De erre nem való. NAS-ra, HTPC-re az userek többsége linuxot rak, jó okkal. A Windows fizetős, 10× annyi helyet igényel, több erőforrást használ. Ezek egy Gamer konfignál nem számítanak, de egy low-end NAS/HTPC esetében igen.

Nekikezdtem: a dual-boot rendszerhez LiveUSB-ről Gparted-el helyet készítettem a Windowsnak. Persze egyszerűbb a tiszta win install, de az Ubuntut nem akartam veszni hagyni.

Mivel a Windows nem vesz tudomást más OS-ről, így az Ubuntut a windows bootloaderébe utólag az ingyenes EasyBCD programmal kell behegeszteni. Előnye ennek az eljárásnak, hogy Windows reinstallnál nem kell a Grubot helyreállítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.